«Και πάνω τους η μνήμη καίει» – Εικαστική δράση της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt στο Επταπύργιο / διάρκεια έκθεσης 9 – 23 Μαΐου
Ώρες λειτουργίας 10πμ με 1 και 5 με 7μμ καθημερινά εκτός Τρίτης με το εισιτήριο του μνημείου
Το Σάββατο 18/05 η είσοδος είναι δωρεάν στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων
Διάρκεια έκθεσης 9 – 23 Μαΐου
Εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η εικαστική έκθεση «Και πάνω τους η μνήμη καίει», την οποία παρουσιάζει στο Επταπύργιο η καλλιτεχνική ομάδα FireArt, σε συνδιοργάνωση με την ΕΦΑΠΟΘ και το ΥΠ.ΠΟ. Η δράση είναι αφιερωμένη στην εποχή που το Επταπύργιο λειτούργησε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων και ως τόπος εκτέλεσης αγωνιστών. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι ομαδικά. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα μουσικό και χορευτικό δρώμενο, εμπνευσμένο από ιστορίες αγωνιστών, και να ξεναγηθεί από τους καλλιτέχνες στην έκθεση. Οι ξεναγήσεις συνεχίζονται κατά τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης.
——-
Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt, σε συνδιοργάνωση με την ΕΦΑΠΟΘ και το ΥΠ.ΠΟ., παρουσιάζει στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης τη δράση «Και πάνω τους η μνήμη καίει», η οποία είναι αφιερωμένη στην εποχή που το Επταπύργιο λειτούργησε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων και ως τόπος εκτέλεσης αγωνιστών. Πρόκειται για έναν τόπο όπου έχουν χυθεί ποτάμια αίματος. Αλλά και για έναν τόπο που έδωσε παράδειγμα αντίστασης και αγωνιστικότητας. Που έδειξε στην πράξη ότι όταν ένας άνθρωπος αγωνίζεται για να κάνει αυτό τον κόσμο καλύτερο, δε λυγίζει μπροστά στις δυσκολίες, γιατί έχει αγαπήσει τη ζωή περισσότερο από τον ίδιο.
Στόχος της δράσης πρώτα απ’ όλα είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και η άντληση συμπερασμάτων από την ιστορική δράση, τα οποία ελπίζουμε ότι θα φανούν χρήσιμα στο σήμερα και στο αύριο. Για να υπηρετηθεί πληρέστερα αυτός ο σκοπός, η ομάδα προχώρησε σε ιστορική έρευνα με συγκέντρωση αρχειακού υλικού, επιτόπια μελέτη, ξεναγήσεις στον χώρο και συναντήσεις με πρώην πολιτικούς κρατουμένους στο Επταπύργιο. Επίσης προχώρησε στην παραγωγή κειμένων μέσα από εργαστήριο δημιουργικής γραφής που οργάνωσε η καλλιτεχνική ομάδα για τα μέλη της. Όλα αυτά ήταν αναγκαία, έτσι ώστε το τελικό έργο να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό ρόλο της τέχνης, δηλαδή να αντανακλά την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα από τη μια και να βοηθάει το κοινό να βγάλει συμπεράσματα χρήσιμα για τη ζωή του από την άλλη.
Τα έργα που παρουσιάζονται είναι ομαδικά. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα μουσικό και χορευτικό δρώμενο, εμπνευσμένο από ιστορίες αγωνιστών, και να ξεναγηθεί από τους καλλιτέχνες στην έκθεση.
Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt
Η ομάδα ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2019 από εικαστικούς που ένιωσαν την ανάγκη να συναντηθούνε και να επικοινωνήσουν με το κοινό, να μιλήσουν για τους προβληματισμούς τους πάνω στον τρόπο που ζούμε, να δώσουν στην τέχνη κοινωνικό ρόλο. Αυτό που επιδιώκει η ομάδα είναι να κάνει τέχνη που θα βοηθάει τον άνθρωπο να βελτιώσει τη ζωή του, δηλαδή να τον προβληματίσει πάνω σ αυτά που συμβαίνουν, να καταδείξει τα κακώς κείμενα, να τον βοηθήσει να σκεφτεί πάνω στις αιτίες και, ιδανικά, να πάρει αφορμή από όλη αυτή την αναζήτηση και να αποφασίσει να δράσει για να κάνει αυτόν τον κόσμο καλύτερο.
Η ομάδα ξεκίνησε από εικαστικούς καλλιτέχνες, αλλά συσπειρώνει γύρω της ανθρώπους από όλες τις τέχνες, μουσικούς, χορευτές, ανθρώπους του θεάτρου και θεωρητικούς της τέχνης. Ξεκίνησε να δουλεύει και να παρουσιάζει εκθέσεις και δράσεις με θέματα όπως το προσφυγικό (Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 2019) και η πολιτική κράτηση (Δίδυμο Οθωμανικό λουτρό – Μουσείο Τσιτσάνη και Τέμενος του Οσμάν Σαχ, Τρίκαλα 2019). Τον καιρό της πανδημίας μίλησε για την πολιτική πλευρά του θέματος (performance στο δημοτικό θέατρο των Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης 2020) και διοργάνωσε εκθέσεις μέσα στα νοσοκομεία (ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου 2021), για να αναδείξει τη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας.
Στη συνέχεια, η ομάδα οργάνωσε κοινή έκθεση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών με θέμα τον πόλεμο. Η έκθεση “Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα” ξεκίνησε από το Κέντρο Πολιτισμού Ναζίμ Χικμέτ στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2022 και ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη (Πολιτιστικό Κέντρο Ισλαχανέ), στην Κομοτηνή (Δημοτική Πινακοθήκη), στη Φλώρινα (Εύξεινος Λέσχη) και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Μέσα από τα έργα οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να προβληματίσουν πάνω στις αιτίες των πολέμων, να αναδείξουν τις συνέπειες, να δείξουν πως οι λαοί από τις ίδιες αιτίες υποφέρουν, με τον ίδιο τρόπο ζούνε.
Το 2023 αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους με όλους τους γείτονες λαούς, για να τονίσουν αυτά που μας ενώνουν. Τις κοινές πίκρες και τα κοινά βάσανα, τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την αλληλεγγύη και τους αγώνες των λαών μας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν καλλιτέχνες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ιταλία και την Τσεχία και προστέθηκαν στην κοινή έκθεση Ελλήνων και Τούρκων. Η έκθεση αυτή με τίτλο “Κάτω από τον ίδιο ουρανό” παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Πινακοθήκη Χρίστο Τσόκεφ στο Γκάμπροβο και συνέχισε το ταξίδι της τον Αύγουστο στο Πολιτιστικό και Πληροφοριακό Κέντρο Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία με τη συμμετοχή 73 καλλιτεχνών κι έπειτα στην Αθήνα στο TAF Art Foundation τον Ιανουάριο του 2024.
Τον προσεχή Ιούνιο η ομάδα ετοιμάζει νέα διεθνή έκθεση με θέμα τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.