Συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα το μεσημέρι από τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη με παρούσα όλη τη Δημοτική Ομάδα “Δράση με Γνώση” να τον πλαισιώνει. Το θέμα ήταν η υποχρηματοδότηση του Δήμου για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Με κατάφωρο το αίσθημα της αδικίας από τη μεριά της Περιφέρειας θέλησε στη συνέντευξη τύπου να μην αφήσει κανένα ερωτηματικό σχετικά με το θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε πριν από μέρες και ο Αντιπερεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, σε δική του συνέντευξη τύπου.
Καταθέτοντας στοιχεία ο Δήμαρχος διαμαρτυρήθηκε γιατί η Βέροια χρηματοδοτείται με το ποσό του 1,5 εκατομ. μόνον ευρώ, ενώ δικαιούται μεγαλύτερο ποσό. Συγκεκριμένα:
Ο κ. Περιφερειάρχης επέλεξε να χρηματοδοτήσει τους 12 από τους 14 Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης (πλην Δήμων Βόλβης και Χαλκηδόνας) με το ποσό των 210 εκ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του σημαίνει τουλάχιστον ένα εμβληματικό έργο για κάθε Δήμο (δηλαδή 10 εκ. ευρώ). Βέβαια ανάμεσα στους 12 Δήμους της περιφέρειας Θεσσαλονίκης (προφανώς δε γίνεται λόγος για την πόλη της Θεσσαλονίκης) υπάρχουν έξι Δήμοι μικρότεροι σε πληθυσμό από τον Δήμο Βέροιας.
Ο Δήμος Βέροιας κατατάχθηκε από τον κ. Περιφερειάρχη στη χαμηλή κατηγορία χρηματοδότησης, μαζί με τους Δήμους Πολυγύρου, Νάουσας, Πέλλας, Παιονίας, Χαλκηδόνος, Σιντικής, Νέας Προποντίδας, Κιλκίς, Έδεσσας, Σκύδρας, Αλεξάνδρειας, Δίου-Ολύμπου και Αλμωπίας, αφού τους δίνεται για τον ίδιο λόγο από 1,5 εκ. ευρώ. Προφανώς προκύπτει ερώτημα: κ. Τζιτζικώστα ο Δήμος Βέροιας δεν πρέπει να βαδίσει προς το 2030;
Ο Δήμος Βέροιας υποχρηματοδοτείται γιατί κατά τον κ. Περιφερειάρχη έχει αστικό πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων. Είναι όμως πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας που την εξισώνει στο ΣΒΑΑ με τους Δήμους άνω των 50.000 κατοίκων. Όπως είναι όλοι οι παρακάτω Δήμοι, κι ας έχουν αρκετοί από αυτούς αστικό πληθυσμό κάτω από 50.000 κατοίκους.
Αναφερόμενος στο μπλοκάρισμα του κάθετου άξονα για το οποίο ο Αντιπεριφερειάρχης κατηγόρησε τον Δήμο Βέροιας ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του λόγω της αρνητικής του γνωμοδότησης, ο Δήμαρχος υποστήριξε πως η αρνητική γνωμοδότηση οφείλεται στην πρόταση της Βέροιας να “κουμπώνει” στη Βέροια ο άξονας, ώστε να ωφελείται η πόλη από την πιθανότητα μεγαλύτερης επισκεψιμότητας. Συγκεκριμένα υποστήριξε:
Όσον αφορά στο θέμα του κάθετου άξονα, ουδέποτε ο Δήμος Βέροιας μπλόκαρε την κατασκευή του κάθετου άξονα. Έχει γνωμοδοτήσει, ως όφειλε, εγκαίρως, αλλά η αποφασιστική αρμοδιότητα είναι της περιφέρειας και όχι του Δήμου, ο οποίος μόνο γνωμοδοτεί.
Επειδή η Περιφέρεια αναφέρθηκε στα έργα που πρόσφερε, ο Δήμαρχος τόνισε πως ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να εγκρίνει τις μελέτες που καταθέτουν οι δήμοι και να διανέμει τα χρήματα που δίνονται από τις κυβερνήσεις. Ο ρόλος της είναι ενδιάμεσος;
“Και φυσικά, όταν παλιότερα παίρναμε 4 εκατομ., ( σχέδιο αστικής ανάπλασης ’17), τώρα με το 1,5 τα έργα που θα πραγματοποιηθούν είναι λιγότερα. Και οργανωμένη τεχνική υπηρεσία έχουμε και μελέτες καταθέτουμε. Το πρόβλημα βρίσκεται στη διάθεση να δοθούν τα χρήματα, υποστήριξε”.
Σε ερωτήσεις σχετικές με :
Υπάρχουν έργα που δεν ολοκληρώθηκαν. Γιατί;
Φταίνε οι μελέτες;
Πώς θα αντιδράσει ο Δήμος; Θα διεκδικήσει;
Είναι στο χέρι του εκάστοτε περιφερειάρχη να διαθέτει τα χρήματα, όπως θέλει;
Τι θα γίνει με τα μπαλώματα στους δρόμους της Βέροιας που προκαλούν οι εργασίες για το φυσικό αέριο;
Γιατί αργεί να κατασκευαστεί ο δρόμος στη Βεργίνα, τη στιγμή που υπάρχει τόση επισκεψιμότητα στο Ανάκτορο;
Στις παραπάνω ερωτήσεις δημοσιογράφων δόθηκαν οι αντίστοιχες απαντήσεις:
Έφταιξαν οι συνεργασίες μεταξύ υπηρεσιών.
Καταθέσαμε μελέτες. Δεν φταίνε για την υποχρηματοδότηση.
Θα διεκδικήσουμε με διάφορους τρόπους το καλύτερο για την πόλη μας.
Η απόφαση εκχώρησης εναπόκειται στον εκάστοτε περιφερειάρχη, (παράδειγμα Χαρδαλιά).
Πρέπει να εγκατασταθεί το φυσικό αέριο για να ολοκληρωθούν οι δρόμοι.
Σχετικά με τη Βεργίνα πιστεύουμε πως έγιναν βιαστικά τα εγκαίνια του Ανακτόρου. Είμαστε σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το έχουμε στο πρόγραμμα.
Φωτογραφίες: faretra.info
…………………………….