Εργασιακά Κοινωνία Νάουσα Τοπικά

Εργατικό Κέντρο Ημαθίας: Ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα / εκφράζουμε οργή και αγανάκτηση – 3ος νεκρός εργάτης στο Νομό σε ένα μήνα!

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου συνάδελφου που έχασε τη ζωή του χθες το απόγευμα σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα που συνέβη σε κατασκευαστικό έργο  σε συνεταιρισμό στην Επισκοπή Νάουσας. Ο συνάδελφος ήταν εργάτης μεταλλουργικής εταιρείας από το Μακροχώρι Ημαθία

Εργατικό Κέντρο Ημαθίας- Συνδικάτο Οικοδόμων Νάουσας

κανένας νεκρός στο βωμό του κέρδους

Όμως για άλλη μια φορά εκφράζουμε την οργή και αγανάκτηση μας για το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες μπροστά στα κέρδη δεν λογαριάζουν τις ζωές των εργαζομένων με αποτέλεσμα να μετράμε 10 νεκρούς πανελλαδικά στο κλάδο των κατασκευών και 3 στο νομό σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα.

Σ’ αυτή τη μακάβρια λίστα συγκαταλέγεται και ο συνάδελφος μας που έχασε τη ζωή του εχθές πέφτοντας από μεγάλο ύψος ύστερα από βλάβη στο εξυψωτικό μηχάνημα που βρισκόταν ( πιθανώς σπάσιμο πύρου ασφαλείας) σε ανοιχτό χώρο.  

Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε τουλάχιστον 45 λεπτά για να έρθει στο σημείο του ατυχήματος.

Έχουν μετατρέψει τη ζωή των εργαζομένων σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών.

Το εργοδοτικό έγκλημα συνέβη λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε το εργατικό κέντρο Ημαθίας μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων ακριβώς κάτω από το κτίριο του τμήματος τεχνικής επιθεώρησης εργασίας , στην οποία έγινε σαφής αναφορά για τα μηχανήματα που λειτουργούν στα κατασκευαστικά έργα , την ελλειπή συντήρηση και ελέγχους καθώς και το ανησυχητικό γεγονός ότι η ανάθεση αυτών των ελέγχων γίνεται σε ιδιωτικές εταιρείες με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των εργαζομένων .

Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν με το πιο τραγικό τρόπο οι ανησυχίες τόσο του εργατικού κέντρου αλλά και πολλών σωματείων , αγροτικών συλλόγων και άλλων φορέων , όπως και οι καταγγελίες του ίδιου του σωματείου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ για τις τραγικές ελλείψεις σε σχέση με τα ασθενοφόρα και το προσωπικό του ΕΚΑΒ .

Χρειάζεται να σημάνει συναγερμός ! Η ζωή των εργαζομένων βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο . Η ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και όσων κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια αφού για τα κέρδη των λίγων και την περιβόητη « ανάπτυξη» βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μας

Δεν είναι κακιά η ώρα , ούτε η άτυχη στιγμή . Η πρόληψη λογαριάζεται ως κόστος από την εργοδοσία . Γ’ αυτό θρηνούμε κάθε τρεις μέρες ένα νεκρό και όχι γιατί έχουμε τόσες « κακιές στιγμές»!

Τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση με  τα σωματεία ώστε να απαιτηθούν αγωνιστικά :

  • Ενίσχυση του Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης εργασίας με προσωπικό και υλικοτεχνικό προσωπικό με αποκλειστική ευθύνη του κράτους .
  • Δημιουργία κρατικού οργανισμού ελέγχου όλων των μηχανημάτων στα κατασκευαστικά έργα .
  • Μείωση του χρόνου εργασίας 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και 6ωρο για τις βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.
  • Τακτικούς ελέγχους στα έργα και εργασία εξειδικευμένου προσωπικού ( πχ χειριστών) με τη παρουσία βοηθών , τεχνικών ασφαλείας .
  • Μέτρα προστασίας από τις καιρικές συνθήκες όπως τον καύσωνα και την έκθεση στον ήλιο.
  • Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό και ασθενοφόρα , όπως και του δημόσιου συστήματος Υγείας.

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ 10:30 ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ 10:30 ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

banner-article

Ροη ειδήσεων