Βέροια Παρενθέσεις Τοπικά

Κάβα ντε Τιρρένι : Ποια είναι η πόλη της Ιταλίας με την οποία αδελφοποιήθηκε η Βέροια;

Την περασμένη Κυριακή η Βέροια αδελφοποιήθηκε με την Κάβα ντε Τιρρένι, μια πόλη της Ιταλίας, που βλέπει στο Τυρρηνικό Πέλαγος.

Η αδελφοποίηση έγινε με κάθε επισημότητα, με παρόντα τον Ιταλό Δήμαρχο και 12μελή αντιπροσωπεία από την ιταλική πόλη. Αντίστοιχη εκπροσώπηση υπήρχε από την πλευρά της Βέροιας σε κλίμα πολύ ζεστό, που επιστεγάστηκε με καλλιτεχνικό κλείσιμο από χορωδία μας.

Η ιταλική πόλη είναι η πόλη που αδελφοποιείται με τη Βέροια μετά από την αδελφοποίησή της με τη βουλγαρική πόλη Καζανλίκ, που έγινε πριν από πολλά χρόνια.

Ποια είναι όμως η νέα αδελφή πόλη της Βέροιας;

Διαβάζουμε πως η Cava de’ Tirreni είναι πόλη και δήμος στην περιοχή της Καμπανίας, στην επαρχία του Σαλέρνο, 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σαλέρνο. Βρίσκεται σε μια πλούσια καλλιεργημένη κοιλάδα που περιβάλλεται από δασώδεις λόφους και είναι ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.

Εκείνο που είναι ολοφάνερο στις φωτογραφίες που παραθέτουμε είναι πως η ιταλική πόλη διαθέτει έντονη προσωπικότητα και πως τη διακρίνει ο σεβασμός προς το παρελθόν της.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αυτό ακριβώς την κάνει και επισκέψιμη, πέρα από το φυσικό τοπίο, που αποτελεί ένα δεδομένο πλεονέκτημα.

Κάτι ακόμη, όμως, θυμίζει το όνομά της σε όσους διαβάσαμε Σεφέρη. Σε ένα από τα δυνατότερα ποιήματά του, στον “Τελευταίο σταθμό”, αναφέρει ο ίδιος πως το ποίημα το έγραψε στην Cava de’ Tirreni, καθώς επέστρεφε από τη Μέση Ανατολή, όπου συνόδευε την Ελληνική Κυβέρνηση ως διπλωμάτης. Η στάση που έγινε, πριν από την επιστροφή στην Ελλάδα, ήταν σ’ αυτήν την πόλη και εκεί γράφτηκε και το ποίημα, όπου αποτυπώνεται όλο το σκοτεινό κλίμα που έζησε ο Σεφέρης στη Μέση Ανατολή, καθώς ο ελληνικός λαός αγωνιζόταν ενάντια στη Γερμανική Κατοχή, όσο αυτός έλειπε.

Με την αδελφή πόλη, λοιπόν, μας συνδέει κι αυτό το λογοτεχνικό νήμα.

………………………..

……………………….

Οι «Παρενθέσεις» είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές, σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα, λειτουργώντας σαν παρ-εν-θέσεις.

…………………………

Αδελφοποίηση του Δήμου Βέροιας με τον Δήμο Cava de’ Tirreni

………………….

banner-article

Ροη ειδήσεων