«Έφυγε» ο φυσικός Πίτερ Χιγκς – Έμεινε… ορφανό το «σωματίδιο του Θεού» – Πώς τον αποχαιρέτησε το CERN
Ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 2013 για το «Σωματίδιο Χιγκς», γνωστό ως μποζόνιο ή «σωματίδιο του Θεού» που θεωρείται το θεμελιώδες στοιχείο της θεμελιώδους δομής της ύλης, πέθανε χθες σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
«Πέθανε ήσυχα στο σπίτι του τη Δευτέρα 8 Απριλίου μετά από σύντομη ασθένεια», ανέφερε το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.
Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), αποχαιρετά τον νομπελίστα φυσικό, Πίτερ Χιγκς.
«Εκτός από την εξαιρετική συνεισφορά του στη σωματιδιακή φυσική, ο Πίτερ ήταν ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος, μια απίστευτα εμπνευσμένη φιγούρα για τους φυσικούς σε όλο τον κόσμο, ένας άνθρωπος με σπάνια σεμνότητα, ένας σπουδαίος δάσκαλος και κάποιος που εξήγησε τη Φυσική με έναν πολύ απλό και συνάμα βαθύ τρόπο. Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και των επιτευγμάτων του CERN συνδέεται με αυτόν. Είμαι πολύ λυπημένη και θα μου λείψει πολύ», σημειώνει στην ανακοίνωση η γενική διευθύντρια του CERN, Φαμπιόλα Τζιανότι.
“Besides his outstanding contributions to particle physics, Peter was a very special person, an immensely inspiring figure for physicists across the world, a man of rare modesty, a great teacher and someone who explained physics in a very simple and yet profound way. (1/2) pic.twitter.com/8o7VQXoUkO
— CERNpress (@CERNpress) April 9, 2024
Η ύπαρξη του σωματιδίου ήταν αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης για δεκαετίες. Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων που ξεκίνησαν το 2008, η θεωρία του αποδείχτηκε ορθή από τους φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern της Ελβετίας το 2012.
Το επόμενο έτος ο Χιγκς μοιράστηκε το Νόμπελ με τον Φρανσουά Ενγκλέρ, έναν Βέλγο θεωρητικό φυσικό, του οποίου η εργασία το 1964 συνέβαλε στην ανακάλυψη.
Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ο Χιγκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του ζωής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το οποίο ίδρυσε προς τιμήν του το κέντρο θεωρητικής φυσικής Χιγκς το 2012.