Άρθρα Ελλάδα Κόσμος Πολιτική

“Τουρκικός χαβάς και ελληνική σιωπή” / γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Παγιδευμένη στην επιλογή (;) της πολιτικής του κατευνασμού της Άγκυρας, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις μυστικές συνομιλίες για διευθετήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προχωρούν ταχύτατα στο παρασκήνιο με στόχο την εμφάνιση μιας συμφωνίας/διακήρυξης κατά την επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί στην καλοκαιρινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της Συμμαχίας, άλλωστε (και για χάρη της εύρυθμης λειτουργίας της), πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες κρίσιμες μυστικές ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις μετά το καλοκαίρι του 2020 για τη συμφωνία πρόσθετων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος στην ελληνοτουρκική μεθόριο), τα οποία έχουν ήδη αποφέρει το «ξαλάφρωμα» της αεράμυνας των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα συνεχίζει τον χαβά της:
  • Ζητά/υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στη μεθόριο.
  • Εκδίδει Νavtex/Νotam και δεσμεύει μακροχρόνια (μέχρι και έναν χρόνο) περιοχές κατά μήκος (από Βορρά μέχρι Νότο) του Αιγαίου.
  • Υπενθυμίζει πως το Κυπριακό έχει επιλυθεί το 1974 και ζητά την αναγνώριση του ψευδοκράτους στη βόρεια (κατειλημμένη) Κύπρο.

Ως προς το Κυπριακό και τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζει η Τουρκία, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν την περασμένη Κυριακή. Ο Τούρκος Πρόεδρος, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως κακώς το 1974 η τουρκική εισβολή δεν προχώρησε σε ολόκληρο το νησί, το οποίο σήμερα θα ήταν τουρκικό!

Απέναντι σ’ αυτές τις δημόσια και έμπρακτα διατυπωμένες τουρκικές θέσεις η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο σιωπά, αλλά (υπακούοντας προφανώς στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές ανάγκες και εντολές) συνεχίζει τις (μυστικές) διαβουλεύσεις για να συντηρεί το αφήγημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Χαρακτηριστικό της κατευναστικής (προς την Τουρκία) διάθεσης της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως δεν απάντησε επίσημα στα όσα προκλητικά είπε ο Ερντογάν για την Κύπρο, αλλά περιορίστηκε σε σχόλια/διαρροές «κύκλων του ΥΠΕΞ»…

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εναποθέσει την προστασία/διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας στις υποσχέσεις της διοίκησης Μπάιντεν, η οποία ωστόσο – και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – «μετράει μέρες» χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι είδους πρόσθετες αναταράξεις θα προκύψουν στην περιοχή με την αλλαγή του ενοίκου στον Λευκό Οίκο.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας