Άρθρα Ελλάδα Κόσμος Πολιτική

“Ουκρανία: Ο Ζελένσκι εκθέτει την κυβέρνηση μιλώντας για… διμερή αμυντική συμφωνία – Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση” / γράφει ο Δ. Χρυσικόπουλος

Κατ’ αρχάς τα δεδομένα ως τώρα: με το που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Αθήνα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που έστειλαν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, προκειμένου να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να τονίζει σε κάθε περίσταση ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Παράλληλα, ωστόσο, ο προκάτοχος του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η όποια βοήθεια στέλνεται στην Ουκρανία θα φεύγει από την Ελλάδα υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα αδυνατίζει η άμυνα της χώρας μας. Για παράδειγμα, όταν η Αθήνα συμφώνησε να στείλει στο Κίεβο τα θωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου BMP-2, διασφαλίστηκε πρώτα ότι θα αντικατασταθούν με τα γερμανικά αντίστοιχα θωρακισμένα τύπου Marder.

Ένα τρίτο δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, λόγω της αδυναμίας της να περάσει από το Κογκρέσο το νέο πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και διαπιστώνοντας ότι η Ρωσία αυξάνει τις επιθετικές της κινήσεις στα ανατολικά και νότια της χώρας, καλεί τους ευρωπαίους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό «μπάχαλο» στην Ουάσινγκτον.

Αυτό το κάλεσμα των ΗΠΑ αφορά και στην Ελλάδα: στην επιστολή που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε στείλει στον πρωθυπουργό, ώστε να τον ενημερώσει ότι η κυβέρνησή του είχε εγκρίνει την πώληση στην Ελλάδα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, υπογράμμιζε χαρακτηριστικά ότι «συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

Ένα τέταρτο δεδομένο είναι ότι, στο πλαίσιο της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ, κυρίως από την ανατολική Ευρώπη, ενθαρρύνθηκαν να δώσουν στο Κίεβο οπλικά συστήματα που προέρχονταν από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, με τα οποία οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ήταν πιο εξοικειωμένες, με στόχο να τα αντικαταστήσουν με αντίστοιχα δυτικά συστήματα που διασφαλίζουν και τη συμβατότητα και διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μέχρι στιγμής έχουν διαψευστεί από την πλευρά της κυβέρνησης, εξετάζεται αν η Ελλάδα θα μπορούσε να στείλει το σοβιετικής εποχής αντιαεροπορικό σύστημα S-300 που έχει εγκατεστημένο στην Κρήτη. Βέβαια, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο, λέγοντας ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν υπάρχει ούτε καν πρόθεση να διακινδυνεύσει η κυβέρνηση τη θωράκιση της χώρας και την αμυντική της πολιτική»

Σε αυτό το πλαίσιο, μια ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου η συνέχιση της παροχής βοήθειας στο Κίεβο αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα της ατζέντας, κυριολεκτικά «άναψε φωτιές» στην Αθήνα: Ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε σε ανάρτησή του στο X/Twitter: «Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας».

Ο Ζελένσκι συμπλήρωσε, δε, ότι «στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».

Σχεδόν αμέσως, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού» διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «η συμφωνία, για την οποία μιλά ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του, είναι η στρατηγική συμφωνία που καλούνται να συνομολογήσουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας» η οποία όμως, σημείωναν χαρακτηριστικά «δεν είναι καν έτοιμη» ακόμα.

Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης, επίσης σε ανάρτησή του στο X/Twitter έγραψε ότι «μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην ΕΕ», χωρίς κάποια αναφορά σε κάποια συμφωνία.

Ωστόσο, η… φωτιά άναψε, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία» και την καλεί να ενημερώσει σχετικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό και αν εκεί υπήρξαν συμφωνίες που αφορούσαν στη μεταφορά στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, απορρίπτοντας τις διαρροές των κυβερνητικών πηγών. Οπότε, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε και… συνέχεια μετά την επιστροφή του Κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες ή, εν πάση περιπτώσει, μετά τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, για τους οποίους ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στον Καναδά.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο