Βέροια Γράμματα & Τέχνες Θέματα Παιδείας Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια: Slam ποίηση και μαθητικά νιάτα στην αυλή του Βυζαντινού Μουσείου – Μια συνάντηση

Δώστε μου ένα μολύβι
ορκίζομαι
δε θα το κάνω όπλο…

Τέτοιοι στίχοι ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην αυλή του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, όπου η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας διοργάνωσαν την πρώτη μαθητική συνάντηση slam ποίησης, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Και βέβαια, παρόλο που ενημερωθήκαμε πως

“Η ποίηση slam αποτελεί συνέχεια της cowboy poetry, ή ακόμη και των περίφημων απαγγελιών του κινήματος των beatniks. Σχετίζεται με την hip hop poetry, την rap poetry, την dub poetry. Συγγενεύει με την τέχνη της performance, χρησιμοποιεί αφηγηματικές τεχνικές, αναδεικνύει τη μουσικότητα και αγγίζει τα όρια της δραματοποίησης.

Στην ποίηση slam ο στίχος εκφέρεται επί σκηνής όχι ως αυτοσχέδιο ποίημα, αλλά ως ένα ποίημα που στόχο έχει να αιφνιδιάσει εκείνον που το ακούει και το βλέπει. Οι slammers εκφράζουν σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες με πάθος και ενέργεια.”

παρόλο που ενημερωθήκαμε, σαφώς και ήταν κάτι άγνωστο για τους περισσότερους.

Στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου της Βέροιας, μαθητές από σχολεία Β/θμιας Εκπαίδευσης προσέγγισαν τη slam ποίηση δίνοντας ένα δημιουργικό “παρών”. Τα νιάτα αγαπούν το καινούριο και τολμούν.

Οικοδέσποινα στο Βυζαντινό η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Θέμις Βελένη, η οποία υποδέχτηκε με ζεστασιά τα παιδιά  και συντόνισε με επικοινωνιακό ταλέντο την εκδήλωση. Τη συνάντηση των παιδιών με τη slam ποίηση εμπνεύστηκε και  οραματίστηκε η μουσειοπαιδαγωγός της ΕΦΑ Ημαθίας Φώτω Παπαργυρούδη.

Η εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης Ασπασία Τασιοπούλου και ο Διευθυντής Β/θμιας Θανάσης Αλατζόγλου διατύπωσαν τη χαρά τους για τη συμμετοχή των παιδιών σε κάτι καινούριο, που κερδίζει έδαφος παγκόσμια, αλλά και στην Ελλάδα, δηλώνοντας ταυτόχρονα και την μη επαρκή γνώση τους πάνω στο αντικείμενο. Κι αυτό φυσικά έκανε όλους να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όσα θα ακολουθούσαν.

Πριν από τη συμμετοχή των σχολείων η φιλόλογος  και ποιήτρια Αθηνά Παπαϊωάννου, με χρόνια πολλά στην έδρα και την ποίηση, μίλησε στα παιδιά για την ποίηση και τον ποιητή, κλείνοντας με ένα δικό της ποίημα. Τα μηνύματά της ήταν:

Ο Πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους / Η ποίηση είναι μια ομιλούσα ζωγραφική / Πρέπει να δώσουμε αγώνα για την ομορφιά / “Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο ( Ντοστογιέφσκι) / Μην αντικαταστήσετε το βιβλίο με την τεχνολογία…

Στη συνέχεια τα παιδιά πήραν το λόγο  εκθέτοντας τους στίχους τους στο κοινό, πράγμα καθόλου εύκολο για τον καθένα και πολύ περισσότερο για παιδιά.

Τα ποιήματά τους, που αποτύπωναν μια πραγματικότητα, όπως τη βιώνουν οι νέοι σήμερα, ήταν τα περισσότερα σκληρά αλλά και διεκδικητικά. Οι μαθητές δεν είναι άβουλα φερέφωνα μιας κοινωνίας, που ηθελημένα ή αθέλητα τους στερεί τη φωνή.

Η φιλία, ο έρωτας, η αδικία, η καταπίεση, η μοναξιά, ήταν θέματα που αποδόθηκαν ποιητικά με κάποιους στίχους, όπως οι παρακάτω  συγκεκριμενοποιώντας βιώματα και σκέψεις…

Το σύστημα με θέλει υποταγμένη…
Δεν έχω φτερά
μα θα βγάλω και θα φύγω…

Την ικανοποίησή τους από τη συνάντηση εξέφρασαν κλείνοντας,  η Θέμις Βελένη, η Ασπασία Τασιοπούλου, ο Θανάσης Αλατζόγλου και η Νανά Παπαϊωάννου με τον καθηγητή του 1ου ΓΕΛ Βέροιας  Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο να λέει στα  παιδιά:

“Εμένα το σχολείο δε με βοήθησε να ασχοληθώ με την Ποίηση. Το έκανα πολύ μεγάλος. Εσείς κάντε το. Δεν υπάρχει αδύνατο για τους νέους” ολοκλήρωσε, διαβάζοντας και ένα δικό του ποίημα με ανάλογο περιεχόμενο.

Στην ποιητική συνάντηση συμμετείχαν τα  παρακάτω σχολεία με τους μαθητές του το καθένα και τους υπεύθυνους καθηγητές:

Συμμετοχές

1ο ΕΠΑΛ Βέροιας

Καθηγητές: Δαμιανίδου Σοφία, Κουτόβα Δήμητρα, Αναστασία Ταναμπάση

Μαθητές: Μπεκιαρίδου Θωμαή, Συροπούλου Αρετή, Βασίλης Κερίμογλου

ΓΕΛ Μακροχωρίου

Καθηγητές: Ιωαννίδου Παναγιώτα

Μαθητές: Κώττα Φωτεινή, Μαρία Καραπαναγιωτίδου, Σοφία Ταγκαλίδου, Κατερίνα Χαραλαμπίδου

Γυμνάσιο Μακροχωρίου

Καθηγητές: Αποστολίδου Αναστασία

Μαθητές: Αναστασία Τζιάλα

2ο ΓΕΛ Βέροιας

Καθηγητές: Βάχλα Αικατερίνη

Μαθητές: Αθανασιάδου Ευθαλία

10 ΓΕΛ Βέροιας

Καθηγητές: Ζαφειρόπουλς Αλέξανδρος, Γιαννοπούλου Αθηνά

Μαθητές: Κάτια Μουρατίδου, Μπάγιου Ελευθερία, Μαρία Στεργίου, Ευδοξία Τσακιρίδου, Ιωάννα Ψωμιάδου

……………..

(*Η κ. Βελένη υποσχέθηκε, αν υπάρξει δυνατότητα στο μέλλον, τα ποιήματα των παιδιών να συγκεντρωθούν σε μια μικρή έκδοση.)

………………

Φωτογραφίες: faretra.info

………….

……………………….

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας