Κόσμος

Τοξική αντιπαράθεση Μπάιντεν – Τραμπ στο δρόμο προς τις εκλογές 2024

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να αντικρούσει την κριτική για την μνήμη και την ηλικία του • Ο Τραμπ απειλεί και επενδύει σε θεωρίες συνομωσίας και ακροδεξιό μίσος.

Η αντιπαράθεση φουντώνει στις ΗΠΑ όσο πλησιάζουμε στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024. Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ θα αναμετρηθούν ξανά, μετά το 2020, έχοντας εξασφαλίσει μαθηματικά τους απαραίτητους αντιπροσώπους. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι υποψηφιότητες έχουν «κλειδώσει».

Οι διαξιφισμοί, ωστόσο, είναι αρκετά τοξικοί και το πολιτικό επίπεδο χαμηλό. Η πνευματική διαύγεια των υποψήφιων προέδρων και η ηλικία τους είναι θεματικές που θίγονται διαρκώς από τα κόμματα και τους δημοσιολόγους.

«Δύο υποψήφιοι έχουν εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του κόμματός τους για τις προεδρικές. Αλλά ο ένας είναι πολύ μεγάλος και διανοητικά τρομερά ανίκανος για τη δουλειά. Ο άλλος είμαι εγώ», είπε αστειευόμενος ο Τζο Μπάιντεν στο ετήσιο Gridiron Club and

Για μία ακόμα φορά ο 81χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να αντικρούσει τη διαρκή κριτική πως η μνήμη του είναι θολή λόγω της ηλικίας του.  «Μην του το πείτε, νομίζει ότι είναι υποψήφιος εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα», είπε ο Μπάιντεν για τον Τραμπ, προσπαθώντας να υποτιμήσει την κρίση του.  «Ζούμε σε μια άνευ προηγουμένου στιγμή στη δημοκρατία», πρόσθεσε. «Μια πρωτόγνωρη στιγμή για την ιστορία. Η δημοκρατία και η ελευθερία κυριολεκτικά δέχονται επίθεση. Ο Πούτιν εναντίον της Ευρώπης. Ο προκάτοχός μου υποκλίνεται και του λέει “κάνε ό,τι στο διάολο θέλεις”», σημείωσε κατηγορώντας τον Τραμπ.

«Αν δεν εκλεγώ, θα είναι λουτρό αίματος για ολόκληρη τη χώρα»

«Αν δεν κερδίσουμε αυτές τις εκλογές, δεν νομίζω ότι θα έχετε άλλες εκλογές σε αυτή τη χώρα», είπε ο Τραμπ επενδύοντας ξανά στη ρητορική του φόβου. Ο Τραμπ μίλησε για τους ακροδεξιούς υποστηρικτές του που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή για την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν  προσπαθούσαν «αποτρέψουν» την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.

Ο Τραμπ τους αποκάλεσε «πατριώτες» και «όμηρους», ενώ πριν λίγες ημέρες είχε δεσμευτεί να τους «απελευθερώσει» εάν εκλεγεί τον Νοέμβριο. Ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί όλο και πιο δυστοπική ρητορική στις προεκλογικές του ομιλίες για την κατάσταση της χώρας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και μιλώντας σχετικά με την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, ο Τραμπ δήλωσε: «Αν δεν εκλεγώ, θα είναι λουτρό αίματος για ολόκληρη τη χώρα».

Ερωτηθείς τι εννοούσε, οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι το σχόλιο του Τραμπ έγινε εν μέσω συζήτησης για την αυτοκινητοβιομηχανία και την οικονομία των ΗΠΑ. Κληθείς να απαντήσει στο σχόλιο του Τραμπ για «λουτρό αίματος», ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν Τζέιμς Σίνγκερ καταδίκασε τον «εξτρεμισμό», τη «δίψα του για εκδίκηση» και τις «απειλές για πολιτική βία» του Τραμπ.

Ο Τραμπ μειώνει τη διαφορά με τον Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις στους μη λευκούς ψηφοφόρους, οι οποίοι αποτελούσαν βασικό κομμάτι των ψηφοφόρων του Μπάιντεν το 2020.  Ο Τραμπ επαναλαμβάνει διαρκώς κατά την εκστρατεία του πως πάρα πολλοί παράτυποι  μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν.

«Κανείς δεν έχει πληγωθεί από την εισβολή μεταναστών του Τζο Μπάιντεν περισσότερο από τις μεγάλες αφροαμερικανικές και ισπανόφωνες κοινότητες μας», είπε ο Τραμπ προσπαθώντας να ενεργοποιήσει ξενοφοβικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων  Ισχυρίστηκε, χωρίς να επικαλεστεί κανένα αποδεικτικό στοιχείο πως οι παράτυποι μετανάστες «παίρνουν τις δουλειές τους». Η ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική ρητορική του είναι κυρίαρχη στον προεκλογικό λόγο του.

efsyn

……………….

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας