Ελλάδα Πολιτισμός Τοπικά

Αγγελική Κοτταρίδη στο Greece Talks: Στις Αιγές η επισκεψιμότητα πλέον συγκρίνεται με νούμερα του μουσείου της Ακρόπολης

«Τον Ιανουάριο είχαμε 12.589 επισκέπτες και τον Φεβρουάριο 22.855 επισκέπτες. Την περασμένη Κυριακή δε, έγινε το αδιαχώρητο» ανέφερε η κορυφαία αρχαιολόγος

Για τη μείζονος σημασίας αρχαιολογική κληρονομιά του βασιλείου των Μακεδόνων, αλλά και για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί, εκ νέου, ένας ακόμα πιο ενδιαφέρον αρχαιολογικός χάρτης της Ελλάδας μίλησε η κορυφαία αρχαιολόγος, Αγγελική Κοτταρίδη, Επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας, στο δεύτερο, μεγάλο συνέδριο «Greece Talks_Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη», που διοργανώνει στην πόλη το Travel.gr με το Πρώτο Θέμα, το οποίο έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Η κ. Κοτταρίδη ξεκίνησε την παρέμβασή της λέγοντας: «Θεωρώ ότι η πρόσκληση που μού έγινε για το συνέδριο είναι η μεγαλύτερη ένδειξη πως τα μνημεία και η εθνική μας κληρονομία είναι κάτι σημαντικό για την αειφορία. Όμως η αειφορία δεν είναι μόνο κάτι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε με οικονομικούς όρους, όπως νομίζουν πολλοί εδώ μέσα. Είναι, αρχικά, πολύ λάθος η φράση “θα αξιοποιήσουμε τα μνημεία” γιατί τα μνημεία δεν αξιοποιούνται. Μας αξιοποιούν αυτά, γιατί είναι η ανθρώπινη ταυτότητα μας».
.

Τεράστια επισκεψιμότητα στις Αιγές

Και συνέχισε την ομιλία της, αναφερόμενη στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών: «Με έχει συγκινήσει πολύ το γεγονός ότι τα ανάκτορα των Αιγών ακούστηκαν μέχρι την Ινδία. Γιατί στην Ινδία έφτασε ο Μέγας Αλέξανδρος. Μάλιστα, σε μία εφημερίδα από το Βόρνεο παραθέτουν ένα κομμάτι από δική μου συνέντευξη. Ένας άλλος λόγος που με συγκίνησε πολύ το Βόρνεο, αν και ο Αλέξανδρος δεν έφτασε ποτέ εκεί, είναι το γεγονός ότι οι βασιλείς στην Ινδονησία θεωρούν τον Αλέξανδρο πρόγονο τους».

«Το 2022, ανακάμπτοντας από τον κορωνοϊό, στις Αιγές είχαμε 163.255 επισκέπτες και από τότε, μέσα στο 2024, έχουν αρχίσει να συμβαίνουν τρελά πράγματα. Τον Ιανουάριο είχαμε 12.589 επισκέπτες και τον Φεβρουάριο 22.855 επισκέπτες. Την περασμένη Κυριακή δε, έγινε το αδιαχώρητο. Μιλάμε για νούμερα μουσείου Ακρόπολης. Και το εντυπωσιακότερο είναι πως πρόκειται για μία περιοχή χωρίς τουρισμό», ανέφερε.

Τα σημαντικά και σπάνια ευρήματα των Αιγών

Τι μπορεί, όμως, να δει ο επισκέπτης επισκεπτόμενος τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο στων Αιγών; Τι είναι αυτό που κάνει τις Αιγές τόσο σημαντικές; Η κ. Κοτταρίδη, μέσα από μία ψηφιακή ξενάγηση έδειξε τα όσα σπουδαία και ξεχωριστά μπορεί να δει ο επισκέπτης που θα θέλει να ανακαλύψει περισσότερα για το μεγάλο βασίλειο των Μακεδόνων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε η κορυφαία αρχαιολόγος στις Αιγές φιλοξενούνται στον αρχαιολογικό χώρο «σημαντικά, σπάνια ευρήματα ήδη από τα αρχαϊκά χρόνια. Βεβαίως έχουμε τα βαρύτιμα στεφάνια που βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους, μεταξύ των οποίων του Φιλίππου του ίδιου, τα περίφημα χρυσά κουτιά με τον ήλιο της Βεργίνας. Αλλά και ένα εκπληκτικό χρυσοποίκιλτο ύφασμα που σώθηκε ακριβώς επειδή ήταν χρυσό. Παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε Αθήνα, έχουμε βρει κάποια εκπληκτικά δείγματα ζωγραφικής, πρωτότυπα κλασικά έργα. Εδώ, στην εικόνα, βλέπουμε το έργο του Νικόδημου, πλέον μπορώ να πω με σιγουριά πώς είναι δικό του, την Αρπαγή της Περσεφόνης και ακόμα την εκπληκτική παράσταση με το κυνήγι, από τον τάφο του Φιλίππου».

Και συνέχισε: «Στις Αιγές έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να δούμε κάποια από τα ελάχιστα χρυσελεφάντινα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στον ελλαδικό χώρο. Μαζί με αυτά και κάποιες εκπληκτικές προτομές, όπως αυτή του Φιλίππου και του Αλέξανδρου οι οποίες, ουσιαστικά αποτελούν τη γέννηση του ρεαλιστικού πορτρέτου. Ναι, ο Παρθενώνας είναι καταπληκτικός αλλά είναι ένα έργο ιδεαλιστικό. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη γέννηση της ρεαλιστικής απεικόνισης».

 Η ιστορική και πολιτιστική σημασία του βασιλείου των Μακεδόνων

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας