Βέροια Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Έκθεση Ξυλογλυπτικής του Κωνσταντίνου Τυφλίδη / Συνομιλώντας με το ξύλο

Πρώτη ατομική έκθεση για τον Κωνσταντίνο Τυφλίδη στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, που εγκαινιάστηκε με επιτυχία την περασμένη Δευτέρα στις 11 Μαρτίου.

Η έκθεσή του αριθμεί πλειάδα έργων με ποικιλία θεμάτων και πρώτη ύλη το ξύλο.

Για τον καλλιτέχνη, που είναι αυτοδίδακτος και ασχολείται από το 2010 με την ξυλογλυπτική, το ξύλο είναι μια οργανική μορφή ύλης δεμένη αναπόσπαστα με τον άνθρωπο, σε άμεση σχέση με όλες τις εκδηλώσεις του, που μπορεί, δαμάζοντάς το, να γίνει φορέας κάθε έμπνευσης και να φτάσει στο κοινό, στον αποδέκτη, ως έργο Τέχνης.

Ο Τυφλίδης είναι εδώ και 25 χρόνια εργαζόμενος στην ΚΕΠΑ του Δήμου της Βέροιας με επακόλουθο οι όποιες αισθητικές και καλλιτεχνικές επιδράσεις του χώρου να διαμορφώνουν και τη δική του ταυτότητα.

Έτσι, ξεκινώντας από τη ζωγραφική, που είναι πάντα το πρώτο βήμα για την ξυλολυπτική, (γιατί πάνω στο αρχικό σχέδιο θα δουλευτεί στη συνέχεια το ξύλο), περνά με ενθουσιασμό στην καλλιτεχνική επεξεργασία του ξύλου, δίνοντάς του την τελική μορφή.

Γι’ αυτόν η ξυλογλυπτική είναι μια συνομιλία με ένα υλικό που στα χέρια του παίρνει διάφορες μορφές, χωρίς να του αντιστέκεται, κάτι που δε θα μπορούσε να πετύχει με το μέταλλο, όπως δηλώνει. “Για μένα το ξύλο είναι ζωντανός οργανισμός, συνομιλώ μαζί του”.

Πέρα από τις δύο προηγούμενες ομαδικές εκθέσεις, στις οποίες συμμετείχε σε Βέροια και Σκόπελο, τα έργα του έχουν πουληθεί σε σπίτια και επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα.

Τα θέματά του τα αντλεί κυρίως από την Ελληνική Μυθολογία και εκείνο που τον γοητεύει ιδιαίτερα είναι η αποτύπωση στο ξύλο δέντρων, που έχει φωτογραφίσει και στη συνέχεια ζωγραφίσει από διάφορα ταξίδια του. Ειδικά η επεξεργασία του φυλλώματος γίνεται με τέτοια λεπτομέρεια, που εντυπωσιάζει το θεατή.

Τα μυθολογικά θέματα τα προτιμούν περισσότερο Έλληνες του Εξωτερικού, όπως λέει, αφού γι’ αυτούς τα ελληνικά σύμβολα είναι πάντα ένα νήμα που τους δένει με την πατρίδα.

Δίπλα στα έργα του Κωνσταντίνου Τυφλίδη εκτίθενται και έργα της αδελφής του Ανατολής Αγγελίδου. Η καλλιτέχνιδα ασχολείται με την πυρογραφία και η παράλληλη έκθεσή της αποκαλύπτει το καλλιτεχνικό DNA της οικογένειας.

Η έκθεση θα λειτουργεί στο Φουαγιέ της  Στέγης έως την Τετάρτη 17/04/2024.

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………

…………………….

banner-article

Ροη ειδήσεων