Life Θεάματα Κόσμος Πολιτισμός

Όσκαρ 2024: Τέσσερα για το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου – Καλύτερη ταινία το Οπενχάιμερ – όλοι οι νικητές | video

Η ταινία Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε τέσσερα χρυσά αγαλματίδια στην 96η τελετή απονομής των Όσκαρ, ενώ μεγάλη νικήτρια ήταν το Oppenheimer που κέρδισε επτά, μεταξύ των οποίων τα Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Θρίαμβος για τον Λάνθιμο

Θριαμβευτική ήταν η βραδιά για τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο καθώς από τα 11 Όσκαρ που διεκδίκησε το Poor Things, κέρδισε τα τέσσερα.

Όσκαρ 2024: Ο κατάλογος των νικητών στις κυριότερες κατηγορίες

Καλύτερης ταινίας

Oppenheimer

Καλύτερης σκηνοθεσίας

Κρίστοφερ Νόλαν, «Oppenheimer»

Α΄ γυναικείου ρόλου

Έμμα Στόουν, «Poor Things»

Α΄ ανδρικού ρόλου

Κίλιαν Μέρφι, «Oppenheimer»

Β΄ γυναικείου ρόλου

Ντέι’Βάιν Τζόι Ράντολφ, «Τα παιδιά του χειμώνα»

Β΄ ανδρικού ρόλου

Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, «Οπενχάιμερ»

Ξένης ταινίας

«Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος» (Βρετανία)

Ταινίας animation

«Το αγόρι και ο ερωδιός», του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Ντοκιμαντέρ

«20 ημέρες στην Μαριούπολη»

Πρωτότυπου σεναρίου

«Ανατομία μιας πτώσης»

Διασκευασμένου σεναρίου

«American Fiction»

Μουσικής

«Oppenheimer»

Πρωτότυπου τραγουδιού

«What Was I Made For?», «Μπάρμπι»

Ήχου

«Η ζώνη του ενδιαφέροντος»

Σκηνογραφίας

«Poor things»

Φωτογραφίας

«Oppenheime»

Κοστουμιών

«Poor Things»

Σύντομης ταινίας animation

«War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko»

Σύντομου ντοκιμαντέρ

«The Last Repair Shop».

Tα παρασκήνια

Η ταινία του Λάνθιμου «Poor Things» κέρδισε το Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερου Μακιγιάζ / Κομμώσεων, Καλύτερης Σκηνογραφίας, Καλύτερων Κοστουμιών και φυσικά του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Έμα Στόουν ως Μπέλα Μπάξτερ.

Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς η ταινία Oppenheimer, με 7 χρυσά αγαλματίδια και συγκεκριμένα τα Οσκαρ: Α’ Ανδρικού (Κίλιαν Μέρφι), Β’ Ανδρικού Ρόλου (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ), Μοντάζ, Φωτογραφίας, Μουσικής, Σκηνοθεσίας και φυσικά Καλύτερης Ταινίας. Να σημειωθεί ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν έβγαλε κατά παράδοση λόγο αλλά άφησε χώρο στους υπόλοιπους παραγωγούς.

Ο Τζίμι Κίμελ, ανέλαβε για 4η φορά την παρουσίαση της μεγάλης βραδιάς, ανοίγοντας το show με ένα προηχογραφημένο σκετς με την πρωταγωνίστρια της «Barbie» Μάργκοτ Ρόμπι και στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή καταχειροκροτούμενος.

Ο παρουσιαστής συμπεριέλαβε τον Μέσι, τον σκύλο από την ταινία «Anatomy of a Fall», στον μονόλογό του για τα Όσκαρ και η κάμερα στράφηκε προς το τετράποδο που καθόταν δίπλα στο αφεντικό του.

Το πρώτο Όσκαρ στην καριέρα του Γουές Άντερσον, αλλά χωρίς τον ίδιο να βρίσκεται στο Dolby Theater για να το παραλάβει.

Δύο Όσκαρ για την ταινία «Ζώνη Ενδιαφέροντος» με ισορροπημένες και μετρημένες αναφορές στους λόγους των νικητών που εστίαζαν στη μνήμη και την αρετή της ειρήνης.

Δεύτερο Όσκαρ για το στούντιο Γκίμπλυ και τον Μιγιαζάκι, για το «Αγόρι και τον Ιρωδιό».

Η Ντιβάιν Τζόι Ράντολφ κέρδισε το πρώτο βραβείο της βραδιάς. Το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της πενθούσας μαγείρισσας στη χριστουγεννιάτικη ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» («The Holdovers», σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πέιν).

Η ερμηνεία της 37χρονης αφροαμερικανίδας ηθοποιού στον ρόλο της Μέρι Λαμ της χάρισε την επικράτηση έναντι βαρύτερων ονομάτων: το βραβείο διεκδικούσαν επίσης η Τζόντι Φόστερ («Nyad»), η Αμέρικα Φερέρα («Μπάρμπι»), η Έμιλι Μπλαντ («Οπενχάιμερ»), και η Ντανιέλ Μπρουκς («The Color Purple»)..

Η Ντιβάιν Τζόι Ράντολφ έδωσε ένα συγκινητικό λόγο που όσοι τον άκουσαν δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ, με αφορμή της βράβευση της για την ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «Τα Παιδιά του Χειμώνα».

Το «American Fiction» κέρδισε το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου και η «Ανατομία μιας Πτώσης» το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου.

Η Barbie κατάφερε να κερδίσει ένα χρυσό αγαλματίδιο αφού η Μπίλι Άιλις και ο αδελφός της κέρδισαν το δεύτερο Όσκαρ τους.

Αναφορές στην Γάζα και στον πόλεμο

Στην τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ δεν έλειψαν οι αναφορές στον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα αλλά και το «καρφί» του Τζίμι Κίμελ στον Ντόναλντ Τραμπ.

 Συγκίνηση για Μάθιου Πέρι, Αλεξέι Ναβάλνι και Τίνα Τέρνερ

Με ένα ξεχωριστό βίντεο οι διοργανωτές των Όσκαρ θυμήθηκαν τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που έχασαν τη ζωή τους το 2023. Ανάμεσά του φυσικά και ο Μάθιου Πέρι, ο Τσάντλερ από τη θρυλική σειρά «Τα Φιλαράκια» που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή τους περασμένους μήνες.

Στη σκηνή του Dolby Theater τη νύχτα της Κυριακής (10.3.2024) ανέβηκε ο Αντρέα Μποτσέλι και ο γιος του Ματέο. Οι δυο τους τραγούδησαν το «It’s Time to Say Goodbye», ενώ στις οθόνες προβάλλονταν φωτογραφίες των ηθοποιών και καλλιτεχνών που έφυγαν από τη ζωή τους προηγούμενους μήνες, όπως ο Μάθιου Πέρι αλλά και πλήθος άλλων καλλιτεχνών.

Μάλιστα, το αφιέρωμα ξεκίνησε με ένα μικρό βίντεο του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο του 2024. Υπενθυμίζεται πως το ντοκιμαντέρ για τον Ναβάλνι είχε κερδίσει το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το 2023.

Ανάμεσα στους ηθοποιούς και καλλιτέχνες που τίμησαν τα Όσκαρ, ήταν ο Harry Belafonte, η Glenda Jackson, ο Ryan O’Neal, ο Tom Wilkinson κ.α.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το όνομα και το χαμόγελο του Matthew Perry, αλλά και οι Richard Lewis, Tina Turner, Robbie Robertson, Michael Gambon και Julian Sands.

Πρώτο Όσκαρ για τον Κίλιαν Μέρφι

Το Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Κίλιαν Μέρφι για την ερμηνεία του στην ταινία  Oppenheimer, το πορτρέτο του πατέρα της ατομικής βόμβας. Ο 47χρονος Ιρλανδός ηθοποιός, που ερμηνεύει τον φυσικό που ανέτρεψε την ιστορία, επικράτησε των Πολ Τζιαμάτι («Τα παιδιά του χειμώνα»), Μπράντλι Κούπερ («Maestro»), Τζέφρι Ράιτ («American Fiction») και Κόλμαν Ντομίνγκο («Rustin»).

Ο Κρίστοφερ Νόλαν έλαβε το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το φιλμ Oppenheimer. Το μάλλον απρόβλεπτο, ραφιναρισμένο blockbuster, το οποίο έσπασε το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο παγκόσμιο box office, είχε μετατρέψει ήδη τον 53χρονο αμερικανοβρετανό σκηνοθέτη στο φαβορί των βραβείων. Επικράτησε των Μάρτιν Σκορσέζε («Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού»), Ζιστίν Τριέ («Ανατομία μιας πτώσης»), Γιώργου Λάνθιμου («Poor Things») και Μπράντλι Κούπερ («Maestro»).

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων