Βέροια Θεάματα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Τσικνοπέμπτη: Αποκριάτικο γλέντι στην Αγορά της Βέροιας / Από τη σάμπα στο γαϊτανάκι!

Με Samba, Lambada και Bamboleo ξεκίνησε το βραδινό γλέντι της Τσικνοπέμπτης στη Βέροια, για να δώσει τη θέση του στο παραδοσιακό γαϊτανάκι που, αν και… “παρήλθον οι χρόνοι εκείνοι”,  πάντα παρασύρει τον κόσμο στο χορό.

Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, που ήταν και η διοργανώτρια της εκδήλωσης, με μαέστρο τον Βαλάντη Κυριακίδη ξεκίνησαν από  την Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και κατευθύνθηκαν  στο κέντρο της Αγοράς, προσκαλώντας τον κόσμο να χορέψει.

Ο κόσμος τους περίμενε στη διασταύρωση Προφήτου Ηλιού και Ιπποκράτους.

Τους latin ρυθμούς διαδέχθηκαν οι παραδοσιακοί αποκριάτικοι σκοποί, που συγκέντρωσαν πολύ κόσμο που πάντα χαίρεται το παλιό έθιμο με το πολύχρωμο γαϊτανάκι.

 Το τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, με χάλκινα  πνευστά να το συνοδεύει, ξεκίνησε με πατινάδα στην πόλη της Βέροιας.

Οι χορευτές και οι χορεύτριες  των τμημάτων ενηλίκων ξεκίνησαν από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Αγοράς. Εκεί στήθηκε  το γαϊτανάκι, χορός, που χορεύεται κυρίως την περίοδο της Αποκριάς.

Χορεύουν γύρω από ένα κοντάρι δεμένο με πολύχρωμες κορδέλες. Ο καθένας κρατάει στο χέρι του μία από αυτές, και έτσι κατά την περιστροφή τους οι κορδέλες τυλίγονται στο κοντάρι.

Το σημαντικό ήταν πως ήθελε να συμμετάσχει και ο κόσμος στο χορό και το έκανε με πολύ κέφι και όταν σταμάτησε το γαϊτανάκι!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………

Συμμετείχαν οι μουσικοί

Κλαρίνο: Σαλαπασίδης Γιώργος

Τρομπέτα : Μπατσίλας Κωνσταντίνος

Σαξόφωνο: Ματζηρίδης Νικόλαος

Τρομπόνι: Θεοδωρίδης Αδριανός

Κάσσα : Κοντοκοτσάκος Κωνσταντίνος

Τρομπέτα: Όττας Βασίλης

Πλήκτρα: Τσαμήτρος Βασίλης

……………………………

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας