Οικονομία Σχόλια

Η Πράσινη μετάβαση και οι σοβαρές χώρες

Στέργιος Μποζίνης*

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Πράσινη μετάβαση, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε, έφερε πολλά οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη. Το Φ.Αεριο ως εισαγόμενο καύσιμο μέσα στην κρίση πληρώθηκε ακριβά από τις οικονομίες των κρατών. Στη χώρα μας κόστισε πάνω από 7 δισ. συνάλλαγμα, επιπλέον κατά τα ειωθότα του πρωθυπουργού. Όσο ένα μνημόνιο.

Παρότι η τιμή του έπεσε και κάτω από 25 €/MWh , οι χώρες προτιμούν να καίνε τα Εθνικά τους καύσιμα. Το φυσικό αέριο ως εισαγόμενο δεν παύει να ειναι πολύτιμο συνάλλαγμα, που δεν προσθέτει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Έτσι βλέπουμε η Γερμανία σήμερα το πρωί να καίει 35% λιγνίτη ενώ 13% Φ.αεριο. Η Τουρκία 46% άνθρακα κ λιγνίτη και 18% φ.αέριο.

Στη χώρα μας 8% λιγνίτη και 26% Φ. αεριο. Μάλιστα η καινούργια υπερσύγχρονη μονάδα Πτολ5 , που μόλις μπήκε σε εμπορική λειτουργία, άνευ λόγου και αιτίας θα ξανακλείσει το 2026 !! Πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και δορυφορικές επιχειρήσεις.

Έχουμε απολέσει κάθε ίχνος σοβαρότητας. Όταν οι άλλες χώρες πάνε την απανθρακοποίηση μετά το 2040 και μέχρι το 2050 , στην Ελλάδα πετάμε τα δισεκατομμύρια που επενδύσαμε στο Εθνικό μας καύσιμο, προς όφελος του εισαγόμενου φ.αερίου. Χωρίς να υπάρχει καμία βιάση και δέσμευση!

———–

*ΣΤΕΡΓΙΟΣ Γ. ΜΠΟΖΙΝΗΣ

-Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

-τ. ΔΝΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ / ΔΝΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΙΓΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

-Μέλος της Κεντρικής.Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας  Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών

———

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο