Κόσμος

Πέθανε ο Πάολο Ταβιάνι σε ηλικία 92 ετών

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πάολο Ταβιάνι πέθανε την Πέμπτη 29/2.

Πέθανε ο Πάολο Ταβιάνι, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του, Βιτόριο, άλλαξαν τη μορφή του ιταλικού κινηματογράφου κι επηρέασαν δύο γενιές σκηνοθετών.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος πέθανε σε νοσοκομείο της Ρώμης σε ηλικία 92 ετών, μετά από σύντομη νοσηλεία. Ο Βιτόριο Ταβιάνι είχε πεθάνει στις 15 Απριλίου του 2018.

Οι αδερφοί Ταβιάνι μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και για 50 περίπου χρόνια δημιούργησαν έναν νέο ρυθμό στον ιταλικό κινηματογράφο, δίνοντας στην παγκόσμια τέχνη αριστουργήματα, μέσα από τη ρεαλιστική ματιά τους. Είχαν την απόλυτη ευθύνη σε σενάριο και σκηνοθεσία στις ταινίες τους και τα θέματά τους άγγιζαν την επικαιρότητα και δημιουργούσαν τάσεις.

Ταινίες τους έχουν βραβευτεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1977, κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο FIPRESCI για την ταινία «Πατέρας αφέντης». Ενώ το 1982 κέρδισαν το Grand Prix du Jury για την ταινία «Η νύχτα του Σαν Λορέντζο». Επίσης το 2012 τη Χρυσή Άρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με την ταινία «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει», όπου έπαιζαν κρατούμενοι των φυλακών της Ρώμης.

Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες τους είναι επίσης το «Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα» (1972) και το «Αλονζανφάν» (1974) με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Λάουρα Μπέτι και Λέα Μασάρι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η La Repubblica: «Οι αδελφοί Ταβιάνι συνεργάστηκαν με απόλυτη αρμονία, τόσο που ήταν αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς τις σκηνές που γύρισε ο Πάολο από εκείνες του Βιτόριο», καθώς «κινήθηκαν με απόλυτη άνεση σε όλα τα είδη του κινηματογράφου: με έμπνευση από την επικαιρότητα, την Ιστορία και τη λογοτεχνία»

του κινηματογράφου: με έμπνευση από την επικαιρότητα, την Ιστορία και τη λογοτεχνία»

ieidiseis.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας