Ελλάδα Εργασιακά Θέματα Παιδείας Κοινωνία Τοπικά

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Η απεργία ήταν συγκλονιστική! / Το δίκιο και η ζωή θα κερδίσουν…

Οι απεργοί ήταν χιλιάδες, οι δρόμοι σε όλη τη χώρα βούλιαξαν, χθες Τετάρτη 28 Φλεβάρη. Εκατοντάδες σχολεία έκλεισαν. Ανταμώσαμε στο δρόμο συναδέλφισσες και συνάδελφοι που όλες τις προηγούμενες μέρες βρεθήκαμε στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων μας, κουβεντιάσαμε στους συλλόγους διδασκόντων και δίνουμε από κοινού τη μάχη ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Όλοι μαζί αποφασίσαμε να κάνουμε την οργή και το θυμό μας αγώνα για ζωή. Για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να πληρώσουν αυτοί που φταίνε (και τα πρόσωπα και οι πολιτικές). Αυτοί που για τα κέρδη των λίγων δεν υπολογίζουν τις ζωές μας. Για να μη ζήσουμε άλλα «Τέμπη», εξαιτίας της πολιτικής που μετράει τα πάντα στο ζύγι του κέρδους. Για να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια κόντρα στην πολιτική της οικονομικής και εργασιακής εξαθλίωσης. Για το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους τους μαθητές και μαθήτριες μας.

Η επιτυχία της απεργίας είναι ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτούμε ότι πραγματοποιήθηκε κόντρα σε θεούς και δαίμονες.

Κόντρα στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που για λογαριασμό της κυβέρνησης και της εργοδοσίας επιδίωξε να μην κουνηθεί φύλλο, να μην βουλιάξουν ξανά οι δρόμοι με το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» μας. Να μείνει η οργή βουβή! Δεν τους πέρασε.

Κόντρα στις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού και στην ΑΔΕΔΥ που χωρίς αιδώ καταψήφισαν την απεργία στις 28/2 και ταυτίστηκαν με την επιλογή των κομμάτων τους, ώστε το θέμα να κλείσει άρον – άρον και να μπουν κάτω από το χαλί οι διαχρονικές ευθύνες για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Η ίδια η ζωή, η επιτυχία της απεργίας και η μαζικότητα των συγκεντρώσεων διέψευσε και αυτές τις δυνάμεις που δεν πίστεψαν εξαρχής στην ανάγκη για απεργία στις 28/2. Οι ηγεσίες παρατάξεων σε ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ – ΟΛΜΕ που μίλησαν για «απεργία που υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες», για «απεργία που γίνεται αργά, όταν όλα θα έχουν τελειώσει», για «αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων». Στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, μάλιστα, υποστήριξαν ότι τάχα μου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που προτείνουν απεργία στις 28/2 «αποχαιρετούν τους αγώνες»…

Η απεργία αλλά και οι αγώνες των τελευταίων ημερών όπως των αγροτών, των φοιτητών, της εργατικής τάξης σε μεγάλους κλάδους και χώρους δουλειάς και φυσικά η απεργία στις 28/2 είναι το πιο ελπιδοφόρο γεγονός. Φανερώνουν τη δύναμη του λαού, στριμώχνουν την κυβέρνηση και ανοίγουν προοπτική έντασης του αγώνα. Ο λαός και οι αγώνες του μπορούν να αντιπαλέψουν κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, να σαρώσουν το δήθεν ανίκητο 41%.  Αυτή είναι η πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και τη πολιτική που για κέρδη των λίγων τσακίζει τις ζωές των πολλών.

Αυτός ο δρόμος του αγώνα είναι που πρέπει να δυναμώσει το επόμενο διάστημα για να γίνει ο αγώνας μας ακόμα πιο αποτελεσματικός και νικηφόρος.

Ο καθένας και μέσα στα συνδικάτα θα κριθεί από την συμβολή του σε αυτή την προσπάθεια. Όσες συνδικαλιστικές ηγεσίες ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης άμεσα ή έμμεσα, όσοι επιμένουν να αναπαράγουν τη μιζέρια και την απογοήτευση, όσοι βρίσκουν κάθε λογής πρόσχημα για να υπονομεύσουν την οργάνωση του αγώνα και να συκοφαντήσουν τις ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις,  θα πάρουν την απάντηση από τους ίδιους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες.

Η απεργία στις 28/2/24 έγινε γιατί ήταν ανάγκη αλλά και υποχρέωση μας. Η στάση του καθενός καταγράφηκε. Τώρα προχωράμε στο επόμενο βήμα συσπειρωμένοι στα σωματεία μας και με πίστη στη δύναμη μας.

  • Με την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής ενάντια στην ατομική αξιολόγηση
  • με την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το νομοσχέδιο που μπαίνει για ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, με στήριξη του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των φοιτητών,
  • με νέες Γ.Σ. και ένταση του αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με νέα απεργία
  • με την μεγάλη προσπάθεια για να δυναμώσουμε τη συσπείρωση στα σωματεία μας, να χτίσουμε ένα κίνημα αντάξιο των αναγκών και απαιτήσεων μας μπροστά στα συνέδρια ΔΟΕ και ΟΛΜΕ

Είμαστε πολλοί, είμαστε αποφασισμένοι, προχωράμε μπροστά!

Οι εκλεγμένοι στα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ
με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας