Ελλάδα Κοινωνία Πολιτική

«Δεν ξεχνώ τα Τέμπη»: Ένα χρόνο μετά το έγκλημα δεν σβήνει η οργή, 57 νεκροί ζητούν δικαίωση

Ένα χρόνο από την αδιανόητη τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων, δεν φεύγει ο θυμός, η οργή συνεχίζει να ξεχειλίζει. Οι συγγενείς των θυμάτων επιμένουν να αρνούνται να γίνουν θεατές μιας παράστασης και ξεσπούν για τη συμπεριφορά της πολιτείας και της κυβέρνησης, σχετικά με την καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης
 topontiki.gr

Πενήντα επτά ψυχές ζητούν δικαίωση, να μην υπάρξει συγκάλυψη και να αποδοθούν και πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα, καθώς η τραγική κατάσταση στην οποία αφέθηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο επέτρεψε να γίνει το δυστύχημα. Την ίδια ώρα, το τεράστιο κύμα συμπαράστασης έχει θορυβήσει τους πάντες.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας με πρωτοβουλία του Δημήτρη Κουρέτα οργανώνει εκδήλωση μνήμης στον τόπο του τρομακτικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Έχουν προσκληθεί μόνο οι συγγενείς των θυμάτων και οι επιζήσαντες.

Με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους-αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια» η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα, ενώ πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, από φοιτητές, εργαζόμενους, απλούς πολίτες. Στον Πειραιά, εργατικά σωματεία και φορείς καλούν σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στον Προαστιακό του Πειραιά. Στην κινητοποίηση καλεί και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το οποίο παράλληλα προχωράει σε διαμαρτυρία στον Σταθμό Λαρίσης στις 7 μ.μ. Επίσης προγραμματίζεται διαμαρτυρία στις γραμμές του τρένου στο Μενίδι, Φιλαδελφείας και Κωνσταντινουπόλεως, στις 6 μ.μ.

Σε όλες της εκκλησίες της χώρας θα ηχήσουν οι καμπάνες στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν άδικα τη ζωή τους την μοιραία εκείνη νύχτα στα Τέμπη. Οι καμπάνες θα ηχήσουν 57 φορές, όσοι και οι νεκροί μετά από σχετικό αίτημα της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης Μάρθης.

Γιατί έχουμε χρέος να τιμούμε τη μνήμη των ψυχών που χάθηκαν, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί.

Στη μνήμη τους

1. Γιώργος Μπουρνάζης, 15 ετών
2. Αναστασία Παπαγγελή, 19 ετών
3. Θώμη Πλακιά, 20 ετών
4. Χρύσα Πλακιά, 20 ετών
5. Αναστασία Πλακιά, 20 ετών
6. Αναστάσιος Κουτσόπουλος, 21 ετών
7. Μαρία Θωμαή Ψαροπούλου, 21 ετών
8. Φραντσέσκα Μπέζα, 21 ετών
9. Γιώργος Παπάζογλου, 22 ετών
10. Ελένη Τσίντζα, 22 ετών
11. Ιορδάνης Αδαμάκης, 22 ετών
12. Κλαούντια Λάτα, 22 ετών
13. Αφροδίτη Τσιωμά, 23 ετών
14. Αγάπη Τσακλίδου, 23 ετών
15. Ιφιγένεια Μήτσκα, 23 ετών
16. Άγγελος Τηλκερίδης, 23 ετών
17. Ντένις Ρούτσι, 23 ετών
18. Κυπριανός Παπαϊωάννου, 23 ετών
19. Νικήτας Καραθεόδωρος, 23 ετών
20. Αναστασία Αδαμίδου, 24 ετών
21. Καλλιόπη Πορφυρίδου, 24 ετών
22. Δήμητρα-Ευαγγελία Καπετάνιου, 25 ετων
23. Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, 26 ετών
24. Δημήτρης Ασλανίδης, 26 ετών
25. Νίκος Ναλμπάντης, 27 ετών
26. Σωτήρης Καραγεωργίου, 28 ετών
27. Ελπίδα Χούπα, 28 ετών
28. Γιάννης Καρασάββας, 28 ετών
29. Δημήτρης Οικού, 29 ετών
30. Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους, 29 ετών
31.  Σοφία-Ελένη Ταχμαζίδου, 32 ετών
32. Δημήτρης Μασσάλης, 32 ετών
33. Βάιος Βλάχος, 34 ετών
34. Αθηνά Κατσάρα 34 ετών
35. Μοχάμεντ Εντρίς, 34 ετών
36. Σπύρος Βούλγαρης, 35 χρονών
37.  Ιονέλ Κουλέλα, 35 ετών
38. Λένα Δουρμίκα, 39 ετών
39. Βάγια Μπλέκα, 42 ετών
40. Ιωάννης Βουτσινάς, 48 ετών
41. Ανδρέας Παυλίδης, 49 ετών
42. Μαρία Μουρτζάκη, 51 ετών
43. Βασίλειος-Κυριάκος Κώττας, 52 ετών
44. Βαγγέλης Μπουρνάζης, 54 ετών
45. Βασιλική Χλωρού, 55 ετών
46. Μαρία Εγούτ, 55 ετών
47. Γιάννης Τζοβάρας, 55 ετών
48. Χρυσούλα Κουκαριώτη, 56 ετών
49. Μαρία Μιάρη, 56 ετών
50. Γιώργος Φωτόπουλος, 57 ετών
51. Γιώργος Κουτσούμπας, 59 ετών
52. Παβλίνι Μπόζο, 62 ετών
53. Γιάννης Καριώτης, 63 ετών
54. Γιώργος Κυριακίδης, 67 ετών
55. Ευαγγελία Κουκαριώτη, 63 ετών
56. Σύριος μετανάστης ο οποίος ταυτοποιήθηκε μέσω δείγματος DNA που εστάλη από τον αδελφό του από την Ολλανδία.
57. Εριέττα 23 ετών αγνοείται.

Το τεράστιο κύμα συμπαράστασης που εκφράζεται από την ελληνική κοινωνία στην προσπάθεια των συγγενών θυμάτων των Τεμπών, έχει θορυβήσει τους πάντες. Η Μαρία Καρυστιανού, αφού συγκλόνισε με την κατάθεσή της στην εξεταστική εκθέτοντας τον Καραμανλή και την επιτροπή έφτασε μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο όπου κατήγγειλε το «κρατικό έγκλημα με ιθύνοντες που δεν αγγίζονται».

Μάλιστα η πρωτοβουλία της για απόδοση δικαιοσύνης έχει συγκεντρώσει πάνω από 820.000 υπογραφές ήδη και φαίνεται ότι ο στόχος του ενός εκατομμυρίου θα επιτευχθεί σύντομα.

Οι καταγγελίες των συγγενών θυμάτων, που μιλούν για απαράδεκτη καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης έως προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών ευθυνών, έχουν πολύ μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη. Ειδικά μετά την άρον άρον ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, εν μέσω κατηγοριών από σύσσωμη την αντιπολίτευση για συγκάλυψη ευθυνών, το αίσθημα της κοροϊδίας, όπως λένε και οι ίδιοι οι συγγενείς, είναι ακόμα πιο έντονο.

Μάλιστα παραινέσεις ακόμα και επιπλήξεις, όπως αυτές που ακούστηκαν από τον μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου Ιερώνυμο, ότι κακώς μιλούν και θα έπρεπε να σιωπούν (!!!) οι συγγενείς των θυμάτων έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη οργή.

Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που συνοδεύει το ψήφισμα: «Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι».

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩ

Με φόντο το ψήφισμα και τις καταγγελίες των συγγενών των θυμάτων, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, απέστειλε την Δευτέρα στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας παραγγελία, ζητώντας, μεταξύ άλλων, «να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους».

Όπως αναφέρει επίσης η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «υπάρχουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη» τα οποία «εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου».

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική τους ανακοίνωση, η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχαν επιτεθεί προς τους δημοσιογράφους, αποφεύγοντας να απαντήσουν στις καταγγελίες των οικογενειών των θυμάτων.

Προηγήθηκαν οι καταγγελίες της προέδρου του συλλόγου των οικογενειών των θυμάτων Μαρίας Καρυστιανού, σύμφωνα με τις οποίες ο Άρειος Πάγος αντί να εξετάσει την υπόθεση του μπαζώματος, την παρέπεμψε στην… εκκλησία.

Με τις καταγγελίες αυτές να προκαλούν έντονες αντιδράσεις και να μπαίνουν στο δημοσιογραφικό στόχαστρο, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη επιχειρούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κάνοντας λόγο για «παραπειστικά δημοσιεύματα, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν τους θεσμούς της Χώρας μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα».

Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το έγκλημα και οι άνθρωποι που έχασαν δικούς τους στην αδιανόητη τραγωδία ξεσπούν.

Δεν είναι μόνο ο αβάσταχτος πόνος της απώλειας, ειδικά στις περιπτώσεις αδικοχαμένων παιδιών, αλλά και η αφόρητη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά με τη συμπεριφορά της πολιτείας και της κυβέρνησης, σχετικά με την καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης, αλλά και την συνειδητοποίηση ότι οι πολιτικοί που έχουν την ευθύνη, συνεχίζουν απτόητοι, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Η μητέρα της 23χρονης Κέλλυς Πορφυρίου, που έσβησε από τα εγκληματικά λάθη, εξομολογείται πώς νιώθει, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης  ταυτόχρονα έκρηξη οργής κατά όσων ευθύνονται, συγκαλύπτουν ή αδιαφορούν.

Η Μαρία Καρυστιανού δηλώνει πως έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο πόνος δεν θα σβήσει ποτέ, πως αισθάνεται τον ίδιο πόνο όπως την πρώτη ημέρα. Ωστόσο, αυτό που θα κάνει πιο υποφερτή την καθημερινότητα είναι η αίσθηση πως «θα τους έχουμε δικαιώσει».

Oi συγγενείς θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας στα Τέμπη πραγματοποίησαν την Δευτέρα συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν και μέλη της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ) τα οποία υπογράμμισαν ότι από όλες τις δικλείδες ασφαλείας αν λειτουργούσε μόνο η φωτοσήμανση, αυτό θα αρκούσε για την αποφυγή του δυστυχήματος.

«Μετά την καύση η τέφρα των νεκρών αποδίδεται στις οικογένειες. Των δικών μας νεκρών η τέφρα πετάχτηκε», δήλωσε η μητέρα ενός από τα 57 θύματα, του 22χρονου Γιώργου.

Για ερωτήματα που παραμένουν ακόμη αναπάντητα έκανε λόγο από τη δική του πλευρά ο Βάιος Βλάχος, που έχασε τον αδελφό του, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Το μεγαλύτερο ερώτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το τι πραγματικά προκάλεσε την έκρηξη. «Κάποια από τα θύματα, θα είχαν γλιτώσει, αλλά κάηκαν ζωντανά. Κάποιες οικογένειες δεν θα βρίσκονταν σε αυτή την θέση. Τα επίσημα πορίσματα δεν μας καλύπτουν» τόνισε στις δηλώσεις του.

«Δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τον χρόνο να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας. Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη, για ποιο λόγο δολοφονήθηκαν 57 άτομα, και έναν χρόνο αργότερα υπάρχουν ακόμη ερωτήματα. Έγινε μπάζωμα το χώρου, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα. Υπήρχαν ακόμη ανθρώπινα υπολείμματα, αλλά είχαν καταστραφεί ήδη στοιχεία. Θα είμαστε ο περίγελος της Ευρώπης για τον τρόπο που διερευνήθηκε αυτό το δυστύχημα».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τους επιζώντες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, τόνισε πως «δεν ξεχνάμε όλα όσα σας υποσχέθηκαν. Την φροντίδα τόσο για το σώμα, αλλά και για το μυαλό σας, την οποία δεν σας έδωσε εν τέλει το κράτος, όπως υποσχέθηκε. Αγωνιζόμαστε για τους ανθρώπους που χάσαμε, αλλά και για όσους βρήκαμε».

Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για έναν ανελέητο πόλεμο που δέχθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι, με όσοι δύναμη τους έχει απομείνει, λένε την αλήθεια. «Υπήρχαν επιθέσεις στα πρόσωπα των συγγενών. Μας ζήτησαν να είμαστε βουβοί, τόσο οι υπουργοί αλλά και άνθρωποι της εκκλησίας. Δεν θα είμαστε βουβοί, μέχρι να μάθουμε την αλήθεια».

«Μαμά, θα αργήσω»… Η φράση που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη συλλογική μνήμη έναν χρόνο μετά. Αυτή η φράση βρισκόταν  σε κεντρικό πλάνο στην αφίσα που πρωταγωνιστούσε στην εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων, στο κινηματοθέατρο Καρδίτσας. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι «Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού» και «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής» Καρδίτσας διοργάνωσαν την εκδήλωση μνήμης. Εκεί μίλησαν συγγενείς των θυμάτων, φοιτητές και καθηγητές.

Συγκινητικά ήταν τα λόγια συγγενών των θυμάτων που λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης περιέγραψαν την τραυματική εκείνη μέρα που άλλαξε για πάντα τη ζωή τους.

«Μιλούσε με τη μαμά του πριν το δυστύχημα. ”Μαμά θα αργήσω”» δήλωσε για τα δραματικά λεπτά πριν από τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη ο παππούς του Αναστάση Κουτσόπουλου, του 20χρονου φοιτητή Γεωπονικής στο ΑΠΘ, που σκοτώθηκε την 28η Φεβρουαρίου. «Όσο περνάει ο καιρός τόσο χειρότερα» είπε με φανερή θλίψη ενώ ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη και αναφέρεται στην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικογένεια.

«Συγκινηθήκαμε στο μέγιστο από την εκδηλωση των παιδιών στην Καρδίτσα» είπε, με τη σειρά της, η Ουράνια Μαγκίνα και μητέρα του Παναγιώτη Σταφυλά, ενός εκ των επιβαινόντων στη μοιραία αμαξοστοιχία που όμως στάθηκε τυχερός την τραγική εκείνη νύχτα. Όπως θύμισε στον κόσμο η γυναίκα, ο Παναγιώτης βρισκόταν στο τρένο, είχε εισιτήριο για το δεύτερο βαγόνι. Είδε, όμως, στο κινητό το νούμερο 5 αντί για 2 και έτσι ανεβηκε στο πέμπτο βαγόνι. Είναι ζωναντός από τύχη… «Δεν έχει μιλήσει ποτέ, έναν χρόνο μετά για την τραγωδία» υπογράμμισε η κ.Μαγκίνα.

Συγκλονιστικά βίντεο από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΝΕ

Εντωμεταξύ, ανατριχίλα προκαλεί το βίντεο- χρονολόγιο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών που δημοσιοποίησε ο isyriza με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 28ης Φεβρουαρίου.

Στο βίντεο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πλάνα από τηλεοπτικούς σταθμούς με την μετάδοση της τραγικής είδησης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, δηλώσεις συγγενών θυμάτων, αλλά και κυβερνητικών στελεχών – καθώς και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έσπευσε να κάνει λόγο για «ανθρώπινο λάθος».

«Δεν έφτασαν… Η δικαιοσύνη θα φτάσει;» είναι το ερώτημα που τίθεται στο τέλος του σποτ. «Στα Τέμπη έχασαν τη ζωή τους 57 συμπολίτες μας, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι. Ένας χρόνος πέρασε κι ακόμα οι υπεύθυνοι για το έγκλημα δεν έχουν λογοδοτήσει. Ποια αλήθεια, ποια δικαιοσύνη, ποια ευαισθησία, ποια ανθρωπιά, ποια ενσυναίσθηση να περιμένει κανείς από αυτούς; Ποια ασφάλεια και ποια αξιοπρέπεια να εγγυηθούν; Ποιο αναχρονιστικό κράτος να πιστέψει και ο πιο εύπιστος ότι θα αλλάξουν;» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περιγραφή του βίντεο.

«1 χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη: Δεν ξεχνάμε!» τονίζει η ΚΝΕ, στο νέο spot που κυκλοφόρησε για τον ένα χρόνο από το έγκλημα, υπογραμμίζοντας:

«Δε φεύγει ο θύμος, δε σβήνει η οργή, είτε με τα κέρδη τους ή με τη ζωή!

Δεν ξεχνάμε:

– Τα παιδιά που δεν έφτασαν ποτέ…

– Τις οικογένειές τους…

– Τον αγώνα μας για να μη συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα…

Όλοι στις 28 Φλεβάρη στην απεργία!»

Μεσίστιες σημαίες και ενός λεπτού σιγή στο ΑΠΘ

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις εκπαιδευτικές διαδικασίες στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, η ημέρα «συνιστά υπόμνηση της ευθύνης των αρμοδίων αρχών να αποδώσουν την πρέπουσα δικαιοσύνη και του δικού μας χρέους να τιμούμε τη μνήμη των ψυχών που χάθηκαν».

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας