“Μητσοτάκης στο Παρίσι: Νέα στήριξη στην Ουκρανία, με το βλέμμα στραμμένο στην Ερυθρά Θάλασσα” / γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος
Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να υπογράμμισε ότι τα 50 δισ. ευρώ που διασφάλισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την Ουκρανία θα πρέπει να μετατραπούν σε αποτελεσματική στήριξη για τη χώρα
Έχοντας στις βαλίτσες του τις ευχαριστίες του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας για τη βοήθεια σε όπλα και πολεμικό υλικό που η Αθήνα παρέχει στο Κίεβο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη χθες στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας, καθώς πλέον διανύουμε τον τρίτο χρόνο από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας.
Ωστόσο, νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε προεδρεύσει συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, κατά την οποία οριστικοποιήθηκε η αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, μετά τις επιθέσεις σε πλοία από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Μάλιστα, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε τη φρεγάτα και σύμφωνα με πληροφορίες καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε το πλοίο να αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας (τελικά αναχώρησε το βράδυ της Δευτέρας), αν και πηγές του υπουργείου Άμυνας έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι η «Ύδρα» θα έχει μόνο συνοδευτικό ρόλο και δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο Ν. Δένδιας, σε ανάρτησή του στο X/Twitter σημείωσε ότι «η συμμετοχή της φρεγάτας, μαζί με την ανάληψη της διοίκησης του επιχειρησιακού στρατηγείου από την Ελλάδα με Έλληνα Διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία, αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας μας». Σημειώνεται, δε, ότι το σκάφος θα ταξιδέψει πάνοπλο (πληροφορίες αναφέρουν ότι διαθέτει και ειδικό σύστημα αποτροπής επιθέσεων από UAVs).
Εν πάση περιπτώσει, επιστρέφοντας στο Παρίσι και στη διάσκεψη για την Ουκρανία, αυτή αποτύπωσε δύο σημαντικές παραμέτρους:
-
Πρώτον, την ανησυχία των Ευρωπαίων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς η αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο έχει «στερέψει» από τον Δεκέμβριο, τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν «τρέχουν» με επαρκή ταχύτητα, επίσης οι αμυντικές βιομηχανίες της «γηραιάς ηπείρου» δεν δείχνουν ικανές να ανταποκριθούν στη ζήτηση από την Ουκρανία, κυρίως για πυρομαχικά και, ταυτόχρονα, υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις για τον εξοπλισμό του Κιέβου (το Βερολίνο δεν στέλνει πυραύλους Taurus), σε μια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να επιτυγχάνουν νίκες στρατηγικής σημασίας στα μέτωπα, και
-
Δεύτερον, την προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να ανακτήσει την πρωτοβουλία στο ζήτημα, τόσο της Ουκρανίας, όσο και του… εξοπλισμού της Ευρώπης (η οποία στρέφεται κυρίως προς τα αμερικανικά οπλικά συστήματα και προς αναπλήρωση των όπλων που στέλνει στην Ουκρανία).
Ως προς την πρώτη παράμετρο, λίγο-πολύ αποτέλεσε και το επίκεντρο της τοποθέτησης του Έλληνα πρωθυπουργού στη συνδιάσκεψη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση και ως πρόκληση για την στρατηγική της αυτονομία, θέτοντας ως μείζονα στόχο τον καλύτερο συντονισμό των χωρών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία δεν πέτυχε το στόχο του ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού για την Ουκρανία.
Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να υπογράμμισε ότι τα 50 δισ. ευρώ που διασφάλισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την Ουκρανία θα πρέπει να μετατραπούν σε αποτελεσματική στήριξη για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός, για άλλη μια φορά διατράνωσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να στηρίξει την Ουκρανία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και φέρεται να υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Από την πλευρά του, ανοίγοντας τις εργασίες, ο Γάλλος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε σίγουρα φτάσει στη στιγμή μιας αναγκαίας αφύπνισης», υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα σύγκρουση επηρεάζει μόνο την Ουκρανία αλλά και όλο και περισσότερο «τη συλλογική μας ασφάλεια». Ο Μακρόν τόνισε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» και εξήγησε ότι στόχος της διάσκεψης θα είναι ο συντονισμός μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας για να εκτιμήσουν «πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα» και «πώς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που εκφράζουν οι Ουκρανοί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους διέψευσε κατηγορηματικό το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη σύρραξη στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας», ενώ παράλληλα διέψευσε και δηλώσεις περί ευρωπαϊκού στρατού, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή τη στιγμή την Ουκρανία».