Βέροια Θέματα Παιδείας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας για τα προβλήματα σχολικής στέγης και την επίλυσή τους | video

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας πήραμε το ενημερωτικό που ακολουθεί:

Αφορά τις παρακάτω σχολικές μονάδες:

6ο Νηπιαγωγείο Βέροιας
2ο Νηπιαγωγείο Βέροιας
12ο Νηπιαγωγείο Βέροιας
10ο Νηπιαγωγείο Βέροιας
Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βέροιας
Ειδικό Νηπιαγωγείο Βέροιας
Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας – Άμμου – Ασωμάτων

κ. Πρόεδρε,

Εισαγωγικά να δηλώσω πως η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας έχει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της τη σχολική στέγη και τον αγώνα για σύγχρονα κι ασφαλή κτήρια που αξίζουν τα παιδιά μας στον 21ο αιώνα που ζούμε.

Όμως, με διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) αλλά και των δημοτικών αρχών, η κατάσταση της σχολικής στέγης στον Δήμο Βέροιας απέχει πολύ από αυτή που ταιριάζει στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών, από αυτή που αξίζουν τα παιδιά μας. Κι αυτό συμβαίνει γιατί διαχρονικά όλες οι διοικήσεις του Δήμου Βέροιας από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μαζί με τις κυβερνήσεις, δεν ιεραρχούν τη χρηματοδότηση, την κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων αλλά ούτε και την ανακαίνιση των παλαιοτέρων. Είναι χαρακτηριστικό πως στον Προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024 που ψηφίσατε πριν λίγες μέρες μαζί η παράταξη του κ. Βοργιαζίδη και η παράταξη του κ. Παλουκίδη δεν υπάρχει καμία μέριμνα, ούτε ένα ευρώ για κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων και νέων σχολικών αιθουσών. Δεν αντιμετωπίζεται κανένα από τα χρόνια προβλήματα των σχολικών μονάδων.

Την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή εμφανίζεται προθυμότατη να παραχωρήσει στη Μητρόπολη ένα παλιό μεν αλλά πλήρως λειτουργικό σχολείο όπως είναι αυτό του 3ου Δ.Σ. Βέροιας και να πάρει ως αντάλλαγμα ένα ερείπιο, το οποίο για να γίνει σχολείο θα χρειαστούν χιλιάδες ευρώ.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής επιλογής δημοτικής αρχής και κυβερνήσεων είναι:

  1. Μαθητές να αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες.
  2. Να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στις σχολικές μονάδες σε κλειστά γυμναστήρια, σε εργαστήρια, σε αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, θεατρικές σκηνές κ.λπ.
  3. Να ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για να ενοικιάζονται αίθουσες σε ισόγεια πολυκατοικιών και σε ημιυπόγεια, αίθουσες που μπορεί νομικά και τυπικά να μη θεωρούνται ακατάλληλες αλλά είναι ακατάλληλες με παιδαγωγικούς όρους, αφού σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτές που ταιριάζουν κι ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της εποχής μας.
  4. Να υπάρχουν κατακερματισμένες σχολικές μονάδες σε διάσπαρτα κτήρια, όπως για παράδειγμα το 10ο και 12ο Νηπιαγωγείο Βέροιας.

Εκεί βέβαια που τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής σας επιλογής αποτυπώνονται με πιο δεικτικό και τραγικό θα λέγαμε τρόπο για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς είναι στα προβλήματα που στη σημερινή μας ερώτηση ιεραρχήσαμε και θα αναφερθούμε σε ό,τι έχει να κάνει με τη σχολική στέγη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Για τα αντίστοιχα προβλήματα της σχολικής στέγης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα επανέλθουμε με άλλη ερώτηση στο εγγύς μέλλον.

1ο πρόβλημα: Το 6ο Νηπιαγωγείο Βέροιας χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του δύο αίθουσες κοντέινερ, που είναι τοποθετημένες στην αυλή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας. Θεωρούμε απαράδεκτο το 2024 να υπάρχουν παιδιά και ιδιαίτερα σε μια τόσο τρυφερή ηλικία που να στοιβάζονται σε κοντέινερ. Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Αυτό που βλέπουμε κι εμείς και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είναι πως η Δημοτική Αρχή έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για «επίλυση» του προβλήματος στη μείωση του μαθητικού πληθυσμού – που ειρήσθω εν παρόδω δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά οφείλεται στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, των κομμάτων σας δηλαδή που στηρίζετε και εμμέσως πλην σαφώς έχετε κι εσείς μερίδιο ευθύνης για αυτές. Ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η ντροπιαστική εικόνα των κοντέινερ στο κέντρο της πόλης. Πώς σκοπεύετε και πότε να λύσετε αυτό το πρόβλημα;

2ο πρόβλημα: Στο 2ο Νηπιαγωγείο Βέροιας, σε μια μικρή και ακατάλληλη με παιδαγωγικούς όρους αίθουσα, χωρίς επαρκή αερισμό, στοιβάζονται 22 νήπια και προνήπια. Μιλάμε για μια σχολική μονάδα που είναι υποβαθμισμένη κτηριακά και που αναγκάζεται λόγω του κτηριακού προβλήματος να στέλνει νήπια σε όμορα νηπιαγωγεία. Αυτό φυσικά κατ’ επέκταση οδηγεί σε συρρίκνωση και υποβάθμιση και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας. Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητάμε τη διεκδίκηση και την κατασκευή νέου, σύγχρονου κι ασφαλούς διδακτηρίου, που θα καλύψει τις ανάγκες όλων των μαθητών και θα βάλει τέλος στην υποβάθμιση των δύο σχολικών μονάδων, του 2ου Νηπιαγωγείου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας. Ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή τι προτίθεται να κάνει για να λυθεί αυτό το πρόβλημα;

3ο πρόβλημα: Στο 12ο Νηπιαγωγείο Βέροιας ο Δήμος μισθώνει μια ημιυπόγεια αίθουσα στην οδό Πιερίων, σε διαφορετικό χώρο από το σχολικό κτήριο. Το 10ο Νηπιαγωγείο Βέροιας στεγάζεται σε 2 διαφορετικά μισθωμένα κτήρια. Δηλαδή ο Δήμος ξοδεύει κάθε χρόνο επί δεκαετίες χιλιάδες ευρώ για τη στέγαση σχολικών μονάδων σε ισόγεια και ημιυπόγεια πολυκατοικιών, δηλαδή σε ακατάλληλες με παιδαγωγικούς όρους αίθουσες. Ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό των σχολικών μονάδων και πότε επιτέλους θα φτιαχτούν σύγχρονα κι ασφαλή σχολικά κτήρια που θα στεγάσουν νήπια και προνήπια στο 10ο και 12ο Νηπιαγωγείο Βέροιας;

4ο πρόβλημα: κ. Πρόεδρε, η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας πιστεύει πως είναι πολιτισμός για τον Δήμο και την πόλη μας να έχει διδακτήρια ειδικά κατασκευασμένα για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες. Όμως στην πόλη μας μέσα σε ένα σχολικό κτήριο στεγάζονται δύο σχολικές μονάδες, αυτή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Βέροιας. Το κτήριο δεν επαρκεί για τις ανάγκες και των δύο σχολικών μονάδων. Είναι ένα θέμα που το γνωρίζετε πολύ καλά γιατί κι αυτό, όπως και όλα τα προηγούμενα, δεν είναι τωρινό. Πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε και πότε;

5ο πρόβλημα: Οι μαθητές του διδακτηρίου της Άμμου που έκλεισε τον περασμένο Σεπτέμβριο στεγάζονται στα Ασώματα σε μια ημιυπόγεια, ακατάλληλη αίθουσα, κατά δήλωση μάλιστα του ίδιου του κ. Δημάρχου. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, γιατί επαναλαμβάνω πως στον Προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024 δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη;

Κλείνοντας να πω ότι σε πρώτη φάση κρίνουμε επιβεβλημένη σήμερα την κατασκευή νέων σύγχρονων νηπιαγωγείων και ιδιαίτερα στην περιοχή του κέντρου της Βέροιας και στην περιοχή του 10ου Νηπιαγωγείου Βέροιας. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας τα προβλήματα της σχολικής στέγης, όπως κι όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες και τις λαϊκές οικογένειες, δε λύνονται με «ασπιρίνες» αλλά με ιεράρχηση, διεκδίκηση κι αγώνα για κατασκευή νέων, σύγχρονων και ασφαλών διδακτηρίων για τα παιδιά μας. Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να αποκτήσουν τα παιδιά μας τα σχολεία που τους αξίζουν.

Χατζησάββας Παναγιώτης

Δημοτικός Σύμβουλος – Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Βέροιας

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο