ART Γράμματα & Τέχνες Εικαστικά Πολιτισμός

Γιώργος Κόρδης. Αναζητώντας τους δικούς του ουρανούς – Από τη βυζαντινή παράδοση στη σύγχρονη δυτική ζωγραφική

Είναι  πρωτότυπος, τολμηρός και προπαντός  εμπνευσμένος. Μια έμπνευση που ξεκινάει από τα γήινα, για να αγγίξει τους δικούς του ουρανούς.

Στην Αγιογραφία φέρνει τη δική του πνοή, καθώς σπουδάζει  από τη μια στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, αλλά ταυτόχρονα μελετά και τη Βυζαντινή Αγιογραφία, που αποτελεί και την αφετηρία της Τέχνης του.

Σπουδές μεταπτυχιακές και στη Θεολογία και στην αισθητική της Βυζαντινής Τέχνης στη Βοστώνη τον φέρνουν σε επαφή με τη Δυτική Ζωγραφική, την οποία συνδυάζει με την ως τώρα αφετηρία του στη Βυζαντινή, σ’ ένα καθαρά προσωπικό στυλ.

Η εξέλιξή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μέχρι τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή της Θεολογική, όπου φτάνει, διακόπτεται, όταν αποφασίζει να επιστρέψει στην Αμερική κι εκεί να ασχοληθεί με τη μνημειακή διακόσμηση ναών, πράγμα που είχε κάνει και στην Ελλάδα αλλά και να διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Yale.

Στην Ελλάδα η εικονογράφηση του συνόλου των ναών ακολουθεί την πεπατημένη, ένα στυλ χωρίς  προσωπικότητα, που τον κάνει να πει κάποτε:

“Γι’ αυτό βλέπεις ότι οι άνθρωποι πλέον κρίνουν περισσότερο με τον νου, με διάφορα ιδεολογήματα, παρά με τις αισθήσεις τους.”

Στην Αμερική αισθάνεται περισσότερο ελεύθερος να δημιουργήσει, αν και στην Ελλάδα αρχίζουν να κατανοούν σιγά σιγά  κι εδώ την ιδιαιτερότητα της γραφής του.

Ξεκινώντας θεματολογικά από τον άνθρωπο, την εξάρτησή του από τη γη και τον αγώνα του να αγγίξει τον ουρανό, δίνει και θέματα καθαρά θεολογικά, πάντα όμως με μια πιο ελεύθερη ματιά και στο σχέδιο και στο χρώμα.

Οι φιγούρες του ανάερες, είτε ανθρώπων είτε αγίων, δένουν με έξοχα χρώματα που συναρπάζουν το θεατή μεταφέροντάς τον σ’ έναν κόσμο ονειρικό, όπου ύλη και πνεύμα συνυπάρχουν.

…………………

 

banner-article

Ροη ειδήσεων