Βίντεο Μουσικής Γράμματα & Τέχνες Κόσμος Μουσικές του Κόσμου Μουσικές του Κόσμου Μουσική Πολιτισμός

Μουσικές του Κόσμου: Γιασμίν Λεβί. Μεταφέροντας τη γοητεία της σεφαραδίτικης μουσικής παράδοσης στο σήμερα – video

Παιδί σεφαραδίτικης καταγωγής η Γιασμίν Λεβί, γεννιέται με μετανάστες από την Τουρκία γονείς  στην Ιερουσαλήμ το 1975, έχοντας καταβολές από έναν πατέρα συνθέτη και ψάλτη, που της κληροδότησε την αγάπη και τη γνώση της μουσικής.
.
Ο πατέρας της, πρωτοπόρος ερευνητής στην ιστορία της μουσικής και του πολιτισμού των Λαντίνο του Ισπανικού Εβραϊσμού και της διασποράς του, ήταν φυσικό να την επηρεάσει με ό,τι άφησε από τις μελέτες του.
.
Η Λεβί, όταν ασχολείται με τη μουσική, σύνθεση και τραγούδι, φέρνει κάτι καινούργιο στο διεθνές στερέωμα, με ήχους που έρχονται μακριά από την σεφαραδίτικη μουσική παράδοση, για να σμίξουν με  ήχους της τούρκικης και αραβικής μουσικής  αλλά και τον αέρα της Μεσογείου.
.
Με εμφανή την παρουσία του φλαμένκο ως συνδετικού ήχου, ανάμεσα στις άλλες επιρροές, η Λεβί δίνει στα τραγούδια της προσωπικό καθαρά στυλ, με πολλές φορές και δικούς της στίχους.
.
Η διαυγής φωνή της, το πάθος, η συναισθηματική προσέγγιση και απόδοση των τραγουδιών της, η ικανότητά τους να αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, αλλά και ανάμεσα στους λαούς, την φέρνουν εδώ και πολλά χρόνια στο μουσικό προσκήνιο με διεθνείς βραβεύσεις και μεγάλη κυκλοφορία των μουσικών της album.Η ίδια δηλώνει:

Είμαι περήφανη που συνδυάζω τις δύο κουλτούρες του Λαντίνο και του Φλαμένκο, ενώ συνδυάζω τις επιρροές της Μέσης Ανατολής. Ξεκινάω ένα μουσικό ταξίδι 500 ετών, πηγαίνοντας το Ladino στην Ανδαλουσία και ανακατεύοντάς το με φλαμένκο, το στυλ που εξακολουθεί να φέρει τις μουσικές αναμνήσεις του παλιού μαυριτανικού και εβραιο-ισπανικού κόσμου με τον ήχο του αραβικού κόσμου. Κατά κάποιο τρόπο είναι μια «μουσική συμφιλίωση» της ιστορίας.

Η Γιασμίν Λεβί, επιλέγοντας να είναι πρεσβευτής καλής θέλησης για τη φιλανθρωπική οργάνωση Children of Peace, αλλά και ευαισθητοποιημένη απέναντι στους σεισμούς του Μαρόκο και της Τουρκίας και τις πρόσφατες πλημμύρες στην Ελλάδα, αποδεικνύει, με τη συμπαράστασή της στους πάσχοντες λαούς, πώς όχι μόνο η μουσική της ανήκει στον Κόσμο αλλά και η ίδια ανήκει στους συνειδητοποιημένους πολίτες του.

( Συναρπαστική η εμφάνισή της στα παρακάτω video στην Όπερα της Βουδαπέστης, αλλά και ενδιαφέρουσες οι δύο αποδόσεις του ίδιου τραγουδιού, στη δεύτερη  με τους δικούς μας αδελφούς Τσαχουρίδη, και η εμφάνιση της δίπλα στην Αλεξίου, στην Ελλάδα, την οποία λατρεύει.)

…………….

 

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο