Κοινωνία Οικονομία Υγεία

Φάρμακα: Υπεγράφη η υπουργική απόφαση  – «κόφτης» για τα γενόσημα – Πλαφόν 3 ευρώ στη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Υπεγράφη η νέα υπουργική απόφαση για τις αυξήσεις στα γενόσημα φάρμακα , την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των ασθενών αλλά και των φαρμακοποιών για τις αυξήσεις στα γενόσημα.

Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση, κάθε σκεύασμα στα γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών (3) ευρώ ανά σκεύασμα.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους. Από τη μία, στην προκειμένη περίπτωση τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές και από την άλλη, να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών στην περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν.

Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, τι λέει; Λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φτηνότερο γενόσημο. Αυτό δυνητικά δημιουργεί τον κίνδυνο ότι αν ένας ασθενής ή ο γιατρός του επιλέγει ένα ακριβότερο γενόσημο, η διαφορά επιβαρύνει τον ασθενή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η βάση είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί οι τιμές των γενοσήμων είναι χαμηλές και κοντά η μία με την άλλη. Σε κάποιες όμως οριακές περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι και αρκετά μεγάλη επιβάρυνση.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, αυτήν την στρέβλωση, που δεν αποτελεί πολιτική μας βούληση, προσέθεσα σε νέα Υπουργική Απόφαση “κόφτη” στα 3 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τα γενόσημα φάρμακα η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς δεν μπορεί να είναι περισσότερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα.

Στόχος μας είναι με την πολιτική διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος. Όταν ο ασθενής χρειαστεί ένα καινοτόμο φάρμακο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του το δώσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι μπροστά στις αντιδράσεις, ο υπουργός οδηγήθηκε σε αναδίπλωση, κάνοντας στροφή 180 μοιρών,  καθώς ασφαλισμένοι και φαρμακοποιοί εξήγησαν τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση από τις αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα.

banner-article

Ροη ειδήσεων