Κοινωνία Κόσμος

Συγκλόνισε η Μαρία Καρυστιανού από το Ευρωκοινοβούλιο: Τα Τέμπη ήταν κρατικό έγκλημα με υπαίτιους που δεν τιμωρούνται

«Οι νομοθέτες δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας και της ανηθικότητας που μπορεί να φτάσει κάποιος…»

Συγκλόνισε εκ νέου η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023», μιλώντας για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο, με τίτλο «Τέμπη: Εκτροχιασμός του κράτους δικαίου», την οποία διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος μόλις μία ημέρα νωρίτερα, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη, μίλησε για «ανθρώπινο λάθος» και με περίσσιο θράσος αναφέρθηκε στη νοοτροπία του «έλα μωρέ» στο Δημόσιο και ότι δήθεν δεν την ξερίζωσε.

Η κ. Καρυστιανού, αφού κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για αλαζονεία, ανακρίβειες και «ψεύδη και επιχειρήματα που πολλοί θα ντρέπονταν να ξεστομίσουν», δεν δίστασε να πει, απευθυνόμενη προσωπικά στον πρώην υπουργό, πως «ακούγοντάς σας σκέφτηκα: τι λυπηρό οι νομοθέτες, δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν και εσάς. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας και της ανηθικότητας που μπορεί να φτάσει κάποιος».

Παράλληλα, χαρακτήρισε στημένη την Εξεταστική και εξέφρασε την πίστη της ότι η κοινωνία «οραματίζεται τη δικαίωση» και την απελευθέρωση της δικαιοσύνης…»

Συγκεκριμένα, η κ. Καρυστιανού αναφερόμενη στη κατάθεση του πρώην υπουργού στη Εξεταστική, είπε πως ο πρώην υπουργός «κατέθεσε σε αυτό το στημένο σώμα βουλευτών, που γνωρίζει εκ των προτέρων το ευνοϊκό για εκείνον αποτέλεσμα, κατέθεσε ότι είναι αθώος σε ένα έγκλημα που όλα τα στοιχεία δείχνουν μόνο παρανομία και δεν υπάρχει τίποτα νόμιμο. Με αλαζονεία ανέφερε ανακρίβειες και ψεύδη και επιχειρήματα που πολλοί θα ντρέπονταν να ξεστομίσουν, πόσω μάλλον να ισχυριστούν με θέρμη. Ο πρώην υπουργός γνωρίζει καλά όμως ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον. Τόλμησε να αναφερθεί και σε εμάς, υπονόησε ότι ο πόνος μας πρέπει να είναι βουβός, χωρίς να ενοχλεί, έτσι ώστε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή και η δική του άποψη. Επιτρέψτε μου λοιπόν να απαντήσω, μια και βρίσκομαι σε αυτό το κοινοβούλιο, όπου η δημοκρατία είναι σε ισχύ».

Και πρόσθεσε: «Κ. Καραμανλή, ακούγοντάς σας σκέφτηκα: τι λυπηρό οι νομοθέτες, δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν και εσάς. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας και της ανηθικότητας που μπορεί να φτάσει κάποιος. Κρίμα, ο πόνος μας είναι πολύ μεγάλος για εσάς. Πλέον όμως είστε η μειοψηφία. Εσείς και οι υποστηρικτές σας αποτελείτε μια μικρή ομάδα που στηρίζει το έγκλημα, που αγαπά την ατιμωρησία. Έτσι βόλευε μέχρι σήμερα. Η κοινωνία όμως στέκεται όρθια μπροστά σας και παρακολουθεί τις τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις και οραματίζεται τη δικαίωση, την απελευθέρωση της δικαιοσύνης και την ταφή των όσων εσείς εκπροσωπείτε».

Συγκίνηση και χειροκροτήματα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης στο Ευρωκοινοβούλιο –η οποία έρχεται λίγες μέρες μετά την πρωτοφανή καταδίκη της χώρας μας για το Κράτος Δικαίου– οι συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας φώναξαν στις Βρυξέλλες πως το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί. Το «παρών», εκτός από τη Μαρία Καρυστιανού, έδωσαν και άλλα μέλη του Συλλόγου Τέμπη 2023 (όπως ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του αδικοχαμένου Δημήτρη), καθώς και οι νομικοί Ελεωνόρα Γεωργίου και Γιώργος Ηλιόπουλος.

Οι ομιλίες των συγγενών θυμάτων (που καταχειροκροτήθηκαν) συνοδεύτηκαν από λυγμούς ή και δάκρυα, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα (αρκετοί παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι), με το κλίμα να είναι έντονα φορτισμένο. Πριν από τη έναρξη της εκδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Από πλευράς ευρωβουλευτών, στην αίθουσα ήταν μεταξύ άλλων οι Σόφι Ιντ’ Βελτ, Έλενα Κουντουρά, Νίκος Παπανδρέου, Γιώργος Κύρτσος και Μανώλης Φράγκος. Στην εκδήλωση ήταν και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και παρόντες τους βουλευτές Δώρα Αυγέρη, Διονύση Καλαματιανό, Γιάννη Σαρακιώτη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Μίλτο Ζαμπάρα (ο Χάρης Μαμουλάκης ήταν στην αποστολή, όμως για προσωπικό λόγο αναγκάστηκε να αποχωρήσει).

Οι τοποθετήσεις

Η Σοφί Ιντ’ Βελντ μίλησε για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι καθόλου πολιτικό. Αντιθέτως, είπε, η υπεράσπισή του βρίσκει υπερκομματική στήριξη στην Ευρώπη. Οι πολίτες της Ελλάδας αξίζουν Κράτος Δικαίου και δικαιοσύνη, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής που επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ασυλία για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις άλλες ομιλίες:

Μ. Καρυστιανού: «Είναι μάταιο  να σας μεταφέρω τον πόνο το δικό μας, όμως με σιγουριά μπορώ να πω πως η κοινωνία συγκλονίστηκε και είναι ακόμα συγκλονισμένη γιατί όχι μόνο σχεδόν όλοι είχαν ταξιδέψει έστω μια φορά με το τρένο και μπορούσαν να φανταστούν το εαυτό τους στην θέση μας ή στη θέση των αδικοχαμένων παιδιών μας, αλλά και γιατί αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο. Αδιανόητο να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν να συμβεί μετωπική σύγκρουση τρένων εν έτη 2023 με τόσα συστήματα ασφαλείας που υποτίθεται υπήρχαν και τόσες επενδύσεις που υποτίθεται είχαν γίνει. Γιατί εμείς τέτοια ακούγαμε τόσα χρόνια.

»Σε αυτό το πολύνεκρο δυστύχημα η πραγματογνωμοσύνη συντάχθηκε μέσα από γραφεία. Οι πραγματογνώμονες δεν πήγαν ποτέ στον χώρο του εγκλήματος!!!!  Αποφάνθηκαν χωρίς αυτοψία ! Μάλιστα  έγραψαν ένα ημιτελές πόρισμα, γνωστοποιώντας μας ότι δεν θα ασχοληθούν με την έκρηξη. Σε αντίθεση με την ελληνική αδιαφορία  η Ευρωπαική Ρυθμιστική Αρχή  κινητοποιήθηκε άμεσα και προθυμοποιήθηκε να στείλει ειδικούς πραγματογνώμονες και να ξεκινήσει η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος παράλληλα με τις ελληνικές κινήσεις.

»Το ελληνικό Υπουργείο  Μεταφορών αρνήθηκε τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής να  βοηθήσει  με εξειδικευμένο προσωπικό  την κατάσταση. Προφανώς φοβούμενοι ότι θα προχωρούσαν και στους απαιτούμενους ελέγχους για τα αίτια του δυστυχήματος, κάτι που ήταν επιβεβλημένο να γίνει σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

»Το έγκλημα στα Τέμπη, είναι το αποτέλεσμα μιας χρόνιας οικονομικής απιστίας και σωρείας καταχρήσεών, παραλείψεων και λαθών. Ακολούθως, πλήθος κυβερνητικών ενεργειών προσπάθησε  να παραποίησει και να συγκαλύψει τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Όμως η αλήθεια είναι το φως. Και το φως είναι ζωή. Και επειδή δεν ανεχόμαστε άλλο την παρανομία ,την ανισότητα και την αδικία, μόνοι μας αποφασίσαμε να έχουμε φωνή. Και φτιάξαμε ένα ψήφισμα προκειμένου να ζητήσουμε να καταργηθεί αυτό το απαράδεκτο δικαίωμα της ασυλίας, των πολιτικών όταν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Το ψήφισμα αυτό το στηρίζουν πολλοί συμπολίτες μου και καθημερινά αυξάνονται. Βρισκόμαστε περί τις 300.000 υπογραφές πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικών κομμάτων. Υπογραφές Ελλήνων που επιθυμούν αυτή την αλλαγή για τη χώρα τους.»

Π. Ασλανίδης: «Όλοι είμαστε ”επιβάτες” στην ίδια ταχεία ενός εκτροχιασμένου και τυχοδιωκτικού κράτους που δεν διστάζει να ξεπουλάει ακόμα και ζωές… για εισιτήρια! Κάποιοι άθλιοι στήριξαν με την ψήφο τους αυτό το σάπιο σύστημα εξουσίας. Κάποιοι συμβιβάστηκαν με την τριτοκοσμική κατάσταση της χώρας. Κάποιοι συνθηκολόγησαν με την ιδέα ότι έχουμε ένα κράτος ”ακαταδίωκτων”. Κάποιοι είπαν με ηττοπάθεια ότι ο μηχανισμός συγκάλυψης των Μέσων Μαζικής… ”Εξαπάτησης” είναι τόσο ισχυρός που δεν πρόκειται να υπάρξει δικαίωση. Η συνέχιση αυτής της καταστροφικής λογικής στα χρόνια που έρχονται θα οδηγήσει την χώρα στην απόλυτη απαξίωση, στην απώλεια κάθε ίχνους πολιτισμού, ηθών και αξιών. Ε λοιπόν εμείς αρνούμαστε να ακολουθήσουμε αυτήν την τακτική!

»Αγαπημένα μας παιδιά, θα ξεπλύνουμε αυτήν την ντροπή, να το θυμάστε σαν ανταμώσουμε ξανά! Ως τότε, να ξέρετε ότι ζείτε μέσα μας!  Είμαστε η ψυχή, η καρδιά και η φωνή σας. Τίποτε στον κόσμο αυτόν δεν είναι πιο δυνατό από την αγάπη μας για σας! Σείεται ο Ουρανός και η Γη για να δικαιωθούμε! Η Δικαιοσύνη, με Δ κεφαλαίο και όχι η σημερινή, θα λάμψει!»

Γ. Ηλιόπουλος: «Η δολοφονία των Τεμπών ήταν η πλέον δραματική αποκάλυψη της αποτυχίας αυτών που επιχειρούν να επενδύσουν στην ψευδαίσθηση, την εξαπάτηση και τον φόβο για να υποκαταστήσουν τις κοινωνίες των πολιτών μιας Ευρώπης, που εμπνέεται από τον Ελληνικό Πολιτισμό και να δημιουργήσουν αγέλες υπάκουων κατοίκων μίας ενιαίας και αδιαφοροποίητης μάζας χειραγωγούμενης από αυτόκλητες ελίτ.  Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Ολοι μαζί, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να πετύχουμε να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστεί μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων, η οποία δεν θα επιτρέψει οι σκοτεινές βλέψεις ορισμένων να καταργήσουν εν τοις πράγμασι το Κράτος Δικαίου και να μας στερήσουν την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ίδια μας τη ζωή, που αυτό εγγυάται.»

Ελ. Γεωργίου: «Οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι από τις παραλείψεις τους υπήρχε το ενδεχόμενο να επέλθει θάνατος  ή σωματική βλάβη σε επιβαίνοντες και προσωπικό και αποδέχονταν το αποτέλεσμα του θανάτου και των σωματικών βλαβών τουλάχιστον ως ενδεχόμενο, αν όχι ως βέβαιο. Με δεδομένη αυτή τη γνώση, αντιλαμβανόμαστε ότι το όποιο ποινικό αδίκημα έχουν τελέσει, μόνο από δόλο πρέπει να θεωρηθεί ότι τελέστηκε, αποκλειόμενης της αμέλειας.»

Στ. Κασσελάκης: «Δεν υπάρχουν αρκετές λέξεις για να εκφράσουν το πόσο σας θαυμάζω. Είστε οι ήρωές μας για τη σύγχρονη Ελλάδα που έχουμε όλοι ανάγκη… Δεν θα σας εγκαταλείψουμε ποτέ».

► Όπως δήλωσε ο Κ. Αρβανίτης, με κατεπείγουσα διαδικασία έγινε δεκτή η αναφορά συγγενών των θυμάτων σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη στην αρμόδια Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Πρόκειται για την ίδια επιτροπή στην οποία συζητήθηκε η αναφορά της Ελένης Κωστοπούλου για το λιντζάρισμα του Ζακ και την ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί).

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων