Ελλάδα Θέματα Παιδείας

Χιλιάδες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Ένταση μετά την εισβολή ΜΑΤ στο ΑΠΘ.

«Ποτάμι» φοιτητών ξανά το κέντρο της Αθήνας, κόντρα στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που ετοιμάζει η κυβέρνηση – Ένατη πανεκπαιδευτική πορεία, έκτη εβδομάδα καταλήψεων – Ένταση μετά την εισβολή ΜΑΤ στο ΑΠΘ.

Ξανά στους δρόμους φοιτητές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Παρά τη βροχόπτωση, χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 12 στα Προπύλαια. Αργότερα, ο αριθμός των διαδηλωτών αυξήθηκε σημαντικά και η πορεία ξεκίνησε με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα. Πρόκειται για την ένατη μαζική πανεκπαιδευτική διαδήλωση και την έκτη συνεχή εβδομάδα των φοιτητικών καταλήψεων.

Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 μ.μ. όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στο Σύνταγμα και οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου έξω από τη Βουλή.

Κώστας Ζαφειρόπουλος/ efsyn.gr
Στο συλλαλητήριο συμμετέχει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προκήρυξε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί και έως τη λήξη της βάρδιας. Η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι συμμετέχει στην κινητοποίηση διότι «στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων». Η ΔΟΕ επίσης προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30).

Συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο, που εκτός από την κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ουσιαστικά αλλάζει και σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα των δημόσιων πανεπιστημίων, πραγματοποιούνται και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Χανιά.

Μετά την πορεία, στη Θεσσαλονίκη επικράτησε ένταση μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ που εισέβαλαν ξανά στον χώρο του ΑΠΘ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας