Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια – βιβλιοπαρουσίαση: Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου “Παιδί, πόλη και σχεδιασμός” / Ένα όραμα για τα δικαιώματα του παιδιού στο χώρο της πόλης

Παρουσιάστηκε απόψε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, σ’ ένα πολυπληθές κοινό, το τρίτο βιβλίο της Γαρυφαλλιάς Κατσαβουνίδου με τίτλο “Παιδί, πόλη και σχεδιασμός”, εκδόσεις Κριτική. Συνδιοργανωτές η Βιβλιοθήκη και ο Σύλλογος Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας “Πρωτοβουλία για το Παιδί”, με την υποστήριξη  της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας και του βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.

Το βιβλίο παρουσίασαν: ο Γιάννης Τροχόπουλος, Σύμβουλος βιβλιοθηκών, η  Λένα Δημητριάδου, Αρχιτέκτων, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και η  Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αστικού & Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης, ΑΠΘ / Συγγραφέας του βιβλίου.

Επιστήμων με περγαμηνές η Βεροιώτισσα συγγραφέας, αλλά και παράλληλα ανήσυχος άνθρωπος με όραμα και ενδιαφέρον για τη χώρα και τη Βέροια, την πόλη της, έφερε στο φως ένα βιβλίο, που η πηγή του μπορεί να ήταν η διδακτορική της διατριβή με το ίδιο θέμα, αλλά η ωρίμανση του θέματος, ώστε να αποτελέσει τελικά βιβλίο, που θα πληροφορούσε,  θα προβλημάτιζε και θα ευαισθητοποιούσε τους πολίτες, της πήρε χρόνια.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Αθανάσιος Αλατζόγλου, ο πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» Νίκος Καρατόλιος και η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Σοφία Καλτσίδου. Την εκδήλωση συντόνισε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, Ασπασία Τασιοπούλου.

Ο Γιάννης Τροχόπουλος, αφού μίλησε για τη συνεργασία από παλιά της Κατσαβουνίδου με τη Βιβλιοθήκη και τον ίδιο, με αποτέλεσμα μια στενή και γόνιμη σχέση, πέρασε στο περιεχόμενο του βιβλίου και τη σπονδυλωτή μορφή του.

Η παραμέληση της ανάπτυξης του παιδιού μέσα στο χώρο της πόλης και οι επιπτώσεις στην ενηλικίωσή του δόθηκαν  σε αντίθεση με την ανάπτυξη που χαρακτηρίζει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά του βιβλίου, τόνισε ο Γιάννης Τροχόπουλος, είναι πέρα από το ζητούμενο, (να γίνουν οι πόλεις βιώσιμες για τα παιδιά), το ότι είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σ’ ένα ευρύτερο κοινό,( με τον τρόπο που δίνεται), γεφυρώνοντας τη θεωρία με την πράξη.

Και κλείνοντας αισιόδοξα κατέληξε “υπάρχουν περιθώρια να γίνουν παρεμβάσεις και στην πόλη μας”.

Η Λένα Δημητριάδου εξήγησε τη σημασία του Spielraum, που είναι ο πυρήνας του βιβλίου, (“παιδί-πόλη-χαρά”), δίνοντας και στοιχεία για τη γέννηση του βιβλίου, όπως παρουσιάστηκε στην πρωτη του μορφή, ως διδακτορική διατριβή, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Χρησιμοποιώντας διαφάνειες έδωσε ανάγλυφα την πορεία του βιβλίου και το βασικότερο στόχο του, που ξεκινά από τον επαναπροσδιορισμό των συνθηκών του παιχνιδιού για το παιδί, για να καταλήξει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στη συνέχεια των υπευθύνων,  ώστε να προσφέρουν περισσότερα στα παιδιά.

“Η πολυφωνία στο βιβλίο, είπε η Λένα Δημητριάδου, λειτουργεί όπως η πολυφωνική μουσική, οδηγώντας στο τελικό συμπέρασμα πως οι πόλεις πρέπει και μπορούν ν’ αλλάξουν!”

Η Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου με συγκίνηση και ιδιαίτερη σεμνότητα μίλησε για τη γέννηση του βιβλίου της, τους στόχους και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε με την ολοκλήρωσή του.

Μεγάλη ήταν η δημιουργική χαρά της, όταν στο παιχνίδι της έρευνας του θέματος έβαλε πριν από χρόνια παιδιά του Δημοτικού να φωτογραφίσουν την πόλη τους, να σχολιάσουν και να προβληματιστούν θετικά ή αρνητικά για τον περιβάλλοντα χώρο.

Στις διαφάνειες που πρόβαλε έδειξε κατάφωρα τη χαρά της γι αυτήν τη συνεργασία με τα παιδιά, που παρατηρούν αλλά και αισθάνονται καλύτερα από τους μεγάλους. Διαπίστωσε την αγάπη τους για τη φύση αλλά και τη στέρησή της που υφίστανται, καθώς ο ψηφιακός πολιτισμός τα απομακρύνει τελείως απ’ αυτήν και ιδιαίτερα, όταν μπαίνουν στην εφηβεία.

“Αν κάτι ελπίζω, ολοκλήρωσε η συγγραφέας, είναι να κατανοήσουμε πως τα παιδιά μας είναι το μέλλον της Ανθρωπότητας!”

Στη συνέχεια διατυπώθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το ακροατήριο και ακολούθησε γόνιμος διάλογος, που κατέληξε στην υπογραφή των βιβλίων από τη συγγραφέα.

Φωτογραφίες: faretra.info

…………….

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων