Πούτιν στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον: Η ήττα της Ρωσίας είναι «αδύνατη» / η συνέντευξη ήδη ξεπέρασε τα 182 εκατομμύρια προβολές στο Χ
Βλαντίμιρ Πούτιν: «Η θέση των ΗΠΑ στον κόσμο θα αλλάξει και το μόνο ερώτημα είναι πώς θα συμβεί αυτό, οδυνηρά και γρήγορα ή ήρεμα και σταδιακά», τόνισε. / Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μίλησε σε δυτικό δημοσιογράφο
———–
Η Μόσχα ποτέ δεν αρνήθηκε να πραγματοποιήσει συνομιλίες για την Ουκρανία και είναι πεπεισμένη ότι η σύγκρουση αργά ή γρήγορα θα καταλήξει με ειρήνη και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα αποκατασταθούν, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, αφού έδωσε εκτενείς ιστορικές πληροφορίες για τη σχέση Ρωσίας-Ουκρανίας, που, σύμφωνα με τον ίδιο, εξηγούν πολλά σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση.
Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να συμμετάσχει σε διάλογο για την Ουκρανία, αλλά μετά την αναστολή των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022, η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει το πρώτο βήμα. «Γιατί πρέπει να ταλαιπωρούμε τον εαυτό μας και να διορθώνουμε τα λάθη κάποιου άλλου;», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις επίλυσης του ζητήματος, πρόσθεσε, τονίζοντας πως στην πραγματικότητα η Δύση επιθυμεί διαπραγματεύσεις, αλλά δεν ξέρει πώς να το κάνει. «Ξέρω ότι θέλουν. Δεν το βλέπω μόνο εγώ, αλλά ξέρω ότι το θέλουν, παλεύουν όμως να βρουν τρόπο να το κάνουν».
Κατά την διάρκεια της δίωρης συνέντευξης, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε σε περισσότερες από 60 ερωτήσεις του Αμερικανού δημοσιογράφου, τονίζοντας στα βασικά σημεία ότι η ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «αδύνατη».
«Υπήρξαν αλαλαγμοί, κραυγές για να καταφερθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον άλλοτε αστέρα του Fox News. «Όμως τώρα μοιάζει να συνειδητοποιείται πως αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν όχι αδύνατο. Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατο εξ ορισμού. Δεν θα γίνει ποτέ. Μου φαίνεται πως τώρα, αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία στη Δύση το συνειδητοποιούν επίσης», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. Αν το κατανοούν πράγματι, «πρέπει να αναλογιστούν ποια θα είναι η συνέχεια. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο επ’ αυτού», συνέχισε.
Όσο αφορά στο ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης το 2022, ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πως είναι δικό μας λάθος. Ότι εμείς ήμασταν που επιτείναμε την κατάσταση και αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος στον πόλεμο που ξεκίνησε το 2014, στο Ντονμπάς. Ωστόσο, η επέκταση του ΝΑΤΟ κατά παράβαση προηγούμενων υποσχέσεων είναι επίσης κάτι που πρέπει να θυμόμαστε, όπως και το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διώξεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το καθεστώς το Κιέβου. «Γιατί οι ουκρανικές αρχές διαλύουν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία; Επειδή δεν ενώνει το έδαφος αλλά την ψυχή και αυτήν κανείς δεν θα μπορέσει να τη χωρίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην συνέντευξη, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε και για το κατά πόσο θεωρεί εφικτή τη σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στη Ρωσία για σχεδόν έναν χρόνο, κατηγορούμενος πως «συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να λαμβάνει κρυφά εμπιστευτικές πληροφορίες». «Πιστεύω πως μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε. «Δεν υπάρχουν ταμπού για τη διευθέτηση του ζητήματος αυτού. Είμαστε έτοιμοι να το επιλύσουμε, όμως κάποιοι όροι βρίσκονται υπό συζήτηση μέσω των διαύλων των ειδικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.
Στην πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σε δυτικό δημοσιογράφο αφού ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Πολωνία ή στη Λετονία.
«Μπορείτε να φανταστείτε κάποιο σενάριο στο οποίο θα στέλνατε ρωσικά στρατεύματα στην Πολωνία;» τον ρώτησε ο κ. Κάρλσον. «Μόνο σε μια περίπτωση (…) αν η Πολωνία επιτεθεί στη Ρωσία», απάντησε ο κ. Πούτιν. «Δεν έχουμε συμφέροντα στην Πολωνία, στη Λετονία, ή αλλού. Γιατί να το κάναμε αυτό; Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», συμπλήρωσε, θα ήταν «παράλογο να εμπλακούμε σε παγκόσμιο πόλεμο». Υποστήριξε πως δυτικές κυβερνήσεις επισείουν τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής, την «κατά φαντασία ρωσική απειλή» προκειμένου να «εκφοβίζουν τους πληθυσμούς τους».
Γερμανική έρευνα υποδεικνύει την Ουκρανία για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream
Για τις επιθέσεις δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream, ο Βλαντίμιρ Πούτι ανέφερε πως η Μόσχα δεν έχει παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει γιατί «στον πόλεμο της προπαγάνδας είναι πολύ δύσκολο να νικήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή αυτές ελέγχουν τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης». «Είναι ξεκάθαρο σε όλο τον κόσμο τι συνέβη», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος έκρινε πως η εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες προβλέπεται πως θα αναμετρηθούν ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεν επηρεάζει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.
«Με ρωτάτε αν θα άλλαζε κάτι αν αναλάμβανε νέος ηγέτης. Δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι ηγέτης, για την προσωπικότητα κάποιου ηγέτη, αλλά για την νοοτροπία των ελίτ», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν ανεπιτυχώς να προσαρμοστούν στον μεταβαλλόμενο κόσμο χρησιμοποιώντας βία, αλλά «τα εργαλεία που χρησιμοποιούν δεν λειτουργούν», τόνισε. Ο κόσμος, πρόσθεσε, «θα αλλάξει ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουκρανία. Η θέση των ΗΠΑ στον κόσμο επίσης θα αλλάξει και το μόνο ερώτημα είναι πώς θα συμβεί αυτό, οδυνηρά και γρήγορα ή ήρεμα και σταδιακά».