Άρθρα Κόσμος

“Πόλεμος στη Γάζα: Τι δείχνουν οι αριθμοί πίσω από τα σχέδια για ισοπέδωση της Ράφα” / γράφει ο Χρίστος Καλουντζόγλου

Το ένα στα δέκα παιδιά στην Λωρίδα της Γάζας ηλικίας κάτω των πέντε ετών είναι υποσιτισμένο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο 12 φορές σε σχέση με τα στοιχεία που υπήρχαν πριν αρχίσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Στη βόρεια Γάζα το ποσοστό των υποσιτισμένων παιδιών κάτω των πέντε ετών ξεπερνά το 16%, δηλαδή το ένα στα έξι παιδιά υποσιτίζεται.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ActionAid αναφέρει ότι κάτοικοι της Γάζας τρώνε χορτάρι για να επιβιώσουν.

Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν στη διάθεσή τους 1,5 έως 2 λίτρα νερό την μέρα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους και μάλιστα νερό κακής ποιότητας, σύμφωνα με την ActionAid.

Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Project HOPE λέει ότι το 15% των γυναικών που εγκυμονούν στη Γάζα είναι υποσιτισμένες. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί σοβαρά τα κρούσματα αναιμίας, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες γεννήσεις.

Και στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων έχει ξεπεράσει τους 28.000 ανθρώπους, με τους περισσότερους να είναι παιδιά και γυναίκες. Προφανώς δεν επρόκειτο για μαχητές της Χαμάς… Αλλά κι αυτό είναι μια λεπτομέρεια…

Προετοιμάζεται η ισοπέδωση της Ράφα

Αυτοί οι αμείλικτοι αριθμοί συνθέτουν το φόντο πίσω από την εντολή του ισραηλινού πρωθυπουργού, Νετανιάχου για να αρχίσει μία νέα επιχείρηση του στρατού στη Ράφα, δηλαδή στο νοτιότερο σημείο της λωρίδας της Γάζας όπου υποτίθεται ότι εξωθήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο (ίσως και 1,5 εκατομμύριο) Παλαιστίνιοι άμαχοι για να είναι «ασφαλείς».

Ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου χωρίς να διαλυθεί η Χαμάς στη Ράφα και μία τέτοια επιχείρηση προϋποθέτει την απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή. Ουδείς απαντά στο στοιχειώδες ερώτημα «που μπορούν να καταφύγουν οι Παλαιστίνιοι, φεύγοντας από τη Ράφα».

Προφανώς ο Νετανιάχου δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί για την τύχη τους. Αλλά η Αίγυπτος έχει πολλούς λόγους να εστιάζει την προσοχή της στο θέμα αυτό, αφού η Ράφα βρίσκεται στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου.

Έχει ενδιαφέρον ότι ακόμα και οι ΗΠΑ, ο πιο σταθερός υποστηρικτής του Ισραήλ και σε αυτόν τον πόλεμο, διεμήνυσαν τη διαφωνία τους με τα σχέδια Νετανιάχου για ισοπέδωση (και) της Ράφα, δεδομένου του τεράστιου αριθμού Παλαιστινίων αμάχων που βρίσκονται στην περιοχή.

Αλλά προφανώς στη Ράφα θα δούμε να εξελίσσεται άλλο ένα κεφάλαιο αυτού του πολέμου, που τελικά θα ξεχαστεί μόλις ανοίξει το επόμενο. Πρόκειται για έναν πόλεμο που οι Ισραηλινοί διεξάγουν (και) με αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά και βεβαίως με την αμέριστη κατανόηση των Ευρωπαίων (πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων)…

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας