Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη στέρηση του δικαιώματος στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αναπληρωτών / τριών εκπαιδευτικών

Είναι γνωστό ότι, προκειμένου να αποκτήσει κάποιος εργαζόμενος ασφαλιστική ικανότητα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οφείλει να έχει συμπληρώσει 50 ημερομίσθια. Πρόκειται για έναν από τους πολλούς, απαράδεκτους κόφτες, στο αυτονόητο δικαίωμα που πρέπει να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι/ες, οι άνεργοι/ες και οι οικογένειές τους, δηλαδή στην πλήρη, χωρίς κανέναν περιορισμό, πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου δημόσιες και απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Ακόμα, όμως, και αν συμπληρωθούν τα 50 ένσημα, απαιτούνται τουλάχιστον 3 μήνες ακόμα, μέχρι αυτά να περαστούν και να καταχωρηθούν στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να αποκτήσουν οι εκπαιδευτικοί ασφαλιστική ικανότητα. Η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στον ΕΦΚΑ και στο Υπουργείο Εργασίας. Σαν αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικοί παραμένουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα (και αυτοί και τα παιδιά τους), επιπλέον 3 μήνες, από την συμπλήρωση των 50 ημερομισθίων. Από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, δεν γίνονται δεκτές ούτε βεβαιώσεις εργοδότη, που να πιστοποιούν τις ημέρες εργασίας.

Το θέμα το είχε αναδείξει ξανά η ΕΛΜΕ Πειραιά πριν 2,5 χρόνια, με παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ. Η απάντηση τότε του ΕΦΚΑ επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες της ΕΛΜΕ Πειραιά, καθώς παραδέχονταν ότι οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις-ΑΠΔ μπορούν να υποβληθούν από την πρώτη μέρα του μεθεπόμενου μήνα.

Αντί να λυθεί το ζήτημα αυτό, 2,5 χρόνια μετά, ακόμα μία εκπαιδευτικός βρίσκεται σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση (και πιθανά και άλλοι/άλλες), χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αποτέλεσμα, είτε να πληρώνει από την τσέπη της για απαραίτητες εξετάσεις είτε να αναβάλλει σοβαρές για την υγεία της εξετάσεις μέχρι να αποκτήσει ασφαλιστική ικανότητα. Έχοντας συμπληρώσει τα 50 ένσημα από τον Νοέμβρη του 2023, παραμένει ακόμα ανασφάλιστη, αφού το ΑΠΔ υποβλήθηκε από τη ΔΙΔΕ Πειραιά στον ΕΦΚΑ στα τέλη Γενάρη και από τον ΕΦΚΑ θα γίνει ο έλεγχος τον Φλεβάρη.

Πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη για την αναλγησία και αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού, απέναντι στα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων, σε αντίθεση με την ταχύτατη ανταπόκριση, όταν πρόκειται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:

– Να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα, το οποίο απασχολεί και άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
  • – Να οριστικοποιούνται άμεσα τα ένσημα στον ΕΦΚΑ, χωρίς καμία καθυστέρηση.
  • – Να υπάρχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Οι Βουλευτές

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο