Άρθρα Θέματα Παιδείας Κοινωνία Σχόλια

Μη Κρατικά, μη Κερδοσκοπικά! – Τόσο πολύ υποτιμούν τη νοημοσύνη μας; / γράφει ο Δημήτρης Τσιμούρας

Ένα από τα τρικ της κυβέρνησης, προκειμένου να επιβάλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας, είναι ότι δεν τα λέει με το όνομά τους, αλλά χρησιμοποιεί τους όρους «Μη Κρατικά, μη Κερδοσκοπικά», γνωρίζοντας προφανώς ότι η κατονομασία τους ως ιδιωτικά και κερδοσκοπικά φέρει αρνητικό φορτίο.

Άλλωστε, τραγική είναι η εμπειρία των πολιτών από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών δομών, απ΄ όσους μέχρι σήμερα κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο.

Και βέβαια, η πρόθεση για την ίδρυση ιδιωτικής «τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» στη χώρα μας υπήρχε από κυβερνήσεις πολύ νωρίτερα, σκόνταφταν όμως στο Σύνταγμα, που το απαγόρευε. Το άρθρο 16 είναι σαφές. «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση.» Τώρα βρήκαν τη… λύση προβάλλοντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σαν… μη κρατικά, κουρελιάζοντας έτσι και το Σύνταγμα.

Από την άλλη προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα πρόκειται και για μη… κερδοσκοπικά. Δηλαδή οι επενδυτές, που υποχρεούνται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου, να επενδύσουν ένα ελάχιστο ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ, θα το κάνουν από… χόμπι και δεν θα έχουν προϋπολογίσει κανένα κέρδος! Είναι σαν να μας λένε ότι δεν ζούμε στον καπιταλισμό, που θεό του έχει το κέρδος.

Ίσως, βέβαια, να έχουν την άποψη ότι κατάφεραν τη νοημοσύνη των πολιτών που κυβερνούν να την έχουν κατεβάσει τόσο πολύ, ώστε αυτά τα αστεία επιχειρήματά τους να γίνονται πιστευτά. Όμως οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τους φοιτητές σε πρώτο πλάνο, τους διαψεύδουν παταγωδώς.

Είναι αφελείς; Προφανώς και όχι! Απλώς εξυπηρετούν συμφέροντα, όπως αποδεικνύει η όλη τους πορεία, τη στιγμή που σε εποχές μεγάλης (τεχνητής;) κρίσης παρατηρούμε διόγκωση νόμιμων υπερκερδών, (αισχροκέρδεια), από την πλευρά των λίγων, καθώς και νόμιμης φτώχειας για τους πολλούς.

Το ίδιο κάνουν κι εδώ. Στην ουσία επιζητούν να φτιάξουν μια βιομηχανία που να πουλάει πτυχία ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός.  Η αξία τους είναι αδιάφορη!

Σύμφωνα πάλι με τις ανακοινώσεις του υπουργείου θα μπορεί κάποιος υποψήφιος, που στις πανελλαδικές έχει μέσο όρο και κάτω από δέκα (διάβαζε εδώ) θα μπορεί να περνάει σε μια… μη κρατική (ιδιωτική) «ιατρική σχολή» και να γίνεται «γιατρός» και να αναλαμβάνει μάλιστα και δημόσιες θέσεις, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται!

Παρ’ όλα αυτά επιμένουν… «Μη κρατικά… μη κερδοσκοπικά!», αδιαφορώντας προφανώς για την κραυγαλέα  υποτίμηση της ίδιας μας της νοημοσύνης!!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας