Άρθρα Κόσμος

“Ουκρανική πολύνεκρη επίθεση κατά αμάχων” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Στο μεταξύ, ο εξαιρετικά «στριμωγμένος» πολιτικά Ζελένσκι επισκέφτηκε για λίγες ώρες το μέτωπο στην πόλη Ραμπότινο της επαρχίας Ζαπορόζιε, όπου ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη απολέσει τα περισσότερα από τα ισχνά εδαφικά κέρδη της θερινής του αντεπίθεσης και αμύνεται με μεγάλη δυσκολία
Αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 ο αριθμός των νεκρών από πυραύλους του Κιέβου με στόχο ένα αρτοποιείο στο Ντονμπάς και θύματα άτομα που βρίσκονταν στην ουρά για ψωμί, ανάμεσά τους μια έγκυος κι ένα πεντάχρονο παιδί.

Mε ακόμα μία καθαρά τρομοκρατική πολύνεκρη επίθεση κατά αμάχων, την τρίτη μέσα σε ενάμιση μήνα, αλλά και μια επίσκεψη-αστραπή του προέδρου Ζελένσκι στο μέτωπο της Ζαπορόζιε «γιόρτασε» η Ουκρανία την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ντε φάκτο χρεοκοπημένη χώρα.

Αυτή τη φορά οι Ουκρανοί χτύπησαν με πυραύλους από αμερικανικό εκτοξευτήρα HIMARS ένα αρτοποιείο στο Λισιτσάνσκ, μια από τις σημαντικότερες πόλεις στο βόρειο τμήμα του ρωσόφωνου Ντονμπάς, που πέρασε σε ρωσικά χέρια το 2022, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 28 άνθρωποι που είχαν πάει για να αγοράσουν ψωμί – ανάμεσά τους μια έγκυος κι ένα πεντάχρονο παιδί. Αλλοι δέκα άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, αλλά οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός απολογισμός θα ξεπεράσει τους 40. Και βέβαια το συγκεκριμένο πλήγμα, όπως κι εκείνο σε αγορά του Ντονέτσκ πριν από λίγο καιρό, ήταν σκόπιμο, αφού το σύστημα HIMARS χρησιμοποιεί GPS και φημίζεται για την υψηλή ακρίβειά του…

Στο μεταξύ, ο εξαιρετικά «στριμωγμένος» πολιτικά Ζελένσκι επισκέφτηκε για λίγες ώρες το μέτωπο στην πόλη Ραμπότινο της επαρχίας Ζαπορόζιε, όπου ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη απολέσει τα περισσότερα από τα ισχνά εδαφικά κέρδη της θερινής του αντεπίθεσης και αμύνεται με μεγάλη δυσκολία. Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τους επιτελείς της αποδεκατισμένης 65ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας και μοίρασε μετάλλια και υποσχέσεις, τονίζοντας βέβαια ότι οι μαχητές «αντιμετωπίζουν μια δύσκολη και κρίσιμη αποστολή, να αποκρούσουν τον εχθρό και να υπερασπιστούν την Ουκρανία».

Στην πραγματικότητα, είναι πλέον κοινό μυστικό πως ο Ζελένσκι προσπαθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες να «ξηλώσει» τον αρχηγό του επιτελείου Βαλέρι Ζαλούζνι, ώστε να του φορτώσει τις διαδοχικές πολεμικές αποτυχίες και το στρατηγικό αδιέξοδο, που βαθαίνει μέρα με τη μέρα. Αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει, αφού ο αρχιστράτηγος Ζαλούζνι φέρεται να έχει πολύ γερές «πλάτες» τόσο στο στράτευμα όσο και στις ΗΠΑ.

Βαριές απώλειες

Να σημειώσουμε εδώ ότι η εικόνα από τα μέτωπα είναι πολύ κακή, καθώς –παρά τις ευρωπαϊκές υποσχέσεις για αυξημένη μελλοντική ενίσχυση– ο όγκος των όπλων και πυρομαχικών που παραδίδονται από τους Δυτικούς σπόνσορες στην Ουκρανία έχει μειωθεί δραματικά, γεγονός που σε συνδυασμό με τις βαριές απώλειες σε έμψυχο υλικό έχει δημιουργήσει μεγάλα κενά στις αμυντικές γραμμές των Ουκρανών τόσο στη Ζαπορόζιε όσο και στη Χερσώνα και φυσικά στα πολλαπλά ενεργά μέτωπα στο Ντονμπάς, από την Αβντιίβκα στον Νότο μέχρι την Κουπιάνσκ στον Βορρά.

Πριν φύγει από το Κίεβο για το μέτωπο, πάντως, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε θερμά τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες για τη συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη που, όπως είπε, «θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα (…), που δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη στρατιωτική βοήθεια και την άσκηση κυρώσεων στη Ρωσία».

Να θυμίσουμε εδώ ότι στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε νέο πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, καλύπτοντας ουσιαστικά και το κενό χρηματοδότησης που έχει προκληθεί λόγω του… αντάρτικου των Ρεπουμπλικανών βουλευτών στο αμερικανικό Κογκρέσο. Το πότε θα εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα, βέβαια, και κυρίως το κατά πόσο θα μπορέσουν να μπαλώσουν τα τεράστια ουκρανικά ελλείμματα, είναι μια εντελώς άλλη συζήτηση, που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες και εμπειρογνώμονες συνειδητά αποφεύγουν.

Ενας από τους λίγους οικονομολόγους που μιλούν ανοιχτά για το θέμα είναι πάντως ο διάσημος Αμερικανός καθηγητής του Columbia University και για πολλά χρόνια κορυφαίος σύμβουλος του ΟΗΕ σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, Τζέφρι Σακς. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Σακς λέει πως ο μόνος τρόπος να διασωθεί η Ουκρανία είναι οι ειρηνευτικές συνομιλίες:

«Η Ουκρανία καταστρέφεται βήμα βήμα. Καταστρέφεται δημογραφικά, επειδή η Ουκρανία όχι μόνο έχασε εδάφη, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους που έφυγαν από τη χώρα. Κάποιοι πήγαν στη Ρωσία, άλλοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενας τεράστιος αριθμός ανθρώπων αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα, η οικονομία καταστρέφεται και ένας μεγάλος αριθμός Ουκρανών τραυματίζεται και σκοτώνεται κάθε μήνα», τόνισε ο Σακς.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας