Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Λογοτεχνία Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Γιώργου Τριανταφύλλου “Τρεις κόσμοι” / Το βιβλίο μιας γενιάς

Στον Πολυχώρο Ελιά της Βέροιας παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Τριανταφύλλου “Τρεις κόσμοι”, εκδόσεις Παρέμβαση. Το βιβλίο παρουσίασαν ο συγγραφέας Νίκος Μανούδης και ο πρ. Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, με συντονιστή τον Παύλο Σαπαλίδη, μέλος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Ο Νίκος Μανούδης χαρακτήρισε την ηλικία του συγγραφέα, του μόλις 22 χρόνων, πόλο ενδιαφέροντος γι’ αυτόν, ώστε να διαβάσει και στη συνέχεια να παρουσιάσει το βιβλίο. “Άλλωστε, είπε, ποτέ δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το έργο από τον δημιουργό”.

“Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από την επικαιρότητα, από τον κόσμο των παιδιών που αναζητούν την ευτυχία σ’ έναν κόσμο δύσκολο, όπου ο αγώνας δεν έχει τη μαζικότητα παλιότερων εποχών.

Ο νεαρός συγγραφέας παρακολουθεί τη ζωή των συμμαθητών του, και ενώ είναι παρατηρητής, αφηγούμενος σε γ’ πρόσωπο, απευθύνεται και στον αναγνώστη σε α’ πρόσωπο, εκφράζοντας και τον εαυτό του. Τρεις κόσμοι ζούνε παράλληλα στο μικρόκοσμο μιας επαρχιακής πόλης.

Ο λόγος του συγγραφέα λιτός, κάποιες φορές με χρήση της νεανικής αργκό και με πολλές εικόνες, χτίζει το πρώτο του βιβλίο” ολοκλήρωσε ο Νίκος Μανούδης, αφού διάβασε εμβόλιμα και αποσπάσματα από το βιβλίο, για να στηρίξει την άποψή του.

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης που γνωρίζει πολύ καλά το νεαρό συγγραφέα, αφού τους συνδέει πολύχρονη φιλία, επικεντρώθηκε στο χαρακτήρα του δημιουργού και στην ανησυχία που τον διακατέχει από παιδί.

“Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα της προσωπικότητας του Γιώργου. Είναι ένα κράμα προσωπικής και καθολικής πραγματικότητας. Μέσα από το βιβλίο αναδύεται ο 21ος αιώνας που μας τρομάζει.

Η γενιά του Γιώργου αποζητά την ελπίδα και την αγάπη. Είναι το βιβλίο μιας γενιάς, που καταθέτει τα προβλήματά της, τις αλήθειες της γενιάς του σύγχρονου κόσμου. Ο καταναλωτισμός, οι ενδοοικογενειακές σχέσεις, η έλλειψη αγάπης, η έλλειψη χρόνου είναι θέματα που αναδεικνύονται από έναν νέο ανήσυχο άνθρωπο, που έκανε τις υπερβάσεις του” κατέληξε ο Λευτέρης Ιωαννίδης.

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου, που πήρε τελευταίος το λόγο, εξήγησε γιατί είναι αφιερωμένο στη θεία του, τη φιλόλογο Χρυσάνθη Χιόνου – Σφήκα, που έφυγε νωρίς από τη ζωή και που τόσο τον επηρέασε με την αύρα της από παιδί, αλλά και επηρέασε με την παρουσία της και την αγάπη της όλη του την οικογένεια.

Άλλωστε τους συγγενικούς δεσμούς, αλλά και τους δεσμούς αγάπης, πιστοποίησε με την παρουσία του εκεί και ο θείος του Νίκος Σφήκας.

Ευχαριστώντας  το κοινό και  αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος βιώνει έντονα τη διαφορετικότητα, αφού ανήκει στο φάσμα του Αυτισμού, δήλωσε την πρόθεσή του να αποτυπώσει στο βιβλίο την κατάφωρη αδικία που έχει επικρατήσει στον κόσμο μας, ιδιαίτερα στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του, τους νέους.

“Οι νέοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη μετανάστευση, βιώνουν δραματικά τη διαφορετικότητα, ιδιαίτερα τα ΑμΕΑ, βλέπουν απέναντί τους να ορθώνεται το Κράτος. Αυτό το ζει πιο έντονα η γενιά των φοιτητών,  στην οποία ανήκω κι εγώ, που πιστεύω πως είναι πιο πολιτικοποιημένη. Ελπίζουμε στην αλληλεγγύη και την έχουμε πολύ ψηλά” κατέληξε, υπερβαίνοντας πραγματικά τα εσκαμμένα με τις τοποθετήσεις του.

Στο τέλος της εκδήλωσης υπέγραψε τα βιβλία του.

………….

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ