Αθλητικά Βέροια Νάουσα Τοπικά

Επιστολή διαμαρτυρίας της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Βέροιας / “ακατάσχετες ύβρεις, ατιμωτικές φράσεις κατά γονέων, απειλές, εκφοβισμοί, τρομοκρατία”

Οι γονείς ανάστατοι ζητούσαν από το σωματείο μας να αποχωρήσει, φοβούμενοι για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Το σφύριγμα λήξης ανακούφισε άπαντες καθώς από καθαρή τύχη δεν επισυνέβη κάποιος βαρύς τραυματισμός. Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τέτοιες συμπεριφορές εντός των αγωνιστικών χώρων – Καταγγέλλουμε το διαιτητικό τρίο που επέτρεψε όλα αυτά να συμβαίνουν

Προς την Ε.Π.Σ. Ημαθίας

Υπάρχουν στη ζωή κάποιες κρίσιμες στιγμές που θα πρέπει δημόσια, όλοι, να εγειρόμαστε στο ύψος των ευθυνών μας. Ειδικά όταν διαχειριζόμαστε καταστάσεις με 16ετείς αθλητές, φερέλπιδες ερασιτέχνες, την πολυαναμενόμενη επόμενη γενεά ποδοσφαιριστών. Δεν είναι απλώς μια ανοικτή επιταγή που σύσσωμοι οφείλουμε να εκπληρώσουμε, αποτελεί μια πρόκληση χαρακτήρων που καλεί τον καθένα μας προσωπικά να απαντήσει με ζέουσα ειλικρίνεια.

Αφορμή για την παρούσα αποτελεί η συνάντηση Ολυμπιακός Νάουσας – Ακαδημία Ποδοσφαίρου Βέροιας την 28-1-2024. Η ομάδα μας αδικήθηκε, κατά παραδοχή ακόμη και παραγόντων των αντιπάλων μας.

Το όλο κλίμα του αγώνα ήταν μία δυσφήμηση του ποδοσφαίρου. Οι βίαιες ενέργειες των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού δεν περιορίστηκαν σε ιταμή φρασεολογία εντός γηπέδου κατά των αθλητών αλλά και των διαιτητών, εις επήκοον δεκάδων φιλάθλων. Ακατάσχετες ύβρεις, ατιμωτικές φράσεις κατά γονέων, απειλές, εκφοβισμοί, τρομοκρατία, αποτέλεσαν για 90 λεπτά καθεστώς. Οι σπασμένες καλαμίδες από κλωτσιές, οι μελανιές στις πλάτες από ύπουλα επιτήδεια χτυπήματα, τα βαθιά σημαδεμένα πόδια από σκαριές μέχρι τους προσαγωγούς, λακτίσματα συστηματικά εκτός φάσης αγώνα, που δε στόχευαν στη μπάλα αλλά στο «ψαχνό», συνοδεύονταν δε από κατάμουτρες κραυγές των αντίπαλων παικτών: «…αν δεν τον βρεις στο καλάμι, ας είναι στο λαιμό». H ιατρός αγώνος κλήθηκε πλείστες όσες φορές να προσφέρει αρωγή στους σφαδάζοντες ποδοσφαιριστές μας, την ώρα που από την κερκίδα βοούσε η χλεύη «δώσ’ του ένα panadol να τελειώνουμε». Συνθήκες μέχρι ποινικά ελέγξιμες, νοσηρά φαινόμενα υποκουλτούρας. Αγαπητοί διοικούντες το άθλημά μας, αυτές τις αρετές υπηρετούμε;

Το παιχνίδι κρίθηκε ισόπαλο 3-3. Με δύο τέρματα των γηπεδούχων (ενόσω το σκορ ήταν 1-3) στα οποία η μπάλα δεν πέρασε ποτέ την τελική γραμμή. Ολοφάνερα στα μάτια όλων, σε κανένα από τα δύο τελευταία φερόμενα γκολ των γηπεδούχων, δεν επετεύχθη τέρμα. Κατακυρώθηκαν από τη διαιτησία δύο γκολ, όταν η μπάλα ήταν ένα μέτρο έξω από τη γραμμή του τέρματος, αλλοιώνοντας έτσι το αποτέλεσμα. Αν ήταν απλώς δύο διαιτητικά σφάλματα δεν θα καταγγέλλαμε τα συμβάντα. Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού είχαμε να αντιπαρέλθουμε αποφάσεις της διαιτησίας για θέσεις οφ σάιντ που δεν ήταν, για κόκκινες και κίτρινες κάρτες που δεν δόθηκαν, για πειθαρχικούς ελέγχους που ουδέποτε ασκήθηκαν. Αγαπητοί διοικούντες, τέτοιο ποδόσφαιρο χτίζουμε για το μέλλον; Τέτοιες αξίες διδάσκουμε στα παιδιά μας;

Οι γονείς ανάστατοι ζητούσαν από το σωματείο μας να αποχωρήσει, φοβούμενοι για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Το σφύριγμα λήξης ανακούφισε άπαντες καθώς από καθαρή τύχη δεν επισυνέβη κάποιος βαρύς τραυματισμός (δεν μιλάμε βέβαια για μελανιές, και γδαρσίματα που αποτυπώθηκαν στα κορμιά των παιδιών μας). Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τέτοιες συμπεριφορές εντός των αγωνιστικών χώρων – Καταγγέλλουμε το διαιτητικό τρίο που επέτρεψε όλα αυτά να συμβαίνουν.  

Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα Β’ Τοπικού, γνωρίζουμε το περιβάλλον, 30 χρόνια η φάνελα μας κοσμεί τα γήπεδα του ερασιτεχνικού. Η ιστορία μας και οι αθλητικές αρχές μας δεν μας επιτρέπουν να σιωπήσουμε σε όσα συνέβησαν στο γήπεδο του Αγ. Νικολάου.  Κάποιοι κακοπροαίρετοι θα κάνουν λόγο για αισχρό καθρέφτη, όμοιο με τον ζέχνοντα πάτο του επαγγελματικού αμοραλισμού. Εμείς στους αντίποδες, θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε μια λαμπρή δυνατότητα, μια περίσταση υπευθυνότητας, ένα βωμό παραδείγματος. Σας καλούμε να επιδείξετε εξονυχιστικό έλεγχο για τα πεπραγμένα του ως άνω παιχνιδιού, να διασφαλίσετε εγκαίρως και συννόμως τη σωματική υγεία των αθλητών μας, και κατ΄ ουσίαν να προστατέψετε το ίδιο το άθλημα. Η Ακαδημία μας ενδιαφέρεται για τον πρωταθλητισμό στην προσπάθεια, για το κύπελλο στην αριστεία. Ευελπιστούμε ότι θα σας βρούμε συνοδοιπόρους στην πορεία προς ένα υγιές ποδόσφαιρο.   

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας