Άρθρα Κόσμος

Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, νεκροί από ουκρανικό πλήγμα! / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Εξήντα πέντε Ουκρανοί, μεταξύ των οποίων 12 μέλη του τάγματος «Αζόφ», σκοτώθηκαν καθώς μεταφέρονταν με μεταγωγικό αεροσκάφος στα σύνορα για να ανταλλαχθούν με Ρώσους αιχμαλώτους ● Επίσης σκοτώθηκαν εννιά Ρώσοι στρατιωτικοί ● Αρον άρον μάζεψε το Κίεβο τους αρχικούς διθυράμβους για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Ένα ακόμα πολύ παράξενο «ατύχημα» σημειώθηκε χθες το πρωί στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, καθώς η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε -εν γνώσει της ή… κατά λάθος- ένα γιγαντιαίο ρωσικό μεταγωγικό Il-76 μέσα στον εναέριο χώρο της Ρωσίας περίπου 50 χιλιόμετρα προτού προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης Μπέλγκοροντ. Ως εδώ καλά –τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μάλιστα αρχικά πανηγύρισαν την κατάρριψη, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο μεταγωγικό μετέφερε πυραύλους S-300 που θα εκτοξεύονταν τις επόμενες μέρες κατά του Χάρκοβου.

Μόνο που γρήγορα αποδείχτηκε πως το Ιλιούσιν δεν μετέφερε πύραυλους, αλλά 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, μεταξύ των οποίων και 12 μέλη της περιβόητης νεοναζιστικής ταξιαρχίας «Αζόφ» που μάλιστα επρόκειτο να μεταφερθούν στα σύνορα και να ανταλλαχθούν αυθημερόν με Ρώσους αιχμαλώτους! Σκοτώθηκαν όλοι, όπως και εννιά Ρώσοι στρατιωτικοί –έξι μέλη του πληρώματος και τρεις συνοδοί. Συνολικά χάθηκαν 74 άνθρωποι και ο απολογισμός πιθανότατα θα ήταν πολύ βαρύτερος αν -σύμφωνα με ρωσικές πηγές- ο πιλότος δεν κατόρθωνε να αλλάξει τελευταία στιγμή την πορεία του τεράστιου αεροσκάφους και να αποφύγει τη συντριβή του μέσα στο χωριό Γιαμπλόνοβο.

Ακολούθησε φυσικά παγωμάρα, με τα ουκρανικά ΜΜΕ να «μαζεύουν» άρον άρον τα ρεπορτάζ και τις αναρτήσεις τους. Ειναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «Ουκραΐνσκα Πράβντα» απέσυρε το αρχικό διθυραμβικό δημοσίευμα της και το αντικατέστησε με ρεπορτάζ που αναφέρει πως… τελικά δεν προκύπτει ουκρανική εμπλοκή στη συντριβή του αεροσκάφους, ενώ και η ουκρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ακόμα» από ποιον χτυπήθηκε το αεροπλάνο. Οπως όλοι καταλαβαίνουμε άλλωστε, αυτή τη φορά θα είναι πολύ δύσκολο για το Κίεβο να καταγγείλει τη Μόσχα πως κατέρριψε το δικό της αεροσκάφος.

Για τους Ρώσους φυσικά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τους αυτουργούς, αλλά μόνο απορίες για το κίνητρο πίσω από την επίθεση. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως «το Κίεβο διέπραξε μια πράξη παράλογης βαρβαρότητας παραβιάζοντας τις συμφωνίες. Σκότωσε τους πιλότους και τους στρατιώτες συνοδείας μας και άφησε τους συμπολίτες του να χαθούν». Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όλη η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να δει επιτέλους τι τέρας έχει γαλουχήσει η συλλογική Δύση στην Ουκρανία», τονίζοντας ότι «η ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα πολέμου ανήκει εξίσου στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες».

Παράλληλα στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης φουντώνουν τα σενάρια πως πίσω από την κατάρριψη κρύβεται ο ακήρυχτος αλλά πασιφανής «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι και του αρχιστράτηγου Ζαλούζνι: το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ο Ζελένσκι έχει αποφασίσει να «καρατομήσει» τον Ζαλούζνι προκειμένου να του χρεώσει τη δραματική αποτυχία της θερινής αντεπίθεσης και τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και πολεμικό υλικό και γι’ αυτό θέλει να του φορτώσει και την… κατά λάθος κατάρριψη των Ουκρανών «ηρώων».

Άλλωστε οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι οι ουκρανικές αρχές είχαν ενημερωθεί έγκαιρα και με ακρίβεια για την πορεία και κυρίως το… φορτίο του μοιραίου αεροπλάνου, που όπως τονίζουν δεν συνοδευόταν από μαχητικά και αποτελούσε σχετικά εύκολο στόχο για τα σύγχρονα, δυτικής κατασκευής, αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και IRIS-T που διαθέτει η Ουκρανία. Ισως έτσι εξηγείται και γιατί οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών παραδέχτηκαν δημόσια ότι γνώριζαν πως την Τετάρτη επρόκειτο να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων: γιατί να το κάνουν αυτό αν δεν ήθελαν να ρίξουν την ευθύνη στους στρατιωτικούς; Λεπτομέρεια- κλειδί: επικεφαλής της SBU είναι ο μόλις 38χρονος «στρατηγός» Κίριλο Μπουντάνοφ, ο οποίος φέρεται να έχει επιλεγεί από τον Ζελένσκι για να αντικαταστήσει τον Ζαλούζνι στη θέση του ανώτατου διοικητή!

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας