Κόσμος

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά παγκοσμίως εκτελέστηκε θανατοποινίτης με ασφυξία

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο θανατοποινίτης Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ εκτελέστηκε με εισπνοή αερίων αζώτου, για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά.

 Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια στην Αλαμπάμα, Κέι Άιβι, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 25/1 (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι οι αρχές προχώρησαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στην εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που επικρίνει ο ΟΗΕ, καθώς εκτιμά πως πιθανόν αποτελεί «βασανιστήριο».

Ο θάνατος του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, που είχε καταδικαστεί οριστικά το 1996 στην εσχάτη των ποινών μετά τη δίκη του για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της, διαπιστώθηκε στη φυλακή της Άτμορ στις 20:25 (τοπική ώρα· στις 04:25 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση Τύπου της κυβερνήτριας Άιβι.

Είχε γίνει αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022.

Η Αλαμπάμα ισχυρίστηκε ότι η νέα μέθοδος αερίου αζώτου ήταν «ίσως η πιο ανθρώπινη μέθοδος εκτέλεσης που επινοήθηκε ποτέ». Αλλά οι δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων από δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στο θάλαμο θανάτου υποδηλώνουν ότι ο θάνατος του Σμιθ ήταν κάθε άλλο παρά ανθρώπινος.

Ο δημοσιογράφος Μάρτι Ρόνεϊ του Montgomery Advertiser ανέφερε ότι «μεταξύ 7.57 μ.μ. τοπική ώρα και 20.01 μ.μ. ο Κένεθ Σμιθ πήρε βαθιές ανάσες, το σώμα του έτρεμε βίαια με τα μάτια του να γουρλώνουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του».

Η αναφορά του Ρόνεϊ συνεχίζει: «Ο Σμιθ έσφιξε τις γροθιές του, τα πόδια του έτρεμαν… Έμοιαζε να λαχανιάζει για αέρα. Το φορείο που βρισκόταν πάνω ξαπλωμένος τινάχτηκε πολλές φορές».

Ο ιερέας Τζεφ Χουντ, ο πνευματικός σύμβουλος του Σμιθ, ήταν στο πλευρό του θανατοποινίτη για την εκτέλεση και είπε ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην αίθουσα «έμειναν εμφανώς έκπληκτοι με το πόσο άσχημα πήγε αυτό το πράγμα».

«Αυτό που είδαμε ήταν λίγα λεπτά από κάποιον που πάλευε για τη ζωή του», είπε ο Χουντ.

«Φάνηκε ότι ο Σμιθ κρατούσε την αναπνοή του όσο μπορούσε», είπε αργότερα ο επίτροπος της Αλαμπάμα Τζον Χαμ σε συνέντευξη Τύπου.

Η εκτέλεση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα στο σωφρονιστικό ίδρυμα Holman στο Άτμορ της Αλαμπάμα, αλλά καθυστέρησε καθώς το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ εξέτασε την τελική του έφεση. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση, επιτρέποντας τη συνέχεια της εκτέλεσης.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας