Μουσικές του Κόσμου / Η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης με τα 100 βιολιά της – Η εκρηκτική παρουσία της τσιγγάνικης ψυχής / videos
Το βιολί, ίσως το γοητευτικότερο όργανο της κλασικής μουσικής, (πολλοί υποστηρίζουν πως την πρώτη θέση κατέχει το πιάνο), είναι άρρηκτα δεμένο και με την έκφραση της τσιγγάνικης ψυχής, με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της.
Από τη μακρινή Ινδία οι τσιγγάνοι πλημμύρισαν την Ευρώπη ζώντας ανάμεσα στους γηγενείς πληθυσμούς και μπολιάζοντας με τους δικούς τους ήχους, με τη δική τους μουσική τις μουσικές τους . Αυτό συνέβη στην Ισπανία, στη Σερβία, στην Ελλάδα και προπαντός στην Ουγγαρία.
Είναι αδύνατον να επισκεφτεί κανείς τη Βουδαπέστη και να μην ακούσει ένα τσιγγάνικο βιολί να παίζει στο δρόμο, να μην σκύψουν πάνω από τον επισκέπτη περιπαθείς οι τσιγγάνοι βολιστές, καθώς παίρνει το δείπνο του έξω και φυσικά χωρίς να δει, (αν δε λείπει στο Εξωτερικό), την Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης.
Πώς γεννήθηκε η συγκεκριμένη ορχήστρα, που και μόνο ο συγκερασμός των όρων “συμφωνική” και “τσιγγάνικη” προκαλεί απορία; Γεννήθηκε το 1985, όταν ο μεγάλος βιολιστής και μαέστρος Sándor Járóka πέθανε και η τσιγγάνικη κοινότητα της Βουδαπέστης αυτοσχεδίασε με τα οργανά της μια σερενάτα πάνω από το μνήμα του τη μέρα της κηδείας του. Από τότε συνειδητοποίησαν πως μπορούν να συνεχίσουν μαζί, εντάσσοντας ο καθένας το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του σε ένα σύνολο που θα εξέφραζε αυτό που ήταν, την αιώνια τσιγγάνικη ψυχή μέσα στο χρόνο.
Κι αυτή η ψυχή πάνω απ’ όλα είναι ελεύθερη. Είναι γεμάτη πάθος. Τραγουδά με τα βιολιά της τον έρωτα, το θυμό, τη λύπη, τη χαρά, όπως όλες οι μουσικές, αλλά με μια μοναδική ένταση και πάθος.
Αξιοσημείωτο είναι πως παίζουν χωρίς παρτιτούρες, αυτοσχεδιάζοντας τη λεπτομέρεια κάποιες φορές, αλλά ενταγμένοι πάντα στο ενιαίο σύνολο που εκφράζει η ορχήστρα τους, χωρίς επιδειξιομανίες και παραφωνίες.
Χαρακτηριστικό της ορχήστρας είναι πως το πρώτο μέρος των συναυλιών τους αποτελείται από γνωστά κομμάτια της τσιγγάνικης παράδοσης, ενώ το δεύτερο από αριστουργήματα της κλασικής μουσικής.
Επισκέφτηκαν πολλές χώρες του κόσμου, από την Αυστρία και τη Γαλλία ως τη Φινλανδία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Ιαπωνία και ανάμεσά τους και την Ελλάδα, πάντα εντυπωσιάζοντας.
…………………..