Γενικά Κόσμος Πολιτισμός

Η ισραηλινή πολεμική μηχανή έχει καταστρέψει πάνω από το 60% της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γάζας

Η Αραβική Περιφερειακή Ομάδα στο Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), με ανακοίνωσή τους αναδεικνύει αυτή την πλευρά του εγκλήματος που συντελείται στην Παλαιστίνη.

Οπως σημειώνεται, «εν μέσω έντονων βομβαρδισμών, που δεν κάνουν διάκριση μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων ή ανθρώπινης και πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά περισσότερες από 200 από τις 325 καταγεγραμμένες τοποθεσίες στη Γάζα που θεωρούνται εθνικής ή παγκόσμιας ιστορικής, αρχαιολογικής, φυσικής, θρησκευτικής και ανθρωπιστικής σημασίας. Αυτό μεταφράζεται σε καταστροφή πάνω από το 60% της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γάζας».

Και μάλιστα σε μια περιοχή η Ιστορία της οποίας εκτείνεται σε πολιτισμούς που χρονολογούνται από το τέλος της Νεολιθικής Εποχής. Οπως αναφέρεται, «ο πολιτισμός της κοιλάδας της Γάζας, ιδιαίτερα η περιοχή Tell el-‘Ajjul, στη βόρεια όχθη της κοιλάδας της Γάζας θεωρείται η πρώτη τοποθεσία ανθρώπινης εγκατάστασης στην πόλη της Γάζας, από την οποία πήρε το όνομά της η Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που έχουν καταστραφεί μερικώς ή πλήρως, είναι η τοποθεσία Tell el-‘Ajjul (3η χιλιετία π.Χ.), η τοποθεσία του Ρωμαϊκού Αρχαιολογικού Κοιμητηρίου (1ος αιώνας π.Χ.), ο Αρχαιολογικός Χώρος του Τελ Ουμ Αμέρ, γνωστός και ως Αγιος Ιλαρίωνας (4ος αιώνας μ.Χ.), ενώ και ιστορικές τοποθεσίες της εποχής των Μαμελούκων (13ος – 16ος αιώνας) και της οθωμανικής εποχής έχουν καταστραφεί.

Ακόμα και άλλα ιστορικά μνημεία έχουν υποστεί ζημιές, όπως η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου (5ος αιώνας μ.Χ.) ή το Μεγάλο Τζαμί Ομάρι, που είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους με ρίζες που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα π.Χ.

Αντίστοιχα και στη Δυτική Οχθη, «παλαιστινιακά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που καταγράφονται ως Παγκόσμια Κληρονομιά σε Κίνδυνο υφίστανται συστηματικές και επίμονες επιθέσεις από ένοπλους Ισραηλινούς εποίκους υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ».

Επίσης έχουν αποδεκατιστεί πολλά κέντρα «που εργάζονται για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και εργαστήρια και εργοστάσια παραδοσιακής χειροτεχνίας, τα οποία όχι μόνο αντιπροσωπεύουν μια πλούσια πηγή τοπικής γνώσης και δεξιοτήτων, αλλά προάγουν επίσης την αίσθηση της εθνικής ταυτότητας και το πιο σημαντικό χρησιμεύουν ως το μοναδικό μέσο διαβίωσης για πολλούς κατοίκους της Γάζας».

«Αυτή η σκόπιμη καταστροφή της ανθρώπινης και πολιτιστικής κληρονομιάς της Γάζας», αναφέρει η Αραβική Περιφερειακή Ομάδα στο Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών, «συνιστά έγκλημα πολέμου και σαφή παραβίαση των όρων, των συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου προστασίας της κληρονομιάς». Σε αυτό το πλαίσιο η Ομάδα καλεί και τους οργανισμούς και φορείς της πολιτιστικής κληρονομιάς να καταδικάσουν τις βάρβαρες επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού λαού, αλλά και να διεξάγουν κοινές επιστημονικές αποστολές για την ανασκόπηση και αξιολόγηση των ζημιών στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και σε πολιτιστικούς οργανισμούς, να παρέχουν τεχνική και υλική βοήθεια για αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 902.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας