Γράμματα & Τέχνες Θεάματα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια – Χώρος Τεχνών: Ενθουσίασαν τα Κρατικά Μπαλέτα Κρακοβίας με τη “Σταχτοπούτα” τους

Στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, με θεατές μικρούς και μεγάλους, τα Κρατικά Μπαλέτα Κρακοβίας ζωντάνεψαν το παραμύθι της Σταχτοπούτας με  μουσική, φαντασία, χρώμα και ευρηματικότητα στη σύλληψη της ιδέας του παραμυθιού μέσα από  το χορό.

Και όχι μόνο δεν απέτυχαν να μετατρέψουν την αφήγηση σε κίνηση, αλλά το έκαναν με απόλυτη επιτυχία, γοητεύοντας το κοινό!

Το σημαντικότερο που άξιζε να παρατηρηθεί σε μια τέτοια παράσταση ήταν η διάσταση που δόθηκε στην απόδοση του μύθου με πινελιές κωμικές,  αφαιρώντας  τη δραματικότητα από το πρόσωπο της καταπιεσμένης ηρωίδας, που, δίνοντας τη μάχη της μαζί με την αγαπημένη της …νεραϊδονουνά, κέρδισε τελικά με την ομορφιά και την καλοσύνη της τη μάχη με την κακία!

Τελικά, όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο, αρκεί να το πιστέψουμε, λέει στο αυτί των μικρών παιδιών η Σταχτοπούτα.

Ήδη από τα πρώτα λεπτά της παράστασης ο βαθύς και εντυπωσιακός ήχος της μουσικής του G. Rossini  κέρδισε το κοινό μαζί με τα χρώματα που έντυσαν τη σκηνή, αναδεικνύοντας στο έπακρο ένα σκηνικό, που το αποτελούσαν εναλλασσόμενες εικόνες, προσδιορίζοντας έτσι το χώρο με απόλυτη επιτυχία. Η δημιουργία ατμόσφαιρας από τα πρώτα λεπτά είναι μεγάλη υπόθεση για την ψυχολογία του θεατή.

Και ήρθε και η κίνηση, ο χορός, για να ντύσει το παραμύθι στη συνέχεια, με εξαιρετικούς χορευτές, που, αλλάζοντας κουστούμια και χαρακτήρες, απέδωσαν στο μέγιστο τη μεταφορά του μύθου.

Πέρα από την πρωταγωνίστρια, την εύθραυστη και αέρινη  Σταχτοπούτα, η κακία της μητριάς, η ανοησία των φαντασμένων ετεροθαλών αδελφάδων της και ο άβουλος χαρακτήρας του πατέρα, έδεσαν σε ένα υπέροχο κοντράστ με τη μαγεία της παρουσίας της νεράιδας-νουνάς, που με το μαγικό ραβδί της κατόρθωσε το ακατόρθωτο, τη νίκη της καλοσύνης πάνω στην κακία!

Ενώ υπήρχαν πάρα πολλά παιδιά στην παράσταση, δεν ακούστηκε ούτε η ανάσα τους. Την παρακολούθησαν αφοσιωμένα και  μαγεμένα   και στο τέλος ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, μαζί με τους μεγάλους, επιβραβεύοντάς την!

Η μετάκληση των μπαλέτων έγινε από το Τμήμα Τέχνης & Πολιτισμού Θεσσαλονίκης “Δρώμενα”.

Συντελεστές

Μουσική: Gioachino Rossini

Χορογραφία: Dariusz Brojek

Σκηνογραφία: Krzysztof Antkowiak

Κοστούμια: Elżbieta Wójtowicz- Gularowska, Bożena Pędziwiatr
Μπαλέτο: Nikoleta Giankaki / Ελλάδα | Georgi Andrejczenko / Λευκορωσία | Kristina Bakliak / Ουκρανία | Maxim Berko / Λευκορωσία | Ewelina Keller / Πολωνία | Zuzanna Ruta /Πολωνία | Małgorzata Nabrzeska / Πολωνία | Anna Szklener / Πολωνία | Michał Kępka / Πολωνία | Filip Świeczkowski / Πολωνία

……………..

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων