Κοινωνία Υγεία

Θεσσαλονίκη / Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: 8 αναισθησιολόγοι σε 26 οργανικές θέσεις / κατέρρευσε αναισθησιολόγος μετά από 16 ώρες σε χειρουργείο

Τέλη Οκτώβρη είχε αναδειχθεί η οριακή κατάσταση στελέχωσης του συγκεκριμένου τμήματος. Μόλις 8 αναισθησιολόγοι σε 26 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!), ενώ την ίδια ώρα οι αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου απαιτούν να υπάρχουν 40 αναισθησιολόγοι

Αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» κατέρρευσε στο τέλος της 24ωρης εφημερίας, τις 16 ώρες από τις οποίες βρίσκονταν συνεχώς σε χειρουργική αίθουσα, σύμφωνα με την καταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)

Σε ανακοίνωση η ΕΝΙΘ καταγγέλλει την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα όρια αντοχής και σημειώνει ότι «δεν έχουν περάσει ούτε 100 ημέρες από την κραυγή αγωνίας των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου που είχαν φτάσει στα όρια τους λόγω της υποστελέχωσης. Δυστυχώς, προφητικά είχε αναφερθεί ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Θυμίζουμε τέλη Οκτώβρη είχε αναδειχθεί η οριακή κατάσταση στελέχωσης του συγκεκριμένου τμήματος. Μόλις 8 αναισθησιολόγοι σε 26 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!), ενώ την ίδια ώρα οι αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου απαιτούν να υπάρχουν 40 αναισθησιολόγοι.

«Τι έγινε μετά από αυτά; Απολύτως τίποτα» σημειώνει η ΕΝΙΘ και προσθέτει:

«Προχώρησε μόλις μια πρόσληψη ενός συντονιστή Διευθυντή, από την προκήρυξη του Απριλίου 2023, η οποία περιελάμβανε μόλις 4 θέσεις για τις 18(!) κενές οργανικές θέσεις. Είναι προκλητικό η Διοίκηση να ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα ότι δήθεν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να καλύψουν τις υπόλοιπες 3 θέσεις της προκήρυξης, όταν οι συνάδελφοι γνώριζαν ότι θα βρεθούν να καλύπτουν τουλάχιστον τα κενά των υπολοίπων 14(!) οργανικών θέσεων που θα παρέμεναν εκ των πραγμάτων κενές! Η κατάσταση μάλιστα θα επιδεινωθεί με την μακροχρόνια άδεια 2 συναδέλφων, θέτοντας εν αμφιβόλω την συνολική λειτουργία των τακτικών χειρουργείων.

Τι περιμένει το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων; Να καταρρέουμε ένας – ένας στην υπερπροσπάθειά μας να καλύψουμε τις ανάγκες ή θα αναλάβουν τις ευθύνες τους; Θα κάνουν πράξη τα αιτήματα των υγειονομικών για ενίσχυση του ΕΣΥ ή θα συνεχίσουν να προωθούν την κατάρρευσή του προς όφελος των ιδιωτικών ομίλων ή την περαιτέρω λειτουργία του με αγοραίους όρους κόστους-οφέλους;

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Δεν χωράει αναμονή από κανέναν. Τώρα με τον αγώνα τους υγειονομικοί και εργαζόμενοι να διεκδικήσουν:

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις Δημόσιες δομές Υγείας. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Διπλασιασμός των απολαβών όλων των υγειονομικών.

-Πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία».

Από 902.gr 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας