Άρθρα Πολιτική

“ΣΥΡΙΖΑ: Έντονη δυσαρέσκεια για το τριήμερο brainstorming της ΚΟ στις Σπέτσες – Επιμένει ο Κασσελάκης” / γράφει η Μαρία Μητσοπούλου

Υπενθυμίζεται ότι την πρόσκληση, απέστειλε στους βουλευτές με μέηλ η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη.

Ακόμη και κορυφαία στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας θεωρούν προβληματική την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και για λόγους ουσίας και για λόγους συμβολισμών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν διαφωνία ή δυσαρέσκεια, ενώ μέρος της ενόχλησης οφείλεται και στο γεγονός ότι τους έρχονται προ τετελεσμένου.

Bonding και brainstorming

Ειδικότερα, πηγές από την Κουμουνδούρου εξηγώντας την πρωτοβουλία αυτή σημείωναν πως η «μάζωξη» έχει τον χαρακτήρα της καλύτερης γνωριμίας και της σύσφιξης των σχέσεων (bonding) του προέδρου με τους βουλευτές αλλά και της εργασίας με τη μορφή brainstorming, για τα θέματα της κοινοβουλευτικής ομάδας (και όχι του κόμματος ή του Συνεδρίου). Λογική που πάντως δείχνει να παραπέμπει στην λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων και όχι σε αυτή πολιτικού κόμματος.

Από την άλλη σημείωναν με νόημα, ότι το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας γνώριζε για το τριήμερο εδώ και κάποιες μέρες και τα μέλη του δεν έφεραν αντιρρήσεις.

Πρόσωπο που μετέχει στο προεδρείο πάντως σημειώνει ότι υπήρξε μέσω μέηλ μια έκφραση προθέσεων από πλευράς του προέδρου την οποία όλοι ανέμεναν πως θα συζητήσουν διεξοδικά δια ζώσης με την επιστροφή του στην Αθήνα. Ο ίδιος υπενθυμίζεται βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί βουλευτές και μέλη του προεδρείου, αξιοποιούσαν τις ημέρες των γιορτών για ολιγοήμερη ανάπαυλα. Εν τούτοις, η δημοσιοποίηση του τριημέρου ως ειλημμένης απόφασης, τους φέρνει όλους προ τετελεσμένου χωρίς πολλά περιθώρια αντιδράσεων. Άλλο στέλεχος επισημαίνει ότι η μη έκφραση αντίρρησης στο μέηλ, δε σημαίνει και συμφωνία.

Οι λόγοι της δυσαρέσκειας

Οι βασικές αντιρρήσεις για την πρωτοβουλία του προέδρου – κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος κάνει λόγο για «αμερικανιές» – εδράζονται στο ότι:

-Οι βουλευτές αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι σε επιχείρηση και όχι ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στη Βουλή που μετέχουν σε ένα κορυφαίο θεσμικό όργανο. Μάλιστα, εκ των βουλευτών που αντέδρασαν άμεσα στο μέηλ, η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα το πάει λίγο παραπέρα, θέτοντας ζήτημα αυταρχισμού ουσιαστικά, λέγοντας πως οι βουλευτές και δη αριστερού κόμματος, με «αυτό το μέηλ – φιρμάνι με το απαράδεκτο προστακτικό ύφος» αντιμετωπίζονται ως μέλη «σχολής Αστυφυλάκων».

-Είναι πρόκληση η εικόνα ενός τριημέρου σε ακριβό θέρετρο, ακόμη κι αν υπάρχει σπίτι ή βίλα για τη φιλοξενία 36 βουλευτών, και μάλιστα άνευ οποιουδήποτε πολιτικού συμβολισμού, όπως θα είχε φερ’ ειπείν η επιλογή της Θεσσαλίας. Και μάλιστα την ώρα που ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το θέμα της ακρίβειας, ενώ δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από το σούσουρο για το δάνειο Κασσελάκη που έφερε στο φως το γενικότερο οικονομικό πρόβλημα που θα έχει στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης.

Είναι δε με ερωτηματικό τι παραπάνω θα προσφέρει στην κοινοβουλευτική δουλειά που περνά μέσα από τους κοινοβουλευτικούς τομείς και τις ΕΠΕΚΕ.

Δεν κάνει πίσω – «Καθεστωτικό bullying τα περί εκδρομής»

Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή η πρόσκληση για το τριήμερο στις Σπέτσες, επέμεινε με ανάρτησή του, επιβεβαιώνοντας πως ο τόπος τριημέρου είναι το εξοχικό του σπίτι στις Σπέτσες. Παράλληλα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί «εκδρομής» κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι επιχειρούν να δώσουν αυτή την εικόνα.

Σημείωσε δε πως γνωρίζει πως πολλά από αυτά που κάνει «είναι ασυνήθιστα στην ελληνική πολιτική σκηνή», όμως συνηθίζονται στο εξωτερικό και εν προκειμένω πρόκειται για «μία εξαιρετικά παραγωγική και αποτελεσματική διαδικασία» προσθέτοντας αυτά «δε γίνονται σε συσκέψεις μερικών ωρών».

Διεμήνυσε δε ότι δε θα κάνει πίσω, ταυτίζοντας τις οποίες αντιδράσεις με τoν πολιτικό αντίπαλο:

«Δε θα πορευτώ στην ελληνική πολιτική ούτε με τα συντηρητικά στερεότυπα της Δεξιάς ούτε με το βλέμμα στο bullying των καθεστωτικών ΜΜΕ. Χαράσσω τον δρόμο μου χωρίς κανένα φόβο και με πολύ πάθος, με συνοδοιπόρους τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη μας, τα μέλη μας, και κυρίως τον κόσμο που καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από αυτά που τον ταΐζει η Ενημέρωση Μητσοτάκη».

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο