Αθλητικά

Το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή στο Ρίο «φόρεσε» τη φανέλα του Πελέ

Tο άγαλμα των 30 μέτρων, που δεσπόζει πάνω από την πόλη, φωτίστηκε με την εικόνα της κίτρινης και πράσινης φανέλας της εθνικής ομάδας με τον αριθμό 10
Το εμβληματικό άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο φωταγωγήθηκε έτσι ώστε να φαίνεται σαν να φορά την ποδοσφαιρική φανέλα του Πελέ, καθώς η χώρα τίμησε τον θρύλο του ποδοσφαίρου, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του.

Ο «βασιλιάς του ποδοσφαίρου» της Βραζιλίας, ο οποίος κέρδισε τρία Παγκόσμια Κύπελλα και έγινε μια από τις πιο επιβλητικές αθλητικές φιγούρες του περασμένου αιώνα, πέθανε σε ηλικία 82 ετών στις 29 Δεκεμβρίου 2022.

Το βράδυ της Παρασκευής, το άγαλμα των 30 μέτρων, που δεσπόζει πάνω από την πόλη, φωτίστηκε με την εικόνα της κίτρινης και πράσινης φανέλας της εθνικής ομάδας με τον αριθμό 10, που φορούσε ο Πελέ και φέρει την υπογραφή του.

Το μνημείο, που θεωρείται παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού και το 2017 εξελέγη ως ένα από τα νέα επτά θαύματα του κόσμου, εγκαινιάστηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια και υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Ο Πελέ, που αρχικά ονομαζόταν Edson Arantes do Nascimento, υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου από το 2021 και το ιατρικό κέντρο όπου νοσηλευόταν είπε ότι πέθανε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων ως αποτέλεσμα της ασθένειας.

Η Βραζιλία τήρησε τριήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατό του, καθώς 230.000 άνθρωποι πήγαν να δουν το ανοιχτό φέρετρό του στο Vila Belmirostadium όπου εκτέθηκε σα λαϊκό προσκύνημα για ένα 24ωρο.

Το φέρετρό του μεταφέρθηκε στους δρόμους του Σάντος, όπου μεγάλωσε και πέρασε σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του στον τοπικό σύλλογο, σημειώνοντας περισσότερα από 1.000 γκολ.

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς καριέρας του, ο Πελέ κέρδισε τρία Παγκόσμια Κύπελλα – το 1958, το 1962 και το 1970 – ο μόνος παίκτης που το κατάφερε.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας