Άρθρα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική Πολιτισμός

“Προσεχώς ξενοδοχείο…” / γράφει η Δήμητρα Μυρίλλα

Μνήμη, ιστορία, τοπόσημα, χώροι με τους οποίους και από τους οποίους οι άνθρωποι συνδέονται με το παρελθόν, με τους άλλους, με τον τόπο τους είναι όχι μόνο άχρηστοι μα και εξαιρετικά επικίνδυνοι

Δήμητρα Μυρίλλα 

Απόψε ο κινηματογράφος Ιντεάλ άνοιξε την κινηματογραφική μηχανή την για την τελευταία προβολή.

Οταν πέσουν οι τίτλοι τέλους του Pulp Fiction – με αυτή την ταινία ρίχνει την αυλαία του – η πόλη θα βαίνει ολοταχώς προς την αναβάθμιση. Θα πατήσει περήφανη πάνω στην βαθμίδα αχόρταγων επενδυτών και ασπόνδυλων χαρτογιακάδων που εκτελούν εκσυγχρονιστικά ξεπουλήματα και θα κάνει ένα ακόμα άλμα προς την μετάλλαξή της σε τουριστικό νεκροταφείο για εκδρομείς – ζόμπι – καταναλωτές.

Τα λεφτά είναι πολλά, το κέρδος βέβαιο, το εμπόρευμα εγγυημένο. Τα μουσεία έγιναν μαγαζιά, η Ακρόπολη γίνεται “λουξ” με όνομα χορηγού στην ούγια και ειδικές ζώνες με πανάκριβα πριβέ ηλιοβασιλέματα και ανατολές ηλίου για τους πιο μερακλήδες πλούσιους. 

Με λίγα λόγια εκσυγχρονισμός…

Στ’ αλήθεια, τι χρειάζεται ένας κινηματογράφος καταμεσίς της Πανεπιστημίου; Ποιος ο λόγος μια αίθουσα για παρωχημένους σινεφίλ να καταλαμβάνει μόνη αυτή ολόκληρο κτίριο με υπογραφή Ερρίκου Σλήμαν; Αμαρτία ασυγχώρητη και ασέβεια προς τους απανταχού επενδυτές που ξέρουν καλά πως στην ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει ούτε πέτρα που δεν είναι για πούλημα.

Μνήμη, ιστορία, τοπόσημα, χώροι με τους οποίους και από τους οποίους οι άνθρωποι συνδέονται με το παρελθόν, με τους άλλους, με τον τόπο τους είναι όχι μόνο άχρηστοι μα και εξαιρετικά επικίνδυνοι. Οπωσδήποτε ένας λαός καθισμένος αναπαυτικά στον φτηνό καναπέ του, αμόρφωτος και απαίδευτος είναι ένα βασικό asset – που λένε και οι απανταχού μάνατζερ – προς την απρόσκοπτη κατάκτηση των επενδυτικών βαθμίδων. 

Φαίνεται πως μετά από έναν αιώνα οι ασυγκράτητοι εκσυγχρονιστές αντιλήφθηκαν ότι ετούτη η γωνιά είναι ασύμφορη, μια ηχηρή παραφωνία, μια “ανορθογραφία” κι αυτή σαν τις άλλες που επιχειρούν βίαια να επαναφέρουν στην ορθογραφική τάξη της Ελλάδας 2.0.  

Σε αυτή τη νέα “ορθογραφία” κάποιοι άστεγοι που κοιμούνται, ξυπνάνε, πεινάνε λίγο παραπάνω, λίγο παρακάτω στην Πανεπιστημίου είναι απλώς αμελητέα λάθη που θα απαλειφθούν χωρίς να το καταλάβουμε… Απόδειξη, εξάλλου, πως η ελεύθερη αγορά δουλεύει σωστά.

Για το άδοξο τέλος του Ιντεάλ συνεργάστηκαν “άριστα” και “επιτελικά” η κυβέρνηση, ο ΕΦΚΑ και ο επενδυτικός όμιλος που θα πράξει τα δέοντα για να “δοξάσει” την ελεύθερη οικονομία. 

Η  υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 36 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν-Μελά σε πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων και τη δημιουργία τουλάχιστον 150 νέων θέσεων εργασίας ανήκει στον όμιλο Mitsis Hotels.

Ο Όμιλος έλαβε μέρος στο Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) προκειμένου να επιλεγεί ανάδοχος για την εκμίσθωση του ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1, στην Αθήνα και αναδείχθηκε Ανάδοχος του Διαγωνισμού. Την 17/01/2023 υπεγράφη σύμβαση εκμίσθωσης του ακινήτου, με διάρκεια 35 έτη και δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον έτη.

Πρόκειται για τον παλαιότερο αυτήν τη στιγμή εν λειτουργία κινηματογράφο της Αθήνας. Ξεκίνησε το 1921 ως «Σαλόν Ιντεάλ» και μέσα στα χρόνια του φιλοξένησε μεγάλες ταινίες, αλλά και σπουδαίες παραστάσεις. Με μεγαλοπρεπή αίθουσα που προκαλεί ακόμα και στις ημέρες μας δέος, το «Ιντεάλ» είχε αρχικά 2.000 θέσεις, μοιρασμένες στην πλατεία και τον μεγάλο του εξώστη. Πρωτοπόρο στις τεχνολογικές εξελίξεις, το «Ιντεάλ» ήταν ο δεύτερος αθηναϊκός κινηματογράφος που έγινε πλήρως ομιλών με υπερ-σύγχρονα για την εποχή τους συστήματα ήχου της RCA, αλλά και ο πρώτος που σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής εγκατέστησε στερεοφωνικό ήχο.

Το Ιντεάλ για πάνω από 20 χρόνια φιλοξένησε τις πρωινές δημοσιογραφικές προβολές ταινιών.

Κάποιοι λένε εις το επανιδείν… 

Αλλά αν ποτέ η αίθουσα το Ιντεάλ προβάλει κάποια ταινία αυτό θα συμβεί μέσα σε μια λουστραρισμένο πλαίσιο φτιαγμένο για τις ανάγκες του 5αστερου ξενοδοχείου, ανάμεσα σε συνέδρια, πανάκριβες δεξιώσεις και περιφερόμενους με χοντρά πορτοφόλια. 

Ο κινηματογράφος με ό,τι φέρνει μαζί του σφραγίστηκε οριστικά….

 imerodromos.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας