Κόσμος

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα: “Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα θερίζουν μια «τρομερή σοδειά» αθώων πολιτών”

Ο Πάπας Φραγκίσκος παραδίδει το παραδοσιακό μήνυμά του για την Ημέρα των Χριστουγέννων Urbi et Orbi στην πόλη και τον κόσμο από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, 25 Δεκεμβρίου 2023
«Θα πρέπει να συζητηθεί και να γραφτεί, έτσι ώστε να βγουν στο φως τα συμφέροντα και τα κέρδη που κινούν τις μαριονέτες του πολέμου»
————-
 Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα θερίζουν μια «τρομερή σοδειά» αθώων πολιτών, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, μεταδίδει το Al Jazeera.

Στην ομιλία του την ημέρα των Χριστουγέννων «Urbi et Orbi» (προς την πόλη και τον κόσμο) τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας χαρακτήρισε επίσης «αποκρουστική» την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς και έκανε εκ νέου έκκληση για την απελευθέρωση περίπου 100 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς έκανε έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Μιλώντας από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου σε χιλιάδες ανθρώπους στην πλατεία παρακάτω, ο 87χρονος Φραγκίσκος ζήτησε να τερματιστούν οι συγκρούσεις, πολιτικές, κοινωνικές ή στρατιωτικές, σε μέρη όπως η Ουκρανία, η Συρία, η Υεμένη, ο Λίβανος, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των μεταναστών σε όλο τον κόσμο.

«Πώς, πολλοί αθώοι σφάζονται στον κόσμο μας! Στις κοιλιές των μητέρων τους, σε οδύσσειες που γίνονται στην απόγνωση και στην αναζήτηση της ελπίδας, στις ζωές όλων εκείνων των μικρών που η παιδική τους ηλικία έχει καταστραφεί από τον πόλεμο. Είναι οι μικροί Ιησούς του σήμερα», είπε.

Έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στους Αγίους Τόπους, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας την παραμονή των Χριστουγέννων, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 78 ανθρώπους σε μια από τις πιο θανατηφόρες νύχτες του πολιορκημένου θύλακα της μάχης του Ισραήλ με τη Χαμάς, 11 εβδομάδων, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.

«Είθε να έρθει [ειρήνη] στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όπου ο πόλεμος καταστρέφει τις ζωές αυτών των λαών. Τους αγκαλιάζω όλους, ιδιαίτερα τις χριστιανικές κοινότητες της Γάζας και ολόκληρους τους Αγίους Τόπους», είπε ο Φραγκίσκος.

Υψωμένες παλαιστινιακές σημαίες ανάμεσα στον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί για να ακούσει το παραδοσιακό μήνυμα των Χριστουγέννων του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό, 25 Δεκεμβρίου 2023

«Μαριονέτες του πολέμου»

«Ζητώ να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με τη φρικτή συγκομιδή αθώων θυμάτων αμάχων και ζητώ λύση στην απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση με άνοιγμα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα όργανο που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε έκθεσή του ότι ολόκληρος ο πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας αντιμετώπιζε επίπεδα κρίσης πείνας και ότι ο κίνδυνος πείνας αυξανόταν καθημερινά.

Το Βατικανό, το οποίο έχει διπλωματικές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή, πιστεύει ότι μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση στη μακροχρόνια σύγκρουση. Ο Φραγκίσκος ζήτησε «επίμονο διάλογο μεταξύ των μερών, που θα υποστηρίζεται από ισχυρή πολιτική βούληση και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας».

Αφιερώνοντας μια ολόκληρη παράγραφο του μηνύματός του στο εμπόριο όπλων, ο Φραγκίσκος είπε: «Και πώς μπορούμε να μιλάμε ακόμη και για ειρήνη, όταν η παραγωγή, οι πωλήσεις και το εμπόριο όπλων αυξάνονται;»

Ζήτησε περισσότερη έρευνα για το εμπόριο εξοπλισμών.

«Θα πρέπει να συζητηθεί και να γραφτεί, έτσι ώστε να βγουν στο φως τα συμφέροντα και τα κέρδη που κινούν τις μαριονέτες του πολέμου», είπε.

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20.424 Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και τραυματίζοντας άλλους 54.036, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Περίπου 1.140 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς.

Η ισραηλινή επίθεση άφησε τη Γάζα σε ερείπια, με το ήμισυ των κατοικιών της παράκτιας επικράτειας να έχει υποστεί ζημιά ή να έχει καταστραφεί και σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι να εκτοπίζονται εντός του πυκνοκατοικημένου θύλακα εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας