Βέροια Θεάματα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Όταν η ζωή ντύθηκε την τέχνη και ξανάγινε «βιτρίνα», στην… «Κεντρική Σκηνή» του εμπορικού κέντρου της Βέροιας!

 Μια αξιέπαινη εικαστική παρέμβαση που ξαναζωντάνεψε κλειστά καταστήματα της  αγοράς στην οδό Κεντρικής. Απόψε έπεσε η αυλαία.

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με πολλή ευαισθησία και ευρηματικότητα είναι αυτή του εικαστικού και εκπαιδευτικού Χάρη Κουρουζίδη, που με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, της Αντιδημαρχίας Τουρισμού και του Εμπορικού Συλλόγου,  «τόλμησε» και κατάφερε να δώσει, μέσα στον ψυχρό Δεκέμβρη, από τις 2 του μήνα μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου, έναν προεόρτιο τόνο ζωής στις βιτρίνες πολλών κλειστών καταστημάτων, επί της οδού Κεντρικής, του πάλαι ποτέ εμπορικότερου δρόμου της Βέροιας, με την παρουσίαση έργων τέχνης 40 και πλέον ντόπιων καλλιτεχνών.

Ο φακός της «φαρέτρας» ακολούθησε βήμα – βήμα  τη λήξη της δράσης, μέσα από μια ξεχωριστή διαδραστική καλλιτεχνική διαδρομή, όπου με αφετηρία την Λέσχη Αξιωματικών,  παρακολούθησε εκθέματα ζωγράφων, φωτογράφων και άλλων εικαστικών, καταγράφοντας ταυτόχρονα θεατρικά και μουσικά δρώμενα, με σταθμούς αναφοράς κάποια παλιά και ιστορικά καταστήματα του δρόμου. Μια πραγματική παράσταση εν κινήσει, που ξαναζωντάνεψε την παλιά αγορά, καθιστώντας την και πάλι «πρωταγωνίστρια» στην… «Κεντρική Σκηνή» του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Την καλλιτεχνική διαδρομή ακολούθησαν και παρακολούθησαν, ανάμεσα σε αρκετούς συμπολίτες μας, δεδομένου του ψύχους και της υγρασίας, ο Κώστας Ρίζος – Πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΠΑ, ο οποίος συμμετείχε και ως μουσικός και η Κατερίνα Γρηγοριάδου – Διευθύντρια του φορέα, ενώ την καλλιτεχνική «ξενάγηση» έκανε ο ίδιος ο εμπνευστής της δράσης, Χάρης Κουρουζίδης.

Οι συντελεστές της «Κεντρικής Σκηνής»

Στη δράση συμμετείχαν, όλη την εβδομάδα, ο καθένας και η καθεμία με το δικό τους τρόπο και τα έργα τους, εκτός από τον κ. Κουρουζίδη, οι καλλιτέχνες: Katerina Chytilova, Lorenc Seseri, Αντριάννα Αμανατίδου, Εύα Αμνιώτη, Κατερίνα Αναστασίου, Βασιλική Αρελάκη, Όλγα Γάκη, Αφροδίτη Γεωργιάδου, Γλύκα Διονυσοπούλου, Θάνος Ζιάκας, Δήμητρα Θεοδώρου, Έφη Θεοδωροπουλου, Γιώτα Καρβουνιάρη, Κατερίνα Καρούλια, Παναγιώτης Κελεμπεκίδης, Σάββας Κοζίδης, Αλεξία Κουκουνασούλη, Αλίκη Κουμανίδου, Χάρης Κουρουζίδης, Δήμητρα Κουφοπούλου, Θέμης Κωνταντινόπουλος, Συμεών Ματσκάνης, Βάσω Μιχαηλίδου, Γιάννης Ναζλίδης, Αλέξης Νικολαΐδης, Δαμιανός Οικονομίδης, Βαγγέλης Οικονόμου, Άννα Παπαδάκη, Κατερίνα Σδράγκα, Αντώνης Στεφανόπουλος, Αλέξανδρος Τσάκωνας, Λάζαρος Τσολαρίδης, Φωτεινή Χαμιδιελή, Γιάννης Χατζηγεωργίου, Εικαστική ομάδα Domum: Κατερίνα Αναστασίου, Carla Blasco Aquierre, Λεωνίδας Γκέλος, Μάρκος Ντέμκας, Σταυρούλα Χρυσοπουλίδου και Ομάδα μουσικών: Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί (Όλγα Αλεξίου – Αλέξανδρος Ιωσηφίδης – Ζωή Μάντζιου – Χρήστος Κουσίδης – Χρήστος Σαρκαζής, Μανώλης Χάνος και οι μικρές Σεμέλη Κουτσίδου και Χάνου Ελένη.

Επιμέλεια του δρώμενου: Χάρης Κουρουζίδης & συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Δήλωσαν στη «Φαρέτρα»

Χάρης Κουρουζίδης

” Η ιδέα ξεκίνησε ως εφαρμόσιμη πια, πριν από 8-9 μήνες, όταν μετά από κάποιους πειραματισμούς μέσα στην καραντίνα, (έδωσα ένα έργο μου σε κλειστό μαγαζί, που άρεσε πολύ στον κόσμο), πήρε σάρκα και οστά.
Κουβέντιασα το ζωντάνεμα της Κεντρικής  με διάφορους καλλιτέχνες,  συντοπίτες και μη, άρεσε, και προχώρησα στη συνεργασία με την ΚΕΠΑ και τον Εμπορικό Σύλλογο.
Νομίζω πως άρεσε η όλη διοργάνωση. Αυτοί που έκαναν τη βόλτα μαζί μας στο ξεκίνημα έδειξαν ικανοποιημένοι. Το ίδιο συμβαίνει κι απόψε, που πέφτει η αυλαία.
Ήταν σημαντικό το ότι ήρθαμε σε επαφή με τον κόσμο της Αγοράς. Τον νιώσαμε να στηρίζει την ιδέα, Ενεργοποιήθηκαν όχι μόνο αυτοί που τα έχουν κλειστά, αλλά κι αυτοί που τα έχουν ανοιχτά, δίνοντάς μας για παράδειγμα φως από το δικό τους για τη βιτρίνα.
Αυτοί, λοιπόν, που  αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους στην Κεντρική, τα είδαν να φωτίζονται και μάλιστα από τον γείτονα. Πνεύμα αλληλεγγύης! Πινελιά αισιοδοξίας και Τέχνης!”

 Κατερίνα Γρηγοριάδου – Κώστας Ρίζος

Η Διευθύντρια της ΚΕΠΑ Κατερίνα Γρηγοριάδου μίλησε στη «Φαρέτρα» για την όλη δράση με τα εξής:

«…Το project ήταν να μπορέσουμε να ξαναφέρουμε στην κεντρική σκηνή την οδό Κεντρικής, μία οδό η οποία ανθούσε, καθώς ήταν το εμπορικό κέντρο της Βέροιας και όλα τα γεγονότα της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων συνδέονταν με αυτήν.

Ξαφνικά και μετά την οικονομική κρίση άρχισε να εκπίπτει, οπότε κάναμε αυτή τη δράση,  ώστε να την ξαναφέρουμε στο προσκήνιο. 40 και πλέον καλλιτέχνες ήρθαν, ανέλαβαν κάποια μαγαζιά, για τα οποία πήραμε την άδεια, τοποθέτησαν τα δικά τους έργα είτε μπροστά από τη βιτρίνα, είτε μέσα σε αυτά και έτσι διοργανώθηκε μία ανοιχτή έκθεση κατά μήκος της οδού. Τα εγκαίνια έγιναν, ήρθε πάρα πολύς κόσμος αλλά από κει και πέρα και εξελικτικά κάθε μέρα σταματάει κόσμος, για να δει τι συμβαίνει ακριβώς σε αυτά τα μαγαζιά…».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος, με τη σειρά του σημείωσε:

«…Η ΚΕΠΑ επικροτεί και στηρίζει κάθε καλλιτεχνική διάθεση ντόπιων και όχι μόνο καλλιτεχνών, μέσα από project, τα οποία είναι πρωτότυπα και περιέχουν πλούσια θεματολογία με ευρηματικές ιδέες. Μία τέτοια ιδέα ήταν και αυτή, που εκφράστηκε μέσα από το συγκεκριμένο project. Θέλω να υπογραμμίσω ότι είμαστε εδώ, για να υποστηρίζουμε κάθε τέτοια δράση και συνεχίζουμε δυναμικά…».

…………..

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο