Κόσμος

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα

Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Τρίτη (12/12) ψήφισμα που ζητεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 153 ψήφους, έναντι 10 κατά (συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και 23 αποχών επί συνόλου 193 μελών.

Απορρίφθηκε αμερικανική τροπολογία για να συμπεριληφθεί η καταδίκη τη επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή (8/12), οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παρά την πίεση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες που κατήγγειλε τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα βέτο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά έχουν πολιτική βαρύτητα και απηχούν το πώς αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Το Ισραήλ δέχεται πιέσεις από τους συμμάχους του καθώς συνεχίζει τον πόλεμο με τη Χαμάς

Το Ισραήλ δέχεται πίεση από πλευράς των πιο στενών συμμάχων του, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε τους «βομβαρδισμούς στα τυφλά» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική. Παίρνοντας τη σκυτάλη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου επικρατεί παράλυση, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε χθες Τρίτη να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ψήφισμα που δεν είναι πάντως νομικά δεσμευτικό.

Πρόκειται για πλειοψηφία μεγαλύτερη από αυτή που καταδίκασε την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε εκείνη την περίπτωση η πλειοψηφία δεν είχε ξεπεράσει τις 143 ψήφους, κάτι που η Ουάσιγκτον είχε προβάλει πολύ ως απόδειξη της διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας.

Όμως το κείμενο δεν καταδικάζει τη Χαμάς, παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, τη χειρότερη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948, κάτι το οποίο στηλίτευσαν οι πρεσβευτές του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Παρότι μέγας υποστηρικτής του Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν επέκρινε χθες Τρίτη με τρόπο άνευ προηγουμένου την ισραηλινή κυβέρνηση για την εναντίωσή της στη λύση «των δυο κρατών» και την προειδοποίησε πως χάνει διεθνή υποστήριξη.

Διαβεβαίωσε πως δεν έχει «καμιά αμφιβολία» πως το Ισραήλ χρειαζόταν να «αντιμετωπίσει» τη Χαμάς, αλλά, όπως προειδοποίησε, παρότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε εξαρχής τη στήριξη «της Ευρώπης» και «του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου», διατρέχει κίνδυνο «να χάσει αυτή την υποστήριξη με τους βομβαρδισμούς που κάνει στα τυφλά».

banner-article

Ροη ειδήσεων