Βέροια Πολιτισμός

Κυκλοφόρησε το καλαίσθητο Ημερολόγιο 2024 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Κυκλοφόρησε και φέτος το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2024 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος.  Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας διαρκώς δημιουργεί και εκπλήσσει ευχάριστα. Τα καλαίσθητα και χρηστικά Ημερολόγια σαράντα και πάνω χρόνων, σε σχήμα τα τελευταία χρόνια πολυσέλιδου βιβλίου,  ντοκουμέντα όλων των πτυχών της βλάχικης ζωής,  συμπληρώνονται με τη φετινή έκδοση, αποτέλεσμα   επισταμένης και  προσεγμένης δουλειάς, με το πολύ ενδιαφέρον θέμα που αφορά στους χορούς και στους χορευτές που επάνδρωσαν τα διάφορα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, στις  μπάντες και στις κομπανίες που κάλυψαν μουσικά όλες τις εκδηλώσεις τέσσερες (4) δεκαετίες από την ίδρυσή του, στη Χορωδία, στη θεατρική και καλλιτεχνική ομάδα.

             Σχέδιο του ερασιτέχνη ζωγράφου Αστέριου Τζίμα κοσμεί το εξώφυλλο του Ημερολογίου. Στις εσωτερικές σελίδες καταγράφονται  τα ονόματα όλων των χορευτών που επάνδρωσαν τα διάφορα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, οι μουσικές μπάντες και κομπανίες με τις οποίες συνεργάστηκε ο Σύλλογος στη διαχρονική του πορεία, οι βλάχικοι χοροί που αξιοποιήθηκαν, οι συμμετέχοντες στις θεατρικές και καλλιτεχνικές δράσεις του Συλλόγου. Παράλληλα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις πλαισιώνει και αισθητοποιεί και τεκμηριώνει τα κείμενα.

                     Τα κείμενα του Τάκη Γκαλαΐτση είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας  και κατά κύριο λόγο στηρίζονται στο Αρχείο Του Συλλόγου, στα Αρχεία του αείμνηστου Γιώργου Μανέκα και του Δημήτρη Πίσκου, και στο  βιβλίο του Τάκη Γκαλαΐτση, έκδοση του Συλλόγου, με τίτλο Από τη ζωή των Βλάχων/Di tu bana  Armãnjilor. Το  φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε  από το Αρχείο του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και από τα Αρχεία μελών του Συλλόγου.

          Αυτή η αναλυτική καταγραφή  αφορά τόσο στο παρόν όσο στο μέλλον. Ήδη οι συμμετέχοντες έχουν δημιουργήσει μια παράδοση, όχι στατική αλλά δυναμική, που θα έχει συνέχεια, όχι μονόπλευρη αλλά πολυδύναμη, που αφορά σε όλες τις πτυχές της ζωής των Βλάχων. Ο μελετητής του μέλλοντος θα βρει πλούσιο υλικό για την λειτουργία του  Συλλόγου και θα το αξιοποιήσει ανάλογα. Παράλληλα, ο Σύλλογος με την ονομαστική αναφορά στους συμμετέχοντες στα διάφορα τμήματα του Συλλόγου αναγνωρίζει την προσφορά του καθενός χωριστά και όλων συνολικά και αποδίδει σε αυτούς την ανάλογη τιμή. Το Ημερολόγιο αυτό, ελάχιστη τιμή σε όλους που με τη συμμετοχή τους  στις διάφορες δράσεις συνέβαλαν στο μεγαλείο του Συλλόγου, αξίζει να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

        Μπορείτε να  προμηθευτείτε το Ημερολόγιο από τα Γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στους :

  1. Κύρτσιο Γιάννη: 6987366249 (Πρόεδρο)
  2. Πίσκο  Δημήτρη : 6982351675 (Αντιπρόεδρο)
  3. Τσίρη Γιώργο : 6972236410 ( Γενικό Γραμματέα)
  4. Αναστασίου Τασούλα: 6975605904 (Ταμία)
  5. Πίσκου Τασούλα : 6988286199 (Υπεύθυνη Γυναικών)
  6. ΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, Κεντρικής 154, Βέροια: 2331020796

                         Από το Γραφείο Τύπου του Συλλόγου

 

         “Εκατοντάδες χορευτές καθώς η μια γενιά διαδέχεται την άλλη. Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας μοιάζει με βιομηχανία παραγωγής χορευτών!”

          “Να επισημανθεί  και μία διάσταση που δεν είναι καθόλου αμελητέα: σε συνθήκες άκρατου ατομικισμού οι συμμετέχοντες στα διάφορα τμήματα μυήθηκαν στην ανιδιοτελή  προσφορά και στην ιδέα του εθελοντισμού, τόσο αναγκαία στις μέρες μας. Μα το πιο σημαντικό, ήρθαν σε επαφή με τη βλαχική γλώσσα και ιστορία και μυήθηκαν στην πολιτισμική παράδοση των Βλάχων. Και όλη αυτή η συμμετοχή δε στάθηκε εμπόδιο στις ατομικές τους επιλογές και στην προσωπική ανάδειξή τους. Πολλοί από αυτούς που θήτευσαν στα διάφορα χορευτικά είναι σήμερα γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, χημικοί μηχανικοί, γεωπόνοι, δάσκαλοι και καθηγητές, πετυχημένοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Και ο Σύλλογος μόνο υπερηφάνεια αισθάνεται γι’ αυτούς.”

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας