Βέροια Γράμματα & Τέχνες Θεάματα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Το ΚΕΜΑΕΔ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας με μια παράσταση γεμάτη μουσική, αισιοδοξία και τον Λάκη Λαζόπουλο κοντά του

Άλλη μια χρονιά το ΚΕΜΑΕΔ μάς εκπλήσσει ευχάριστα με  την καθιερωμένη του πια παράσταση, με την οποία γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας.

Τα παιδιά του κέντρου Μέριμνας κάθε χρόνο περιμένουν την δική τους εκδήλωση, για την οποία προετοιμάζονται με ενθουσιασμό, κι αυτήν τη φορά το χάρηκαν ακόμη περισσότερο, γιατί είχαν στη γιορτή τους τον Λάκη Λαζόπουλο, έναν ιδιαίτερα ευφυή και  διάσημο κωμικό, που αποδεδειγμένα αγαπά τα παιδιά και συμπαραστάθηκε στην ιδιαιτερότητά τους 25 χρόνια πριν με την πρώτη του επίσκεψη στη Βέροια.

Η ψυχή του ΚΕΜΑΕΔ, η Μελίνα Δαμιανίδου που το  έστησε  και συνεχώς το οδηγεί σε όλο και πιο γόνιμη πορεία, έχοντας συμπαραστάτες τους εθελοντές της, τους γονείς των παιδιών, τις Αρχές και τον κόσμο, άνοιξε την εκδήλωση πλάι στον νευρολόγο Γιώργο Τσαλέρα, που είναι στυλοβάτης της προσπάθειας που γίνεται εκεί και ως γιατρός αλλά προπαντός ως άνθρωπος, που ξέρει να ξεχωρίζει τις αξίες στη ζωή.

Η Πρόεδρος μίλησε για την ευχάριστη θέση της να φιλοξενεί απόψε στην εκδήλωση των παιδιών το Λάκη Λαζόπουλο, με τον οποίο τη συνδέουν δεσμοί χρόνων, αναφερόμενη με συγκίνηση στην πρώτη τους συνάντηση.

Το πρώτο μέρος της βραδιάς ήταν αφιερωμένο στην κυκλοφορία του βιβλίου με τον δελεαστικό τίτλο “Κατσαρόλα στη φωτιά” βιβλίο που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ακόμη και παιδιά με τις ιδιαιτερότητες των παιδιών του ΚΕΜΑΕΔ μπορούν να μαγειρέψουν, επιβιώνοντας!

Πρωτοποριακό χαρακτήρισε η Πρόεδρος του Κέντρου το βιβλίο, καλώντας τους μάγειρες που αφιέρωσαν πολύ χρόνο στο ΚΕΜΑΕΔ επί σκηνής βραβεύοντάς τους.

Με τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα να καταθέτει για μια ακόμη φορά την άποψή του για την προσφορά του Κέντρου σ’ αυτά τα παιδιά αλλά και στην κοινωνία, τον Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη να επαινεί αφειδώλευτα τη δράση και την πορεία του Κέντρου και την εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, (με την οποία έγινε η συνδιοργάνωση της εκδήλωσης), να μεταφέρει τον χαιρετισμό του Αντινομάρχη το λόγο πήρε ο Σάββας Τσιχλακίδης κάνοντας το πορτρέτο του Λάκη Λαζόπουλου, έστω κι αν είναι σε όλους γνωστός.

Τονίστηκε η πολύχρονη σχέση του με το ΚΕΜΑΕΔ, αλλά και  η ευαισθησία που δείχνει απέναντι σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, πλάι στο πληθωρικό του ταλέντο.

Ο Λάκης εμφανίστηκε στη σκηνή εισπράττοντας ένα παρατεταμένο και δυνατό χειροκρότημα. Ευφυής, σεμνός στη συγκεκριμένη περίπτωση και σε λίγο σε άμεση επαφή με το κοινό του, πράγμα που πάντα καταφέρνει.

Η πιο όμορφη νότα, όμως, ήταν όταν “εισέβαλε” κυριολεκτικά στη σκηνή η Παιδική Χορωδία των Δημοτικών Σχολείων της Βέροιας με κατάλευκους σκούφους και τις… μαγειρικές κουτάλες τους!

Μπροστά… αρχιμαγείρισσα η σοπράνο και μαέστρος Ελένη Αναγνώστου να τα οδηγεί κι αυτά να παίρνουν θέση  ένα- ένα τραγουδώντας.

Η Ελένη έχει μια θαυμαστή επικοινωνία με τα παιδιά κι αυτήν τη φορά είχε κι ένα Λαζόπουλο δίπλα της. Εκείνη στο μικρό αρμόνιο,  με την κόκκινη ποδιά της και την δίπλα της αυτός και τα παιδιά τρισχαριτωμένα να τραγουδούν μι μεγάλη ποικιλία άγνωστων τραγουδιών για μας τους περισσότερους, με θέμα πάντα τη μαγειρική.

Τραγούδια μελωδικά, ρυθμικά, που τα παιδιά φαινόταν πως απολάμβαναν να τα τραγουδούν. Και βέβαια η σκηνή υποδέχτηκε και τα παιδιά του ΚΕΜΑΕΔ, επαναλαμβάνοντας με κινήσεις πια τους στίχους των τραγουδιών.

Συγκίνηση; Ναι! Λύπη; Όχι! Η εικόνα ήταν εικόνα ισότητας, αισιοδοξίας, χαράς! Το μήνυμα που εξέπεμπαν με τις κινήσεις και τις εκφράσεις τους ήταν: “Να, δείτε τι μπορούμε να κάνουμε!”

Και πλάι στη μουσική και ο χορός. Οι χορογραφίες της Μελίνας Παπαδοπούλου, που κι αυτή στηρίζει χρόνια τα παιδιά της Μέριμνας ήταν ανάλαφρες και χαριτωμένες, έδωσαν με τους μαθητές της την  απαραίτητη πινελιά του χορού και στη συνέχεια εντάχθηκαν, κατά το δυνατόν πάντα, και τα παιδιά της Μέριμνας.

Έκπληξη της βραδιάς ο γιατρός Γιώργος Τσαλέρας επί σκηνής να τραγουδά σόλο στην αρχή και μετά ντουέτο με το Λάκη Λαζόπουλο το τραγούδι του δεύτερου με τίτλο ” Όταν έχω εσένα”, που αποτέλεσε και τον τίτλο της αποψινής εκδήλωσης! Καταχειροκροτήθηκαν!

Με αποκορύφωμα της βραδιάς το τραγούδι του Λαζόπουλου “Βάλαμε φωτιά στα φρένα”, που πέρασε και στα χείλη του κοινού, τραγούδι αισιόδοξο και αγωνιστικό για όλους, δυνατούς και αδύναμους, η βραδιά ολοκληρώθηκε, αφήνοντας σε όλους μια  αίσθηση απόλυτης ικανοποίησης και χαράς που ήμασταν όλοι μαζί, ξεχνώντας ανισότητες και διαφορές και νιώθοντας πάνω απ’ όλα άνθρωποι…

……………..

Φωτογραφίες: faretra.info

………………………………………….

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας