“Τα παιδιά της Άνοιξης” συγκίνησαν με τη μουσικοθεατρική τους παράσταση, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ
Πώς μπορεί να βρεθεί τόση δύναμη, τόση επιμονή, τόσο κουράγιο, τόση φαντασία και προπαντός αγάπη, για να στηθεί όλο αυτό που κατάφερε μέχρι τώρα ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ημαθίας “Τα παιδιά της Άνοιξης”;
Οδήγησε τα παιδιά μέχρι εδώ, διεκδικώντας και παλεύοντας μέρα και νύχτα με μια σημαία “Ισότητα”! Και δε σταματά. Συνεχίζει να μάχεται έχοντας όλους εμάς, που αποτελούμε την κοινωνία του τόπου, θαυμαστές και συμπαραστάτες.
“Τα παιδιά της Άνοιξης” γιόρτασαν σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, τη δική τους μέρα, στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας. Γεμάτος ο τεράστιος χώρος, δείγμα κι αυτό της εκτίμησης, που έχει ο Σύλλογος και οι δράσεις του.
Με τον τίτλο ” η Ιστορία έως τώρα”, η μουσικοθεατρική εκδήλωση είχε ως στόχο της να δείξει την πορεία που ακολούθησε ο Σύλλογος από την ίδρυσή του και την εγκατάστασή των παιδιών στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας. Σ΄ένα κτήριο λειτουργικών προδιαγραφών βρήκαν δημιουργική απασχόληση και αγάπη, αποκτώντας πολλαπλές εμπειρίες και βελτιώνοντας κατά το δυνατόν τις εγγενείς αδυναμίες τους.
Η πορεία ήταν δύσκολη, όμως προχώρησαν μέχρι που πια το κτήριο δεν χωράει άλλα παιδιά. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για άλλο μεγαλύτερο κτήριο, που θα καλύψει και τις ανάγκες του “μετά”. Το μεγαλύτερο άγχος των γονιών αυτών των παιδιών είναι τι θα απογίνουν αυτά μετά, όταν οι ίδιοι θα έχουν φύγει.
Έτσι ξεκίνησε το όνειρο του ΚΔΗΦ, που χτίζεται στην Πατρίδα, λίγο έξω από τη Βέροια και θα λύσει το πρόβλημα.
Στην προσπάθεια να το ολοκληρώσουν ξεκίνησαν μια καμπάνια με πολλές δράσεις στις οποίες βρήκαν συγκινητική ανταπόκριση από την κοινωνία. Ο καθένας , άλλος λίγο και άλλος πολύ, κάτι πρόσθεσε στην προσπάθεια του Συλλόγου που προσέτρεξε και στην Πολιτεία και σε μεγάλους χορηγούς.
Αναζητούνται άλλοι 100 χρυσοί δωρητές, για να ολοκληρωθεί το έργο, και η εκδήλωση έθεσε το πρόβλημα. Ελπίζουμε πως ευαισθητοποίησε εκείνους που θα βοηθήσουν για την αποπεράτωσή του ΚΔΗΦ, αν και πιστεύουμε πως αυτό είναι ιερή υποχρέωση της κάθε ευνομούμενης Πολιτείας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν δομημένο πάνω στο χρόνο και τον τρόπο που έγινε η καμπάνια, ντυμένα και τα δύο, και το “πότε” και το “πώς”, με μουσική, χορό και θεατρική δράση, στο μέτρο του δυνατού.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
1. Η ιστορία μας
2. Έλα στην θέση αυτών των παιδιών
3. Το τούβλο μας… μια ιδέα από τους Beatles
4. Είναι στο χέρι σου…
5. Ένα μεγάλο ευχαριστώ!
6. Τα τραγούδια της Μαρίας και του Δημήτρη
7. Τι είναι ο αυτισμός;
8. Ο Bili… ο πρεσβευτής του έργου μας!
9. Οι δράσεις του Bili
10. Βάλε το αποτύπωμά σου!
11. Το τραγούδι «Παιδιά της Άνοιξης»
Με εξαιρετικούς παρουσιαστές επί σκηνής τον Νίκο Βουδούρη και την Αλίνα Μαυροπούλου, με τη συμμετοχή και της Ελένης Καμπάκη από την ΕΡΤ, η εκδήλωση κύλησε φωτίζοντας τα γεγονότα και ευαισθητοποιώντας ως προς τους στόχους της.
Βίντεο ιδιαίτερα προσεγμένα κατέθεσαν με προσοχή και ευαισθησία τα προβλήματα των παιδιών, τη βελτίωση που δέχτηκαν, την προσπάθεια που έγινε για την αποπεράτωση του νέου ΚΔΗΦ, μέσα από ιδέες που πήραν όνομα όπως το “τούβλο” και το “αποτύπωμα” καθώς και τη γέννηση ενός νέου συμβόλου, του Bili, που εκφράζει μέσα από έναν μικρό χαριτωμένο κούκλο τις ανάγκες τους για το καινούριο “σπίτι”, Ο Bili θα είναι με διάφορους επικοινωνιακούς τρόπους ο προπομπός τους στην καινούρια προσπάθεια για επίτευξη των στόχων τους.
Δίπλα στα παιδιά της Άνοιξης, που χόρεψαν ή τραγούδησαν μαζί με άλλα παιδιά αναδεικνύοντας την αρχή της Ισότητας, που πρέπει να διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις, ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, οι έξοχοι Βεροιώτες μουσικοί, (ο Κωνσταντίνος στο πιάνο και ο Ματθαίος με τη λύρα του), τραγούδησαν μαζί με όλα τα παιδιά το τραγούδι που έγραψε ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης σε στίχους Δημήτρη Μπρούχου.
Θέλω να τρέξω και να παίξω μ’ όλα τα παιδιά
Μόνο αγάπη έχω πάντα μέσα στην καρδιά
Κι αν έχω αλλιώτικα γνωρίσματα, μέσα μου ψάξε για χαρίσματα […]
Μελωδικό, τρυφερό, συγκινητικό, ουσιαστικό…
Πίσω απ’ όλην αυτήν την προσπάθεια χρόνων κρύβεται μια λεπτοκαμωμένη φιγούρα, που στους ώμους της σηκώνει όλο το βάρος για την επιτυχία της. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Νόρα Σαρκατζή δε θα συγχωρούσε ποτέ στον εαυτό της μία αποτυχία της προσπάθειας που δένει τόσο στενά παιδιά και γονείς, που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. Μάχεται, θα μάχεται και της αξίζει ο έπαινος.
Στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών λειτούργησε πριν από την εκδήλωση η 2η έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τα έργα 1.295 μικρών καλλιτεχνών αποτυπωμένα πάνω σε υφασμάτινες τσάντες από 21 δημοτικά σχολεία από όλη την Ημαθία. Θα αγοράζονταν έναντι συμβολικής τιμής, με μορφή δωρεάς.
Η αποψινή βραδιά ήταν για όλους μας ένα μάθημα αγώνα, αγάπης, αισιοδοξίας και Ισότητας!
…………………
Φωτογραφίες: faretra.info
………………….