Κοινωνία Οικονομία

Θεσπρωτία: Σκουλήκια σε σχολικό γεύμα που μοιράστηκε σε Δημοτικό Σχολείο

Σκουλήκια βρέθηκαν σε σχολικό γεύμα που μοιράστηκε στο Δημοτικό Σχολείο Γλυκής στο Σούλι.

Σύμφωνα με την καταγγελία μητέρας του μαθητή, τα σκουλήκια εντοπίστηκαν σε παρασκευασμένο φαγητό που διανεμήθηκε στους μαθητές την Παρασκευή 24 Νοέμβρη και επρόκειτο για πένες ολικής με σάλτσα ντομάτας και λαχανικών.

Με αφορμή αυτό το απαράδεκτο γεγονός, η ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και υπουργείο Εργασίας έχουν εξ ολοκλήρου σήμερα την ευθύνη που δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε τα παιδιά μας να έχουν ποιοτικό γεύμα μέσα στο σχολείο. Από κοντά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάθε μία με τη σειρά της, που νομοθέτησαν το συνολικό πλαίσιο των σχολικών γευμάτων, έδωσαν σε επιχειρήσεις και ΜΚΟ το παχυλό οικονομικό κονδύλι για να τα φτιάχνουν. Τώρα όλοι τους κάνουν πως δεν ξέρουν τι είναι αυτό που φταίει.

Η λογική της ζυγαριάς του κόστους – οφέλους οδηγεί στο να ταΐζουν τα παιδιά μας με χαλασμένα γεύματα, ακατάλληλα και επικίνδυνα για την υγεία τους.

Είναι εγκληματικό τη στιγμή που η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης, η εκτίναξη των τιμών σε Ενέργεια και καύσιμα έχουν οδηγήσει σε απόγνωση λαϊκές οικογένειες φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να περικόπτουν δαπάνες από τη σίτιση των παιδιών τους, να χρηματοδοτούνται ιδιωτικές εταιρείες για την προετοιμασία και τη διάθεση των σχολικών γευμάτων στα σχολεία όλης της χώρας. Πολιτική που η ίδια η ζωή δείχνει ότι έχει αρνητικές συνέπειες ακόμα και στην ποιότητα αυτών των λίγων σχολικών γευμάτων, αφού το εν λόγω πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται σε όλες τις σχολικές δομές. Συγκεκριμένα, στον Νομό Θεσπρωτίας το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων εφαρμόζεται σε 13 από τα 24 Δημοτικά Σχολεία (54%), ενώ είναι εκτός τα Νηπιαγωγεία και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό είναι το “επιτελικό κράτος” που βάζει τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών πιο πάνω από τις ανάγκες σίτισης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες (σχολικά γεύματα, διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, βοηθητικού προσωπικού, τραπεζοκόμων, καθαριστριών κλπ.) το κράτος τους αδιαφορεί. Όταν ακούει για αντισεισμική προστασία, σύγχρονη σχολική στέγη, κωφεύει, αφού το μόνο που το νοιάζει είναι το πώς θα διευρύνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Αντί, λοιπόν, να αξιοποιηθούν όλες οι κρατικές δομές και να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό, στην κατεύθυνση της κάλυψης αυτών των αναγκών, η κυβέρνηση νομοθετεί και προχωράει στην εφαρμογή της αντι-εκπαιδευτικής πολιτικής της, της αξιολόγησης και στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγιή, ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, ώστε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, να προληφθούν ασθένειες, να προαχθεί η υγεία τους. Επομένως, δεν μπορεί να παίζεται στα “ζάρια” της κερδοφορίας των ιδιωτικών εταιρειών. Είναι ανάγκη με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή των ιδιωτών να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο ενιαίο επιστημονικά καταρτισμένο διατροφικό πρόγραμμα για όλους τους μαθητές προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.

Καλούμε τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου Γλυκής και όλο τον λαό να μη συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε αυτή την πολιτική που δίνει σκουπίδια στα παιδιά και φιλέτα στις επιχειρήσεις.

  • Άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη χορήγηση ασφαλών και ποιοτικών σχολικών γευμάτων.
  • Καμία εμπλοκή επιχειρήσεων και ΜΚΟ στα σχολικά γεύματα – αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Καθολική κάλυψη όλων των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων με σχολικά γεύματα και διεύρυνση του προγράμματος στην Προσχολική και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

 902.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων