Πολιτική

Πρόεδρος ο Χαρίτσης στην ΚΟ των «11» – Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Τσακαλώτος – Ηλιόπουλος – Την Δευτέρα το όνομα

Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας αποφάσισαν σήμερα οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, «μπροστά στην ανάγκη συγκρότησης εναλλακτικού σχεδίου απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Το προεδρείο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ως εξής:

Πρόεδρος ΚΟ: Αλέξης Χαρίτσης

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάσος Ηλιόπουλος

Γραμματέας ΚΟ: Πέτη Πέρκα

Η επίσημη ανακοίνωση μαζί με το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Η πρεμιέρα για την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα τοποθετείται κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού τις επόμενες μέρες.

Στη σύνθεση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα περιλαμβάνονται οι 9 βουλευτές που αποχώρησαν από την τάση «6 συν 6», (Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης) και οι δύο βουλευτές της τάσης «Ομπρέλα» (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα).

Η παραμονή της Έφης Αχτσιόγλου στα μετόπισθεν δεν μένει απαρατήρητη. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιο ρόλο να της αποδοθεί. Είναι ένα κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής ζωής και του υπό διαμόρφωση χώρου» είχε αναφέρει νωρίτερα στην ΕΡΤ ο Νίκος Μπίστης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα αποφασίστηκε μια σειρά δημοσίων εκδηλώσεων που στο πλαίσιο και της συζήτησης του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα.

H συνάντηση των ανεξάρτητων βουλευτών, έγινε σε χώρο επί της οδού Σουλτάνη, στα Εξάρχεια, για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα και ιδίως μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε ό,τι αφορά το όνομα αναμένεται να είναι περιγραφικό και με πολλούς επιθετικούς προσδιορισμούς, ωστόσο για πρακτικούς λόγους θα προσφωνείται στη Βουλή με μία ή δύο λέξεις. Σίγουρα θα σηματοδοτείται το βασικό πολιτικό «πρόσημο» δηλαδή η Αριστερά και από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες εκδοχές, όπως για παράδειγμα «Σύγχρονη Αριστερά» ή «Οικολογική Αριστερά», κ.λπ.

«Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε ένα στίγμα με σαφές πολιτικό πρόσημο ότι είμαστε μία δύναμη που βρίσκεται στον χώρο της ευρύτερης και πληθυντικής Αριστεράς, με σύγχρονο και νέο λόγο, η οποία θέλει να εκφράσει το σύνολο του προοδευτικού χώρου της χώρας», ανέφερε χθες ο Αλέξης Χαρίτσης.

Μαζί με τις επίσημες ανακοινώσεις για την συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναμένεται να ανακοινώσουν και πλαίσιο δράσεων με κάποιες πολιτικές εκδηλώσεις, κλπ. Μπορεί ο νέος πολιτικός φορέας να είναι ένα βήμα που θα γίνει σε επόμενο χρόνο, ωστόσο έως τότε θα επιχειρηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων. Το πλειοψηφικό κομμάτι της Νεολαίας που αποχώρησε κεντρικά το Σάββατο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να συστρατευθεί με το νέο σχήμα, όπως και αρκετοί από όσους αποχωρούν. Ταυτόχρονα η ομάδα είναι σε επικοινωνία με πρόσωπα και δυνάμεις εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροη ειδήσεων