Βέροια Γράμματα & Τέχνες Θεάματα Μουσική Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Ολοκληρώθηκε η θεματική εβδομάδα του Έρασμου με μια ιδιαίτερη βραδιά Μουσικής & Λόγου αφιερωμένη στη Γυναίκα

«Δωσ’ μου ένα όραμα ν’ αντισταθώ» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, που μ’ αυτήν έκλεισε ο Έρασμος τη θεματική του εβδομάδα, την αφιερωμένη στη γυναίκα και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στη βία, που αποδέκτης της είναι περισσότερο απ όλους η ίδια.

Οι εκδηλώσεις του Έρασμου ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκαν χθες στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, που ήταν γεμάτος από κόσμο, μιας και οι εκδηλώσεις του Έρασμου προκαλούν ιδιαίτερες πάντα προσδοκίες , καθώς διακρίνονται από σοβαρότητα και ποιότητα.

Η Πρόεδρος του Έρασμου Γεωργία Φωστηροπούλου άνοιξε την εκδήλωση μιλώντας για την πορεία του Έρασμου, που εδώ και χρόνια είναι στο πλευρό της κακοποιημένης γυναίκας με οργανωμένες δράσεις, πηγάζοντας από τον αγνό εθελοντισμό και προπαντός παρών με τον ξενώνα του, που αποτελεί γι’ αυτήν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, (ο Δήμος ήταν συνδιοργανωτής στην εκδήλωση), έδωσε το στίγμα του Έρασμου και την προσφορά του στην τοπική κοινωνία, τονίζοντας παράλληλα τη στήριξη που είχε, έχει και θα έχει από το Δήμο.

Ένα video, ενημερωτικό για τις δράσεις του Συλλόγου, κοινωνικές και καλλιτεχνικές, περιέγραψε τη μέχρι τώρα πορεία του με εικόνα, λόγο και μουσική, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Οργάνωση, προσφορά και συνέπεια λόγων και έργων είναι το τρίπτυχο του Συλλόγου.

Η βραδιά Μουσικής & Λόγου που ακολούθησε είχε ολοκληρωτικά την επιμέλεια της σοπράνο Ελένης Αναγνώστου, που είναι γνωστή στην πόλη για τη μακροχρόνια προσφορά της σε ευάλωτες ομάδες και τους συλλόγους που τις στηρίζουν.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσει κανείς τη βραδιά με δύο όρους, θα την έλεγε εμπνευσμένη και συγκινητική.

Η Ελένη Αναγνώστου  επέλεξε μια ευρύτατη γκάμα τραγουδιών, που ζωγράφισαν  τη γυναίκα σ΄όλες τις εκφάνσεις  της βίας που υφίσταται ως άτομο, από την αδιαφορία του συντρόφους της, ως την πλήρη υποταγή της σ’ αυτόν και τελικά στην κακοποίηση ή και  το θάνατο.

Τραγούδια δυνατά, που ξεκινούσαν από πολύ μακρινές εποχές, “Της Τρίχας το γεφύρι”, “Πέρα στους πέρα κάμπους”, “Ο Μενούσης”, για  να κάνουν μια διαδρομή  από το “Λίγα ψίχουλα” και το “Ο άνθρωπός μου”, τραγούδια της απόλυτης υποταγής στο αρσενικό, μέχρι το σήμερα, μέχρι  τη “Μαριάνθη” του Χατζιδάκι, την “Προσευχή” της Αλεξίου και το τραγούδι για την Ελένη Τοπαλούδη, του Φοίβου Δεληβοριά, που έγινε σύμβολο κατά της έμφυλης βίας.

Η Σχολική Χορωδία Βέροιας και η Χορωδία του Π.Σ. «ΑΙΓΕΣ» Βεργίνας δουλεμένες  και  έχοντας φτάσει σ’ ένα υψηλό επίπεδο απόδοσης,  ντυμένες όχι με τις επίσημες στολές εμφάνισης, (για να αποδώσουν την  καθημερινότητα και να είναι πιο κοντά στο θέμα), έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Στην εκδήλωση συμμετείχε φιλικά η ερμηνεύτρια και μουσικός Μάγδα Θεοσίδου.

Η ίδια η Αναγνώστου, ερμηνεύοντας τα τραγούδια που επέλεξε και για τις χορωδίες της και για την ίδια, “ζωγράφισε” κυριολεκτικά τη γυναίκα, με εικόνες, που οι στίχοι και η μουσική των τραγουδιών της έκαναν το πορτρέτο της ανάγλυφα.

Πέρα από τη φωνή της, η θεατρικότητα με την οποία τα απέδωσε, οδήγησαν την ερμηνεία της σε δρόμους γοητευτικούς.

Τα κείμενα που ακούστηκαν, πεζά η ποιητικά, αποδόθηκαν από τους Ελένη Αμανατίδου,  Χριστίνα Καραλή, Ευδοξία Μανωλοπούλου, Φράξη Τζίμα, Όλγα Χειμωνίδου, Κλειώ Χατζοπούλου, Ντίνα Παντούλη και Σπύρο Καραγιάννη.

Έπαιξε και χόρεψε η Δέσποινα Γιάγκογλου εντυπωσιάζοντας το κοινό με το συμβολισμό που απέπνεε ο λόγος και ο χορός της. Στα κρουστά η Όλγα Αλεξίου. Κιθάρα ο Κωστής Χαλάτσης.

Κείμενά τους διάβασαν  η Πόπη Φιρτινίδου και η Γιώτα Φωτιάδου – Μπαλαφούτη. Το κείμενο της Έλσας Κορνέτη, που έκτακτα απουσίασε, αποδόθηκε από τον Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη. Ποιήματα του Θανάση Μαρκόπουλου, που ήταν παρών στην εκδήλωση, αποδόθηκαν θεατρικά από τον Σπύρο Καραγιάννη.

Η βραδιά έκλεισε, όπως και άνοιξε, με το τραγούδι «Ελένη Τοπαλούδη», αφιερωμένο στη μνήμη της φοιτήτριας που βιάστηκε και δολοφονήθηκε πριν από πέντε χρόνια στη Ρόδο.

Δεν ήταν μια τυπική επετειακή βραδιά, είχε έμπνευση, δύναμη και αλήθεια. Ο Έρασμος έδειξε για μια ακόμη φορά πως είναι ενεργά παρών με πολλούς τρόπους στην κοινωνία του τόπου και τα προβλήματά της.

Φωτογραφίες: faretra.info

…………….

………………………………

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας